A dormi sau a nu dormi cu câinele în propriul pat?

A dormi sau a nu dormi cu câinele în propriul pat? Aceasta este întrebarea: ) Atunci când îți iubești cu adevărat câinele, îl privești ca pe un membru de neînlocuit al familiei. Dragostea nemărginită te face în același timp să dorești să îi oferi tot ce e mai bun și să îi creezi cele mai bune condiții de trai, la fel ca și cum le-ai crea pentru tine. Asta înseamnă, în cazul multor stăpâni de câini, chiar să îi oferi propriul pat pentru somn. Această alegere este una personală și nu suntem în măsură să judecăm dacă decizia este una pozitivă sau negativă. Scopul acestui articol este acela de a prezenta argumentele pro și contra ale specialiștilor în legătură cu acest subiect. Ca să glumim puțin, putem afirma din start că nu este o idee bună ca oamenii să aleagă să doarmă în culcușul câinilor.

Repet, nu suntem în măsură și nici nu ne dorim să judecăm dacă a dormi cu câinele în propriul pat este o idee bună sau proastă. Alegerea este una personală și dacă acest obicei funcționează bine pentru ambele părți implicate, cine suntem noi să punem asta la îndoială? E drept că părerile sunt împărțite, avem tabăra care spune ca este în regulă să dormi cu cățelul în propria cameră însă, în niciun caz în pat, pentru că există mai multe tipuri de pericole și avem tabăra care susține că a dormi cu patrupedul în pat aduce o serie de beneficii pentru sănătate.

Argumentele pro

Dacă ești foarte ocupat în timpul zilei și nu reușești să petreci suficient timp de calitate cu cățelul tău în acest interval orar, vei reuși să te reconectezi cu acesta înainte de culcare și chiar, și în timpul somnului, întrucât acest obicei necesită și creează o încredere deplină între cele două părți. Sunt persoane care afirmă că somnul este mai bun și că dimineața se simt mai odihnite.

Există studii care au concluzionat că a dormi cu cățelul în pat contribuie la reducerea stresului și a depresiei. Avem și dovezi (puține ce-i drept) care afirmă că acest parteneriat contribuie la dezvoltarea empatiei și chiar, la reducerea nivelului de agresivitate la oameni.

Specialiștii sublinează ca fiind foarte important, în cazul în care alegi să dormi în același pat cu cățelul tău faptul, că amândoi trebuie să fiți sănătoși.

Argumentele contra

Câinii sunt purtători de paraziți intestinali, căpușe și purici care pot provoca oamenilor anumite boli. Expunerea omului față de acești paraziți crește atunci când dormiți împreună în același pat. Sunt expuși, în mod special copiii, vârstnicii și persoanele cu o imunitate slabă. De altfel, nu este recomandat ca un copil care este mai mic de vârsta de 6 ani să doarmă în același pat cu un cățel. Pe de altă parte, categoria de persoane care aduce argumentele contra în acest subiect, susține că patrupezii le deranjează somnul și că li s-au agravat (în câteva cazuri particulare) diferite alergii.

Au fost înregistrate uneori și situații neplăcute în care câinele a devenit agresiv din cauza neglijării unor detalii importante care asigură echilibrul mintal al patrupedului.

„La două zile după ce am afirmat că acest câine mă iubește cel mai mult dintre toți pe care i-am avut, m-am trezit noaptea cu câinele pe mine și mârâindu-mă, aproape lipit de fața mea. Motivul era oarecum simplu, câinele avea obiceiul să doarmă în zona respectivă, iar eu i-am ocupat teritoriul și era nervos pe mine din această cauză. Acesta nu a fost singurul motiv, câinele nu a fost plimbat suficient și prin urmare avea prea multă energie care s-a transformat în agresivitate”, a povestit Diana Zazula, în cadrul ediției cu numărul 3 a podcastului „În jurul cozii” oferit de către ROLDA România.

Opinia unui dresor de câini cu o experiență de 25 de ani în domeniu

La fel ca și oamenii, câinii sunt teritoriali. Dacă ai o relație echilibrată și sănătoasă cu câinele tău vei fi acceptat în zona sa fără nicio problemă. Dacă există probleme între voi doi, lucrurile pot să se complice, mai ales atunci când vorbim despre teritoriul destinat somnului.

„Mie personal nu îmi place să dorm cu câinele în pat. Eu lucrez de dimineața până seara cu câinii, iar acasă vreau liniște. În momentul în care câinele devine foarte autoritar, lucru care se întâmplă deseori, dacă există și o problemă în relația voastră cu acel câine, atunci nu recomand. Au fost cazuri reale în care câinele nu a mai lăsat proprietarul să se apropie de pat.
Sfatul meu este următorul: dacă poți într-adevăr la prima comandă să faci câinele să coboare din pat atunci e ok, e alegerea ta. Dacă relația ta cu câinele nu este în echilibru, atunci mai bine nu faci asta. În această situație, este mai bine să fie o regulă clară pentru câine care să îl facă să respecte spațiul tău, iar el să aibă un culcuș al lui”
, a spus Zoltan Szabo, dresor de câini cu o experiență de 25 de ani în domeniu, invitat la una dintre edițiile podcastului oferit de către ROLDA România.

Concluzii

Alegerea îți aparține! Părerile sunt împărțite, experiențele în această situație sunt împărțite și, în mod evident, nu putem găsi un răspuns clar și general valabil la întrebarea: este sau nu bine să dormi în același pat cu câinele tau? Poate că o variantă mai lipsită de riscuri ar fi ca blănosul tău să aibă un culcuș al lui în proximitatea patului în care dormi sau poate că nu.

Dar stau și mă întreb ce ar spune un câine atunci când ar fi întrebat dacă vrea să doarmă în același pat cu stăpânul său? Cred că răspunsul nu ar fi un da, ci o mie de da în favoarea petrecerii nopții alături de persoana pe care cățelul o iubește cel mai mult din lume! Cel mai bun prieten al omului ar dori, fără doar și poate, să aibă omul cât mai aproape posibil. Adevărata întrebare este cât de aproape dorește omul să îl aibă pe cel mai bun prieten al omului?