Momente importante

1998 –  Primul cățel salvat de Dana – Printz.

1999 –  Dana pune bazele primului grup de salvatori de animale din Galati.

2001 – Prima celebritate care sustine cauza noastra este Beatrice Welles, fiica celebrului Orson Welles (Beatrice este si acum sustinatoarea noastra, facand astfel parte din grupul celor mai longevivi suporteri).

2002 – Din pacate, Printz moare din cauza unor complicatii la ficat, Dana adopta pe Boss, un caine de talie mare cu probleme de comportament . In acelasi an, ROLDA incheie un protocol de colaborare cu un cabinet veterinar local pentru a desfasura campanii de sterilizare.

2003 – A început construcția adăpostului “mic” ROLDA,  situat în com. Smârdan.

2004 – ROLDA a primit vizita jurnaliștilor revistei Animal People din USA la adăpost. In acelasi an, Dana a fost invitata ca speaker la CHAMP, o conferință internațională de protecție a animalelor – conferința a avut loc în Orlando, Florida. Dana a calatorit peste ocean cu Bela, care a devenit primul câine adoptat in USA. Pe parcursul anului, construim 2 padocuri a cate 10 custi , spatii izolate termic, locuri de cazare pentru cainii salvati de pe strazi.

2005 – Primul curs de instruire privind managementul unui adăpost absolvit la Dogs Trust în Anglia. A doua conferință unde Dana a participat ca speaker, organizată în San Diego, California; al doilea curs de instruire cu privire la managementul unui adăpost de câini, curs efectuat în California de catre Mike Arms, CEO la Helen Woodward Animal Center. In acelasi an, ROLDA incepe un protest online (dar si in media locala) impotriva uciderii a sute de caini pe platforma siderurgica Sidex, caini transportati cu bacul si aruncati peste Dunare, in judetul Tulcea.

2006 – Fundația ROLDA este înregistrată ca organizație non profit în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Judecătoria Galați. In acelasi an, o echipă de filmare din USA a creat un documentar despre campania de sterilizare desfașurată de ROLDA într-o clinică veterinară din Galați. Ne-a vizita adăpostul Loretta Swit “Hot Lips” din serialul M.A.S.H. Medicul veterinar de la acea vreme a primit instruire la Mayhew în Anglia. A fost achizitionat terenul unde al doilea adăpost ROLDA va fi construit. Pe 4 Iulie este înființată ROLDA ca organizație non profit în USA sub denumirea Romanian League in Defense of Animals, Inc.

2007 – Incepe parteneriatul cu ArcelorMittal Galati si construirea celui de-al doilea adăpost ROLDA unde pot fi cazati sute de caini. ROLDA a acceptat sa construiasca si sa administreze acest adapost deoarece la acel moment era singura alternativa sa salvam miile de caini de pe platforma siderurgica, in caz contrar fiind condamnati la moarte prin otravire sau alte metode brutale.

2008 – 8 padocuri (80 boxe, fiecare avand 3m x 6m) functionau la capacitate maxima pentru preluarea cainilor aflati in pericol in Combinat.

2008-2015 – Un număr de aproximativ 10000 câini (conform estimărilor Combinatului) au fost capturați, hrăniți, îngrijiți și o mare parte dintre ei adoptați. Folosind doar metode umane, ROLDA a reușit să reducă de la 10000 la 1000 numărul de câini comunitari de pe platforma siderurgică.

2010 – Au fost construite ultimele 4 padocuri (40 boxe) din cele 12 existente in prezent pentru cainii din Combinat. A început renovarea primului adăpost si construirea unui put de mare adancime pentru o mai buna calitate a apei.  Dana este invitată la o conferință în Elveția unde o cunoaște pe Lolita Morena, celebru activist care militează pentru drepturile animalelor. In urmatorii ani, Lolita are un impact puternic asupra proiectelor ROLDA.

2012 – Este creată o filială și în Norvegia, denumita ROLDA Gatehunder fra Romania. Combinatul sponsorizează construirea clădirii care odată echipată corespunzător, va funcționa ca o clinică veterinară pentru animalele fără stăpân și abandonate. Adăpostul obține autorizația de funcționare din partea ANSVSA Galați si este inregistrat in TRACES. O echipă de la NRK, televiziunea națională norvegiană vizitează adăposturile.

2013 – Prima vizită a Lolitei Morena la adăposturile ROLDA. In acelasi an, Lolita organizeaza un protest în Geneva împotriva legii care permitea uciderea câinilor fără stăpân din Romania. S-a achizitionat teren in vecinatatea adapostului situat in extravilanul Galati-ului.

2014 – ROLDA deschide filialele in Elveția (Association ROLDA Suisse), Suedia (Association ROLDA Sverige) și Australia (ROLDA, Inc). In acelasi an, atingem borna de 250 câini adoptați în Norvegia și 700 adoptați în Olanda.

2015 – ROLDA deschide filiale si in UK (ROLDA UK) și Germania (ROLDA Deutschland – Save Romania Strays e.V.) Sunt create spatii unde echipa poate evalua comportamentul cainilor, izolandu-ne de zgomotele care distrag cainii. Datorita generozitatii suporterilor elvetieni, sute de salcami au fost plantati, functionand ca o bariera naturala impotriva furtunilor de zapada care afecteaza adapostul expus pe teren viran.

2016 – În acest an, sărbătorim 10 ani de la înființare.

2017 – Începe renovarea sediului aflat în com. Smârdan (o casuta modesta folosita atat ca sediu cat si pentru cazarea puilor prea mici pentru a fi cazati in boxe, loc incalzit unde putem spala si cosmetiza cainii care pleaca in familii adoptive, etc).

2018 – Iniţiem Campania „Donează o căsuţă de câine”, dedicată câinilor din zonele rurale care nu au adăpost împotriva intemperiilor.

2020 – O noua borna atinsa: 20000 animale ajutate de cand existam.