Persoana care poate salva câinii în lanțuri din satele românești!

Câinii în lanțuri. Unde? În România. O țară în care legea încă permite să ții câinele în lanț! Există câteva cerințe considerate de bun simț de către legiuitori pentru a putea ține cățelul înlănțuit însă nici măcar acestea nu sunt în general respectate. Ba mai mult, deseori, în situații în care câinele este înjosit în lant, oamenii legii spun că totul pare în regulă. Câinii suferă atât de tare în lanțuri la noi în țară, iar oamenii le ignoră durerea, de parcă românii ar avea nevoie ca Dumnezeu Însuși să coboare pe Pământ și să le spună STOP! Ei bine probabil că acest lucru nu se va întâmpla, dar oare ar putea să facă ceva reprezentantul cleric al lui Dumnezeu pe Pământ? Influența lui la sate este majoră!

Am abordat subiectul la podcastul oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”, alături de Simona Măntescu, iubitoare și salvatoare de câini foarte cunoscută și apreciată în România.

Și-a pierdut moralitatea instituția de moralitate de la sate?

Ascultând-o în timpul podcastului pe Simona Măntescu vorbind despre câinii în lanțuri din România și despre situația de la sate, mi-am dat seama că în fiecare sat din țara aceasta mirobolantă există o persoană care are puterea să schimbe totul! O persoană care dacă ar decide să le spună oamenilor „nu este voie să țineți câinele în lanț”, oamenii s-ar conforma incepând cu următorul minut. Dar această persoană tace. Este vorba despre preot. Precizăm că vorbim despre situație la modul general și constatând faptul că vântul schimbării nu prea bate la acest capitol prin satul românesc, nu constestăm faptul că din loc în loc s-ar putea să existe și excepții din acest punct de vedere.

„Am avut cazuri și avem cazuri în care au fost solicitați să se ridice câini de pe proprietățile pe care le are biserica și preoții nu au încercat să păstreze un cățel sau doi. Nu vreau să generalizez. Sunt părinți care iubesc animăluțele și care le ocrotesc, dar mult prea puțini. Și ei au o slujbă, o fac bine, rău, cum o fi. Și atât. Cei care sunt cu har iubesc și animăluțele”, este de părere salvatorul de câini.

Ce ar face Dumnezeu?

Și apropo de prezența lui Dumnezeu pe Pământ. La o ediție trecută a podcastului „În jurul cozii” l-am avut invitat pe preotul Andrei Chira din Maramureș pe care l-am întrebat ce crede el că ar face Dumnezeu? Ar steriliza sau nu câinii? Răspunsul preotului dă de înțeles că divinității nu i-ar plăcea să vadă câinii în lanțuri.

„Dacă Dumnezeu ar veni aici pe Pământ pentru câini cred că ar găsi o soluție. O soluție ca să trăiască într-un mod cu totul special, așa cum i-a creat la început. Dacă i-ar steriliza sau nu, nu am de unde să știu, dar tot ceea ce trăiește în jurul lui Dumnezeu trăiește în lumină, în pace, în liniște. Dumnezeu dă o energie tuturor, animalelor, oamenilor și întregului Cosmos. După ce omul a fost izgonit din Rai, a pornit un război între el și animale, între el și natură. Dumnezeu ar face ca animalele, mai multe sau mai puține, să trăiască într-o stare de armonie”, spunea la podcast preotul.

Ce trebuie să facem pentru a schimba cruda realitate?

Și totuși e greu de crezut și de acceptat faptul că nu putem face nimic. Faptul că situația câinilor în lanțuri este aceeași de atât de mult timp încât pare o normalitate. Trebuie să facem ceva, dar oare ce putem face?

„Câinii ne iubesc infinit și noi avem datoria să îi ocrotim. Trebuie să spunem asta continuu tuturor oamenilor pe care îi întâlnim, fie că au câini, fie că nu au. Trebuie să spunem și să spunem. Ar fi bine să spună și părintele în biserică și ar fi bine să spună și învățătorul la școală și toată lumea să încerce să facem cumva să devenim mai umani. De empatie nu zic nimic. Doar să avem un respect față de animale și să devenim mai umani. Nu trebuie să îl pupăm, nu trebuie să doarmă cu mine în pat. Eu dacă vreau să doarmă cu mine în pat e treaba mea, dar nu toată lumea trebuie să facă lucrul astă. Fiecare dintre noi trebuie să facă câte puțin și atunci poate se va schimba ceva. Vorbim aici despre ceea ce putem face noi. În schimb pot să facă foarte mult autoritățile. Dacă autoritățile pun în aplicare măcar legile care există vă spun eu că s-ar schimba foarte multe și pentru căței”, a concluzionat subiectul Simona Măntescu la podcastul oferit de către ROLDA România.

Concluzii

Este clar că la modul general oamenii nu sunt demni de iubirea infinită pe care le-o oferă câinii. Ei dau totul, iar noi dăm atât de puțin. O parte dintre noi nu ne dorim pentru ei nici măcar minimul de bun simț pe care ni-l dorim pentru confortul nostru. De exemplu, ne bucurăm să știm că într-o noapte rece și ploioasă stăm în siguranță și în confort în propria casă fără să ne deranjeze deloc faptul că patrupedul, cel care ne păzește casa de atâția ani, tremură de frig și este ud până la piele în curtea în care nu are nici măcar o căsuță. E doar un câine!

Asta este mentalitatea din spatele acestui gest inuman. Și totuși în contextul actual poate că ar fi nevoie ca Dumnezeu să vină pe Pământ și să spună STOP! Poate doar El mai poate salva câinii în lanțuri din România…

Puteți urmări ediția integrală de podcast, aici.