O scurtă istorie a adăposturilor publice din România
Greutățile economice din România din perioada comunistă au dus la înflorirea unor moduri dubioase de a face bani – o „piață neagră” care exploata produse biologice provenite de la câinii maidanezi. Una dintre cele mai supărătoare și înfiorătoare practici care au rezultat în acea perioadă a constat în crearea așa numitelor baze de ecarisaj care erau mai mult abatoare în cadrul cărora câinii erau omorâți cu brutalitate, jupuiți sau desfăcuți bucată cu bucată în vederea valorificării materialului organic în industria modei sau cea cosmetică. Aceste practici barbare au menținut populația canină sub control în acea perioadă. Prăbușirea regimului comunist, urmată de o mai mare libertate acordată presei și punerea sub lupă a fiecărui segment al societății, apariția Internetului, precum și intenția României de a intra în UE și de a părea o țară civilizată, au dus la încetarea acestor practici oribile.
Situația actuală a adăposturilor publice
Cu toate acestea, în cele trei decenii care au trecut, populația de câini fără stăpân a crescut fulgerător. Această creştere a populației canine a creat o nouă piață pentru adăposturile publice care acum sunt finanțate din fonduri publice, bani pe care autoritățile locale îi plătesc în funcție de câți câini pot „elimina” de pe străzi.
Persoanelor care lucrează aici de obicei nu le pasă de bunăstarea animalelor, eutanasiază cu orice ocazie și nu există vreo inspecție neanunțată care să-i prindă asupra faptei și să îi sancționeze sau să îi oprească. Nicio autoritate nu este interesată cu adevărat de faptul că „adăpostul” a devenit un focar de infecție în care înfometarea, bolile și violența sunt la ordinea zilei. Se întâmplă de multe ori ca un câine sănătos să fie adus într-un adăpost și acesta să moară în scurt timp de boli (care ar fi putut fi prevenite sau tratate cu ușurință) sau din cauza rănilor provocate de traiul în condiții îngrozitoare.
Fii un Erou pentru un Câine din Adăposturile Publice! Ajută-ne să le rescriem povestea de viață!
Cum reușesc adăposturile publice să omoare și să traumatizeze câinii?
Fizic:
● Igiena deficitară duce la răspândirea bolilor infecțioase care omoară cățeii mici și câinii mai slabi;
● Câinii se luptă între ei – pentru mâncare, pentru spațiu, și chiar din plictiseală, iar cei mai mulți mor din cauza rănilor netratate;
● Câinii se mănâncă unii pe alții pentru supraviețuire;
● Câinii se rănesc în gard încercând să fugă;
● De multe ori, câinii sunt abuzați chiar de către îngrijitori.
Psihic:
● În timp ce unele răni fizice ar putea în timp să se vindece, traumele suferite de câini într-un adăpost public îi pot urmări pe viață;
● Supraaglomerarea și zgomotele îngrozesc câinii mai sensibili (închiderea unei uși metalice sau o mișcare prea bruscă poate provoca reacții violente de autoapărare);
● Traiul într-o teroare constantă la gândul că poți oricând să fii bătut de către un îngrijitor sau să fii atacat de un câine mai mare și agresiv;
● Câinii mai mici și mai slabi nu sunt lăsați să mănânce de către câinii mai mari și mor de malnutriție;
● Unii câini rămân împietriți într-un colț, disperați să nu cumva să atragă atenția masculilor Alfa din țarc;
● Pentru unii câini, simplul fapt că își pierd libertatea pe care o aveau pe străzi este motiv suficient pentru a-și modifica comportamentul permanent;
● Nasul unui câine este ultrasensibil, capabil să simtă mirosuri pe care nu le putem bănui. Să obligi un animal să trăiască în miasme este o tortură.
Cum ajută ROLDA
ROLDA și-a propus să adopte câini din aceste spații insalubre oricând are posibilitatea, deoarece viața câinilor de aici este mai rea decât în sălbăticie. Pe cât de des posibil, ROLDA preia câini din „adăpostul public” și îi cazează în adăpostul propriu, de unde îi trimitem în familii iubitoare care să îi respecte și să le înțeleagă suferința prin care au trecut. În fiecare an, numărul acestor câini este aproximativ 5- 10% din numărul total de câini salvați de ROLDA.
Este important ca animalele să fie luate din acel mediu toxic pe cât de repede posibil. Cu cât stau mai mult în aceste spații, cu atât mai mult sunt expuși la violențe și boli. Această experiență nefastă are un impact asupra lor pe tot restul vieții și lasă cicatrici emoționale. Resursele necesare pentru recuperarea acestor câini sunt considerabile – poate costa mii de euro în servicii medicale specializate – iar unii tot nu reușesc să se recupereze; mulți rămân în continuare în grija noastră.
Ajută ROLDA să fie acea rază de speranță pentru 2.5 milioane de câini fără stăpân din România!
Împreună am reușit în mod eficient să transformăm viețile unor câini precum:
Flash (Adoptat în UK)
“Nu prea știam la ce să mă aștept când am mers să îl luăm pe Flash, întrucât nu am mai adoptat niciodată un câine din străinătate, mai ales unul preluat de la un adăpost unde aveau practica eutanasiei. Aveam imaginea unui câine care va fi copleșit de un drum atât de lung și care va avea nevoie de mult timp până să se adapteze la noua lui viață. Când l-am dus la mașină, mi s-a părut că arată exact așa cum mi-am imaginat și că va avea nevoie de ceva timp să se liniștească. Vai, cât m-am înșelat!
Flash s-a acomodat cu noua lui casă mai repede decât mi-am putut imagina, din clipa în care a intrat pe ușă a fost o plăcere să îl avem alături de noi. S-a împrietenit foarte repede cu ceilalți colocatari și pot spune că deja este preferatul tuturor. Nu i-a luat mult să se simtă fericit și mulțumit cu noua lui casă. Mai mult, poți vedea cum capătă tot mai multă încredere în fiecare zi.
Flash este așa o figură și deja avem atât de multe momente amuzante pe care ni le amintim. Este la fel de fericit singur, precum este în compania oamenilor. Îi place să stea în căsuța lui când vrea să fie puțin singur, dar iese oricând pentru o mângâiere. Nu am văzut până acum câine care să meargă atât de bine la pas ca Flash. Încă de la prima plimbare a fost minunat, iar acum a început să meargă în față dacă știe încotro ne îndreptăm. Este foarte inteligent și îmi dau seama că este un câine care va fi ușor de dresat – îl va ajuta în acest sens și atractia pentru recompense. Îți poți da seama că i-a fost greu să obțină mâncare în viața lui dinainte. Era foarte dornic să mănânce ce mâncam și noi, dar începe să înțeleagă că dacă așteaptă cuminte, va fi răsplătit. Deja a învățat să răspundă la comanda „șezi” și să dea lăbuța pentru a primi tratații. Una peste alta, nu cred că mi-aș fi putut dori un prieten mai bun și mi se pare că și lui Flash îi priește noua lui viață cu dormit pe canapea, plimbări dese și mângâieri pe burtică. Eram pregătit să-i ofer lui Flash cea mai bună viață posibilă chiar înainte de a-l fi întâlnit, așa că sper că e pregătit pentru toată distracția care îl așteaptă.
Dacă te gândești să adopți un câine, nu aș putea avea mai multe cuvinte de laudă despre ROLDA. Din prima clipă când i-am contactat au fost prietenoși și de ajutor. Sarah și Gemma mi-au făcut întreg procesul ușor și, ceva ce chiar se simte, este cât de multă grijă au pentru câinii cărora încearcă să le găsească o casă. Ei chiar salvează viețile unor câini precum Flash și le dau o nouă șansă la o viață în cămine iubitoare.”
Tom (Adoptat în SUA)
“L-am adoptat pe Tom de la ROLDA în martie 2021 și a fost cea mai bună decizie pe care puteam să o luăm vreodată. Călătorisem prin Europa de Est înainte și m-am îndrăgostit de câinii străzii cu spiritul lor independent, plin de încredere, dar și de iubire. Cu toate acestea, ei sunt deseori neglijați și trebuie să se lupte pentru mâncare sau sunt loviți de oamenii care îi văd doar ca pe un inconvenient. Căutând sa adopt un câine din acest colț al lumii s-a dovedit a fi un coșmar logistic până când am descoperit ROLDA. Dana a lucrat cu noi pentru a stabili ce tip de câine ni s-ar potrivi și a răspuns rapid trimițându-ne poze și clipuri cu Tom înainte de a decide să ne asumăm răspunderea. Totul a fost cât se poate de transparent și legal în ceea ce privește procesul de adopție.
Tom a ajuns la aeroportul local, un cu totul alt câine decât cel de acum. La început era atât de speriat încât nu voia să intre. A trebuit să îl ducem în brațe în casă. În decursul următoarelor luni a început să iasă din cochilie. S-a dovedit a fi loial, iubăreț, amator de îmbrățișări, un câine dulce căruia îi place să se tolănească și să se relaxeze. Se înțelege bine cu celelalte animale și cu oamenii. În mod evident apreciază calmul unui cămin unde poate lenevi cât de mult.
100% recomandăm să adoptați prin intermediul ROLDA. Nu doar că veți primi un câine care are nevoie de un cămin stabil și iubitor, dar veți primi cel mai bun prieten care vă va aprecia și care știe că l-ați salvat de pe străzi. Am avut mulți câini în viața mea dar Tom este foarte, foarte, foarte special.”
Pingu (Adoptat în Canada)
“Când l-am cunoscut pe Pingu pentru prima dată, nu am știut exact de cât timp va avea nevoie până să capete încredere în noi, dat fiind faptul că a avut o viață grea. Dar adevărul este că ne-a oferit toată dragostea de care era capabil imediat. Și nu s-a mai oprit de atunci. În tot acest timp, pe străzile din România, ar fi putut fi bătut, ar fi flămânzit, ar fi înghețat de frig, având astfel toate motivele să nu aibă încredere în oameni. Dar de când a intrat în viețile noastre, el face tot ce poate pentru a ne face să zâmbim și ar face orice pentru mângâieri și recompense. Nu spun că a fost mereu ușor. Și-a adus acasă fricile și rănile. Îi era foarte tare frică de bărbați și reacționa zgomotos atunci când trecea pe lângă alt câine. Îi era frică de biciclete, mașini zgomotoase, camioane și autobuze. Refuza să lase pisica să se apropie de mâncarea lui, întrucât a fost mereu nevoit să și-o protejeze pe străzi. Dar nici două luni mai târziu, iată-ne aici: împarte cu bucurie mâncarea cu pisica, nu mai latră atât de mult la vehicule aflate în mișcare, nici la bărbați, nici la câini. Îi place să exploreze totul și să lenevească la soare. Ne urmărește peste tot în casă și deja învață trucuri noi. Încă avem de lucru, trebuie să-l asigurăm că nu va mai fi lovit vreodată. Ori de câte ori cineva ridică brațul, se face ghem pe podea. Încă are răni emoționale, dar știm că avand suficientă iubire și răbdare va reuși să depășească aceste frici.
Acești câini ROLDA merită tot ce e mai bun pe lume! Pingu este cel mai bun câine pe care ne-am fi putut dori să-l adoptăm. Merită să-i oferim tot efortul și timpul și am mai lua și alți prieteni de-ai lui în adopție, doar ca să știm că primesc toată dragostea pe care o merită. Dar să lăsăm acești câini pe străzi și să îi băgăm în cuști în acele adăposturi, nici măcar nu vă puteți imagina ce gen de trauma sufera. Oricare dintre ei are potențialul de a deveni „câinele perfect”, la fel ca orice câine de rasă. Dar pentru asta vă trebuie puțină răbdare să le dați o șansă să-și arate personalitatea, mai ales dacă această personalitate este ascunsă în spatele suferinței trăite în adăpostul public.
Acești câini vă vor provoca. Le veți vedea fricile și veți retrăi trauma prin emoțiile lor. Uneori vă veți afla în fața unui câine terifiat, care tremură făcut covrig. Veți avea de-a face cu un câine care va fi îngrozit la gândul de a rămâne singur și va face un atac de panică întrucât se teme că cineva îl va abandona, din nou. S-ar putea să mai aveți de-a face cu reacții zgomotoase care nu se vor liniști decât cu multă răbdare și dragoste. Iar prin toate acestea, veți construi o legătură de neimaginat. Pingu este cel mai loial și protector animal de companie pe care mi l-aș putea dori. Mă apără atunci când se apropie o persoană necunoscută și mă face să apreciez toate micile momente pe care de obicei nu le-aș observa precum nopțile fără somn când stăm împreună și ne uităm la stele, timp în care îl mângâi și îi întăresc convingerea că nu îl voi părăsi. Progresează enorm doar știind că este iubit și este în siguranță. Sunt mândru când văd că devine din ce în ce mai încrezător. Câinii ROLDA sunt adevărate diamante neșlefuite”
Click aici pentru a citi mai multe povești cu final fericit
Simion Laura:
„Adăposturile publice sunt doar un alt loc de suferință pentru animalele părăsite. Nu există loc mai bun pentru un animal de companie ca o familie adoptivă.”
Dorina Balosache:
„Fiecare animal are dreptul la o viață mai bună, un animăluț adoptat înseamnă o viață salvată.”
Simona Deleanu:
„Necesitatea adăposturilor publice nu poate fi negată, dar ele ar trebui să funcționeze după niște standarde și ar trebui să fie un adăpost temporar al animalelor, însă acele standarde nu există în majoritatea cazurilor sau, oricum, în mai bine de 75% din cazuri, fără să mai socotim și adăposturile în care sunt eutanasiați câini după 14 zile. Patrupedul nostru e scos dintr-un adăpost public bucureștean, așa că nu numai că știm despre ce vorbim, dar știm cum stau lucrurile..”
Cristina Rusu:
„Adăposturile publice sunt o „mini închisoare ” pentru animălute. Sufletul lor ar fi mai bucuros dacă ar trăi în inima unei familii! ❤ Iubim animalele.”
Farcuș Costin Valentin:
„În adăposturile publice animalele suferă mai rău decât pe stradă, ăsta este un fapt concret.”
Ajută ROLDA să fie acea rază de speranță pentru 2.5 milioane de câini fără stăpân din România!
Adoptă la distanță
Trimite SMS cu textul PRIETEN la numărul 8845 şi donezi 2 EUR/lună pentru hrana unui câine din adăpost. Poţi opri donaţia trimiţând textul PRIETEN STOP la 8845.
Devino Ambassador ROLDA
Campanie realizată cu sprijinul ARC &donatie.ro; Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.
Valoarea Donaţiei este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 Euro.
Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.