O scurtă istorie a adăposturilor publice din România

Greutățile economice din România din perioada comunistă au dus la înflorirea unor moduri dubioase de a face bani – o „piață neagră” care exploata produse biologice provenite de la câinii maidanezi. Una dintre cele mai supărătoare și înfiorătoare practici care au rezultat în acea perioadă a constat în crearea așa numitelor baze de ecarisaj care erau mai mult abatoare în cadrul cărora câinii erau omorâți cu brutalitate, jupuiți sau desfăcuți bucată cu bucată în vederea valorificării materialului organic în industria modei sau cea cosmetică. Aceste practici barbare au menținut populația canină sub control în acea perioadă. Prăbușirea regimului comunist, urmată de o mai mare libertate acordată presei și punerea sub lupă a fiecărui segment al societății, apariția Internetului, precum și intenția României de a intra în UE și de a părea o țară civilizată, au dus la încetarea acestor practici oribile.

Situația actuală a adăposturilor publice

Cu toate acestea, în cele trei decenii care au trecut, populația de câini fără stăpân a crescut fulgerător. Această creştere a populației canine a creat o nouă piață pentru adăposturile publice care acum sunt finanțate din fonduri publice, bani pe care autoritățile locale îi plătesc în funcție de câți câini pot „elimina” de pe străzi.

Persoanelor care lucrează aici de obicei nu le pasă de bunăstarea animalelor, eutanasiază cu orice ocazie și nu există vreo inspecție neanunțată care să-i prindă asupra faptei și să îi sancționeze sau să îi oprească. Nicio autoritate nu este interesată cu adevărat de faptul că „adăpostul” a devenit un focar de infecție în care înfometarea, bolile și violența sunt la ordinea zilei. Se întâmplă de multe ori ca un câine sănătos să fie adus într-un adăpost și acesta să moară în scurt timp de boli (care ar fi putut fi prevenite sau tratate cu ușurință) sau din cauza rănilor provocate de traiul în condiții îngrozitoare.

Fii un Erou pentru un Câine din Adăposturile Publice! Ajută-ne să le rescriem povestea de viață!

Cum reușesc adăposturile publice să omoare și să traumatizeze câinii?

Fizic:

Igiena deficitară duce la răspândirea bolilor infecțioase care omoară cățeii mici și câinii mai slabi;
● Câinii se luptă între ei – pentru mâncare, pentru spațiu, și chiar din plictiseală, iar cei mai mulți mor din cauza rănilor netratate;
● Câinii se mănâncă unii pe alții pentru supraviețuire;
● Câinii se rănesc în gard încercând să fugă;
● De multe ori, câinii sunt abuzați chiar de către îngrijitori.

Psihic:

● În timp ce unele răni fizice ar putea în timp să se vindece, traumele suferite de câini într-un adăpost public îi pot urmări pe viață;
Supraaglomerarea și zgomotele îngrozesc câinii mai sensibili (închiderea unei uși metalice sau o mișcare prea bruscă poate provoca reacții violente de autoapărare);
● Traiul într-o teroare constantă la gândul că poți oricând să fii bătut de către un îngrijitor sau să fii atacat de un câine mai mare și agresiv;
● Câinii mai mici și mai slabi nu sunt lăsați să mănânce de către câinii mai mari și mor de malnutriție;
● Unii câini rămân împietriți într-un colț, disperați să nu cumva să atragă atenția masculilor Alfa din țarc;
● Pentru unii câini, simplul fapt că își pierd libertatea pe care o aveau pe străzi este motiv suficient pentru a-și modifica comportamentul permanent;
● Nasul unui câine este ultrasensibil, capabil să simtă mirosuri pe care nu le putem bănui. Să obligi un animal să trăiască în miasme este o tortură.

Cum ajută ROLDA

ROLDA și-a propus să adopte câini din aceste spații insalubre oricând are posibilitatea, deoarece viața câinilor de aici este mai rea decât în sălbăticie. Pe cât de des posibil, ROLDA preia câini din „adăpostul public” și îi cazează în adăpostul propriu, de unde îi trimitem în familii iubitoare care să îi respecte și să le înțeleagă suferința prin care au trecut. În fiecare an, numărul acestor câini este aproximativ 5- 10% din numărul total de câini salvați de ROLDA.
Este important ca animalele să fie luate din acel mediu toxic pe cât de repede posibil. Cu cât stau mai mult în aceste spații, cu atât mai mult sunt expuși la violențe și boli. Această experiență nefastă are un impact asupra lor pe tot restul vieții și lasă cicatrici emoționale. Resursele necesare pentru recuperarea acestor câini sunt considerabile – poate costa mii de euro în servicii medicale specializate – iar unii tot nu reușesc să se recupereze; mulți rămân în continuare în grija noastră.

Ajută ROLDA să fie acea rază de speranță pentru 2.5 milioane de câini fără stăpân din România!

Împreună am reușit în mod eficient să transformăm viețile unor câini precum:

Click aici pentru a citi mai multe povești cu final fericit

Ajută ROLDA să fie acea rază de speranță pentru 2.5 milioane de câini fără stăpân din România!

Adoptă la distanță

Află mai multe

Trimite SMS cu textul PRIETEN la numărul 8845 şi donezi 2 EUR/lună pentru hrana unui câine din adăpost. Poţi opri donaţia trimiţând textul PRIETEN STOP la 8845.

Devino Ambassador ROLDA

Click aici

Campanie realizată cu sprijinul ARC &donatie.ro; Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.
Valoarea Donaţiei este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 Euro.
Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.