Hrana din comerț vs hrana gatită acasă. Care este mai bună și mai potrivită pentru cățelul tău?

Atunci când îți iubești și când îți respecți cu adevărat prietenul blănos necuvântător te preocupă cu siguranță subiectul alimentației. Încerci în mod normal să îi oferi o hrană de calitate, o hrană care să îi asigure tot necesarul de nutrienți și minerale pentru ca amicul tău canin să fie fericit și sănătos. Dar oare ce este mai bun și mai potrivit pentru câinele tău? Răspunsurile sunt multiple și aproape toată lumea are o părere diferită atunci când se adresează această întrebare, mai ales în ultima perioadă de când a ieșit în evidență trendul hranei pentru căței gătită acasă. Așadar, care hrană este mai bună și mai potrivită pentru cățelul tău? Cea din comerț sau cea gătită acasă?

Am adresat această întrebare unui medic veterinar cu o experiență profesională de 17 ani de zile. Vlad Condurache a fost invitatul podcastului “În jurul cozii”, oferit de către ROLDA România.

Opinia specialistului

Vlad Condurache este un medic veterinar din municipiul Satu Mare care nu își permite niciodată să pună binele suprem al pacienților săi canini pe locul doi. În consecință nu își permite să facă recomandări în care să nu creadă 100% și care să nu fie susținute de către comunitatea internațională a medicilor veterinari. Acesta știe că nu există hrana perfectă, dar are o opinie clară în ceea ce privește hrana cea mai potrivită pentru căței.

„Nu vom găsi niciodată o hrană care să nu conțină absolut niciun conservant. Nu vom găsi niciodată o hrană de animale care să nu conțină absolut nimic dăunator. Problema este că nici în alimentația noastră a oamenilor nu vom găsi hrană naturală. Roșia este modificată genetic, porumbul este modificat genetic, porcii la fel. Efectiv doar vânatul care există în pădure, mai este natural. Tot cu ce ne hrănim noi este modificat genetic sau conține conservanți. La fel nici hrana cățeilor și a pisicilor nu va putea să fie perfect naturală, dar ce se poate observa și astă e un feedback pe care eu îl am de 17 ani de când am unitatea medicală, este că la o hrană de bună calitate super premium tot timpul echilibrul dintre ingrediente va fi unul foarte foarte bun pentru că ei au zeci, sute de milioane de euro investite în cercetare. Nu își permit să facă ceva care să dăuneze. Încă un aspect, cățeii nu trăiau foarte mult înainte când primeau ca și hrană resturi din casă. Acum cățeii trăiesc cam 10, 15, 18 ani. Bineînțeles că apar tot felul de patologii care pot fi puse pe seama și a alimentației și a nutriției, dar asta ține strict de faptul că ei trăiesc foarte mult”, a punctat medicul veterinar la „În jurul cozii”.

Hrană super premium sau hrană gătită acasă?

Medicul veterinar mărturisește faptul că are această discuție foarte des cu proprietarii de câini, semn că cei din urmă sunt oarecum influențați de noile trenduri. Doctorul a spus la podcast că nu este împotriva hranei gătite acasă, dar că lucrurile nu sunt chiar atât de simple și că riscurile sunt mari.

„Discut acest lucru cu mulți proprietari. Răspunsul meu e simplu, voi alege invariabil și de fiecare dată hrana super premium. Nu dau un nume, un brand, mă refer doar la această categorie. Am foarte mare încredere în calitatea și beneficiile ei și al doilea aspect este comoditatea. E foarte bine dacă un proprietar vrea să îi gătească cățelului, doar că atunci când gătește trebuie să reușească să îi refacă perfect echilibrul dintre proteine, minerale, glucide și grăsimi. Neapărat trebuie să fie echilibrul perfect pentru rasa respectivă și pentru nivelul de activitate al cățelului respectiv și să reușească acest lucru de fiecare dată când îi gătește. Mie mi se pare că este un efort și o muncă extraordinară să faci așa ceva. Adică nici noi nu avem răbdarea să ne gătim ceva extraordinar în fiecare zi. Dacă se fac concesii la echilibrul dintre ingrediente, vor apărea dismetabolii, afecțiuni ale organelor și probleme digestive”, a explicat Vlad Condurache.

Cum monitorizezi efectele administrării hranei gătite acasă?

Gândindu-ne la cei care aleg varianta de a găti acasă pentru cățelul lor, l-am întrebat pe invitatul podcastului oferit de către ROLDA România,  cum se pot monitoriza efectele administrării acestui tip de hrană în comparație cu efectele administrării hranei super premium din comerț.

„Dacă insiști tu ca proprietar să îi faci hrana acasă, recomand după o lună – două de administrare să se prezinte cu cățelul la un cabinet clinic de veterinar și să îi facă în mod special analize de sânge și în al doilea rând, ecografie abdominală. E nevoie să se vadă și ca structură cum arată organele și tubul digestiv și în cazul analizelor vedem cum arată ele ca și funcționare după administrarea hranei respective. Bineînțeles și un examen coproparazitologic ca să vedem dacă nu cumva s-au transmis anumite parazitoze prin hrana respectivă. Întrebarea pe care aș pune-o eu este următoarea. Pentru ca circuitul să fie complet, proprietarii trebuie să fie foarte foarte siguri că ingredientele pe care le folosesc la gătirea hranei respective sunt de bună calitate, au fost păstrate în condiții bune și proveniența lor nu este una cel puțin dubioasă. Deci ar trebui să se întrebe și de unde provin ingredientele”, a concluzionat Vlad Condurache.

Concluzii

Este clar că fiecare este liber să procedeze așa cum dorește și că e greu să arați pe cineva cu degetul atunci când partea implicată nu dorește altceva decât binele câinelui său. Este sigur faptul că se ridică un mare semn de întrebare în ceea ce privește practicalitatea hranei gătite acasă. Se ridică un alt semn de întrebare și în situația în care administrarea de hrană realizată acasă nu este urmată de analize medicale periodice.

Subiectul propus în acest articol este unul de nișă în ramura alimentației canine și nu ne este deloc greu să scoatem puțin capul dintre nori și să aruncăm o privire asupra celor care își iubesc infinit de mult blănosul, dar care nu își permit să îi cumpere hrană super premium sau poate care nu își permit să îi ofere altceva decât o coajă de pâine și apă. O imagine tristă, dar care reprezintă și ea o parte a realității României anului 2024. Cu riscul unei vieți mai scurte, oare ce ar alege câinii între hrana din comerț, cea gătită acasă și multă iubire cu puțină mâncare?

Puteți urmări ediția integrală a podcastului oferit de către ROLDA România, aici.