5 mituri ale sterilizării la câini. Adevărate sau false?

Majoritatea românilor adoră sa vorbească mult, mai ales atunci când au o problemă pe masa discuției. Ne dăm cu toții cu părerea, venim cu o mulțime de soluții teoretice dar așteptăm să vină altcineva să le pună în aplicare pentru noi. Cam la fel se întâmplă și în cazul mult discutatei chestiuni a sterilizării câinilor. Majoritatea știe că într-o țară în care numărul câinilor comunitari și a câinilor abandonați crește de la an la an, singura soluție este sterilizarea. Sterilizarea ar face ca numărul înmulțirilor să fie controlat și în timp ar duce la soluționarea acestei probleme. Cei care nu vor să își sterilizeze animalul dau de obicei crezare unor mituri care s-au născut din zvonuri și „folclor”. Am analizat cele mai populare 5 mituri ale sterilizării la câini alături de medicul veterinar de la Spitalul de Urgență Pet Stuff din București, Rita Șomfalvi, în cadrul ediției cu numărul 22 a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. Sunt adevărate sau false?

E bine ca femela să aibă un rând de pui înainte de a fi sterilizată!

Din păcate acest mit este chiar alimentat uneori de către medici veterinari. De ce fac asta vom analiza într-un articol viitor. Cert este că acest zvon crează confuzie în rândul celor care sunt nehotărâți în ceea ce privește sterilizarea.

„Nu. Conceptul acesta l-am auzit și eu de-a lungul copilăriei și a adoleșcenței chiar înainte de a alege medicina veterinară. De când profesez, am înțeles că este un mit apărut mai demult pe când nu erau neapărat medici veterinari axati pe animale de companie. Când o femelă a avut un rând de pui, rândul acela de pui duce la niște modificări ale aparatului genital, îl fac mai mare, mai gros, mai evident, mai ușor de identificat în timpul chirurgiei. De aceea se recomanda atunci ca femela să aibă un rând de pui în așa fel încât să nu fie un uter și niște ovare foarte mici și greu de identificat pentru un medic care se ocupa poate 90% din timp de vaci, porci, cai și alte animale cu care se lucra la țară acum 50 de ani”, a spus Rita la podcast demontând practic acest mit al sterilizării la câini.

Animalul castrat se va îngrășa

Acesta este un mit care foarte probabil se naște până la urmă din iubirea pe care proprietarul o simte față de câinele lui. Sterilizarea este în fond și la urma urmei o operație, deci este normal să îți faci griji în legătura cu modificările care pot să apară la câinele tău după finalizare și recuperare.

„Da, probabil se va îngrășa, dar din păcate nici ei și nici noi nu ne îngrășăm pe bază de aer, există o predispoziție către îngrășare. Odată ce intervenim asupra organelor genitale apar și hormonii „de energie” plus, consum de energie, nu neapărat de somn. La fel și femeile care intră la menopauză au o predispoziție către îngrășare. Este normal, dar atâta timp cât avem grijă câtă mâncare îi dăm, stimulăm aportul de energie atât la pisici, cât și la câini, nu cred că animalul respectiv ar trebui să se îngrașe, cred că se va îngrășa mai ușor, dar există metode de a combate asta”, precizează Rita explicând practic că acest mit este parțial adevărat.

Caracterul animalului se schimbă după sterilizare. Instinctul de pază dispare!

Un mit care îi sperie în mod special pe proprietarii de câini din mediul rural care vor ca blănoșii lor să apere curtea și să îi ferească de hoți. Rita vine în atenția tuturor cu o nuanță foarte interesantă care arată că acest mit este analizat greșit încă de la început.

„Din punctul meu de vedere nu există un instinct de pază în sensul în care masculii sunt de regulă agresivi pentru că își apără teritoriul de alți masculi, femelele își apără probabil zona în care își vor face puii și în care vor avea nevoie de siguranță. Un câine care a stat la curte și știe care este curtea lui, va lătra la fel de tare și dacă este sterilizat și dacă nu. Dacă va ataca un om care intră în curte depinde de cum a fost educat, dresat. Într-adevăr, animalele devin ceva mai liniștite după sterilizare, dar nici vorbă să devină niște găini. Cred că mai degraba caracterul animalului de cocoșel dispare și asta nu este neapărat un lucru rău”, explică medicul veterinar demontând și acest mit.

Sterilizarea este dureroasă și stresantă pentru animal

E clar că intervine o anumită doză de stres ținând cont de faptul că animalul nu știe și nici nu înțelege unde va fi dus și că va fi supus la o operație. Nivelul de durere depinde de mai mulți factori, dar partea bună este că medicina veterinară din zilele noastre are capacitatea să intervină și să limiteze durerea în funcție de nevoile fiecărui pacient.

„Operația de apendicită este dureroasă și stresantă pentru un copil, dar nu înseamnă că nu o vom face dacă este cazul. Este un stres din start pentru că nu e ca și cum animalul știe că se duce acolo și i se rezolvă problema. Dacă e dureros aș spune că depinde de intervenția chirugicală, de protocolul de anestezie, de analgezie postoperator și de nevoile fiecărui individ. Dar un medic veterinar poate să urmărească aceste lucruri și să gestioneze medicația în așa fel încât să fie o durere minimă. E o manoperă odată în viață și cred că durerea și stresul sunt mult mai pronunțate în cazul căldurilor repetate sau a bătăilor repetate cu alți masculi pentru teritoriu. Cred că e o durere care scapă animalul de și mai multă durere”, este de părere Rita care încadrează practic acest mit la categoria “parțial adevărat”.

Nu vreau ca masculul meu să se simtă mai puțin “bărbat”!

Am putea glumi puțin și să spunem că acest mit creează emoții proprietarilor de câini bărbați care suferă poate de prea multă empatie. Aceștia se tem că masculul lor nu va mai fi cu adevărat un mascul după sterilizare. Ce crede Rita despre asta?

„Cred că este tot un “nu vrem să se simtă mai puțin cocoș”. Probabil proprietarii au această frică că patrupedul lor nu se va mai simți bărbat sau că are nevoie de o tură de pui. Da, într-adevăr câinele ar vrea să aibă contact cu o femelă de fiecare dată când aceasta este în călduri, dar sunt multe femele în călduri, iar de fiecare dată când nu reușește să facă contactul fizic este un stres pentru el. Una dintre urgențele cu care ne întâlnim foarte des în spitalele non-stop sunt traumatismele prin mușcătură provenite de la alți masculi. De cele mai multe ori pacienții care au venit au fost masculi necastrați care au fost luați în vizor de masculi mai mari sau au încercat ei să se ia la trântă cu alți căței. Din punctul meu de vedere nu cred ca ajută neaparat să fie nesterilizat un mascul ca să se simtă mascul, ci cred că e un stres pentru proprietar să trebuiască să ocolească pericolele pentru că animalul său nu poate lua contact cu alte animale”, a concluzionat medicul veterinar lista miturilor trecându-l pe acesta din urmă în categoria “mit fals”.

Concluzii

Așadar, este important ca atunci când auzim despre mituri de acest gen să încercăm să demarăm propria investigație cu scopul de a avea o imagine cât mai clară și corectă asupra subiectului respectiv. Dacă avem impresia că mitul este răspândit chiar de către medicul veterinar și nu avem 100% încredere în poziția sa, poate nu ar strica să cerem și opinia unui alt medic veterinar. Mai multe opinii ne-ar ajuta să vedem lucrurile mai limpede.

Cel mai important lucru este să luăm cea mai bună decizie pentru câinele nostru punând pe primul loc interesul față de binele său general nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung. Trebuie ținut cont și de faptul că decizia luată nu afectează doar patrupedul familiei noastre, ci și situația de ansamblu a câinilor din România.

Această situație nu arată bine în acest moment: o mulțime de câini pe străzi, o mulțime de câini abandonați, o mulțime de căței în adăposturi care nu găsesc adoptatori. Ar ajuta oare sterilizarea? Găsiți răspunsul în cadrul ediției cu numărul 22 a podcastului oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”, dar și în cadrul altor ediții ale aceluiași podcast.