04 dec.

Dragostea nu ține de foame

Dragostea nu ține de foame

Câinii fără stăpân sunt un dat al traiului în România. Fie că vorbim de zonele rurale sau cele urbane, maidanezii sunt mereu prezenți pe străzi, căutând prin gunoaie sau cerșind bunăvoință de la niște oameni impasibili.

De unde provin acești câini?

Rata mare a abandonului este una din “sursele” principale. Oameni fără inimă aruncă pe stradă căței de care s-au plictisit. Oameni iresponsabili alungă pui nedoriți, născuți din lipsa de atenție și grijă a stăpânilor. Și, în unele cazuri, animalele ajung pe străzi  din cauza faptului că proprietarii nu își pot permite să îi întrețină. Acești oameni fără posibilități nu pot face altceva decât să spere că animalul lor va găsi un cămin mai bun, sau că va putea supraviețui din mila trecătorilor cu suflet mare.

Cealaltă “sursă” este înmulțirea necontrolată. Puiul unei cățele abandonate este și el la rândului lui un maidanez nu? Dar și puii nedoriți ai unui câine cu stăpân pot foarte ușor să devină animale abandonate. Soluția problemei acesteia este sterilizarea. Iar sterilizarea, la fel ca toate lucrurile în lumea asta, costă. O familie bine intenționată dar fără posibilități materiale este obligată să ia decizia de a abandona puii nedoriți, pentru că nu își pot permite să hrănească atâtea guri în plus.

Pe lângă faptul că maidanezii sunt o “problemă” creată de om, tot oamenii sunt cei care mediatizează cu sârg povești de groază, în care câinii abandonați sunt prezentați ca atacatori vicioși. Când aceste povești circulă prin ziare sau pe la televizor, din păcate lumea discută despre eliminarea maidanezilor și nu despre prevenirea abandonului. Ca și cum un doctor ar încerca să te scape de durerea de stomac fară să trateze cauza ei.

Soluția ROLDA

Organizația ROLDA propune o soluție diferită. Noi credem cu sinceritate că sprijinirea comunităților sărace de stăpâni de animale va scădea rata abandonului și va avea un impact major asupra numărului de maidanezi din comunitățile respective. Scopul nostru este să strângem fonduri pe care deținătorii de animale fără posibilități să le poate accesa pentru a-și îngriji și întreține câinii.
Desigur, acest proiect rămâne doar un vis frumos, în lipsa ajutorului primit din partea iubitorilor de animale cu sufletul mare.

Unde merg donațiile?

O parte din donații vor fi incluse într-un fond pentru necesități. Ce intră la necesități?

● Mâncare uscată și/sau umedă + mâncare specială pentru animale cu afecțiuni cronice sau sensibilități aparte*
●Vaccinare – vaccine pentru prevenirea bolilor comune la câine ( parvoviroză, jigodie, rabie, hepatită infecțioasă, etc) + vaccine anuale pentru menținerea imunități
● Deparazitare externă și internă
●Microcipare – stăpânii de câini sunt obligați prin lege să își microcipeze animalele
● Sterilizarea – castrarea este necesară pentru a preveni sarcini nedorite. O femelă poate fi sterilizată de la vârsta de 6 luni, iar un mascul de la un an, pentru ca animalul să fie matur din punct de vedere reproductiv. Sterilizarea joacă un rol major în scăderea ratei abandonului și în reducerea numărului de maidanezi, prin simplul fapt că stopează reproducerea.

*Starea de sănătate a animalului și predispozițiile medicale afectează mult alimentația. De exemplu, câinii care suferă de probleme urinare ar trebui să urmeze o dietă renală, pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi. Câinii care fac des afecțiuni ale pielii duc o viață normală și fericită dacă urmează o dietă pentru piele sensibilă. Animalele sterilizate au risc mare de obezitate și se recomandă să consume hrană specială pentru a ține sub control greutatea lor. Toate aceste tipuri de mâncare de dietă sunt din păcate mult mai costisitoare decât mâncarea obișnuită. Însă, în lipsa mâncării de dietă, sănătatea animalului este compromisă.

Restul donațiilor vor forma un fond de urgențe. Chiar și cu deparazitarea și vaccinarea la zi, este imposibil ca un câine să nu aibă măcar o problemă de sănătate în timpul vieții sale. Fie că este vorba de o simplă indigestie sau de o rană produsă prin accidentare, cățelul va avea nevoie de îngrijiri medicale.

Ceea ce înseamnă un cost neprevăzut pentru cineva care trebuie să își calculeze cu grijă fiecare bănuț cheltuit pentru a putea supraviețui. Mulțumită fondului de urgență, proprietarul poate oferi animalului accesul la servicii medicale fără a fi nevoit să suporte povara financiară.

Împreună reușim!

Într-o lume în care autoritățile încă consideră eutanasierea ca fiind o rezolvare la problema maidanezilor, există totuşi oameni care gândesc diferit. Iubitori de animale care dau cât pot din puținul lor pentru a avea grijă de un câine al străzii. Nu cred că există gospodărie fără măcar un câine să o apere, sau scară de bloc care să nu aibă în grijă doi sau trei maidanezi.

Oamenii care au puțin sunt dispuşi să ofere tot ce pot unor animale ale străzii. Dar puținul lor nu e suficient. Dragostea nu ține de foame, iar mila nu vindecă animalele bolnave. Mâncarea, sănătatea și fericirea unui animal, se cumpără cu bani.

ROLDA dorește să ajute animalele din comunitățile sărace și stăpânii lor. Însă fără ajutorul vostru, proiectul nostru rămâne doar o idee. Fiecare leu donat poate asigura masa sau tratamentul unui câine. Fiecare bănuț se va duce acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Ajutorul vostru va oferi o șansă la o viață mai bună pentru câinii din zonele sărace, și va ușura povara financiară a stăpânilor. În plus, câinii sterilizați nu vor mai produce pui sortiți abandonului! Vaccinarea în masă va crește imunitatea colectivă, scăzând riscul transmiterii bolilor infecțioase! Deparazitările vor ține departe paraziți periculoși, precum căpușele care pot transmite boala Lyme la om.

Sperăm că soluția noastră v-a dat de gândit. Cu ajutorul vostru o putem transforma într-o realitate. Împreună putem face o schimbare, cu rezultate care se vor cimenta atât în prezent cât și în viitorul îndepărtat!

Dacă doriți să donați, vizitați proiectul nostru de pe Bursa Binelui!

Împreună oferim o şansă!