Care este legătura dintre copiii care au câini și fotbal?
Dacă sunt îndeplinite câteva criterii, câinii și copiii fac o echipă bună întotdeauna. Se știe că patrupezii au capacitatea să devină prieteni de necontestat și că ajută la creșterea imunității celor mici. Credeți că s-ar putea să existe o legătură între copiii care au câini și fotbal? Ei bine, chiar există! Dezvăluirea a fost făcută de către un antrenor de fotbal al unei echipe de copii din țară în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. Informațiile care vor urma nu reprezintă descoperiri științifice, ci sunt doar câteva observații ale unui antrenor foarte pasionat de munca sa.
În ediția cu numărul 13 a podcastului „În jurul cozii” a fost invitat profesorul de învățământ preșcolar Emil Pușcaș. Acesta are o dublă calificare în viața sa profesională și este, după programul de grădiniță, antrenor și coordonator al clubului de fotbal pentru copii CS Primavera, Satu Mare. Emil a fost un copil care, din cauza unei accidentări grave, nu a mai reușit să ajungă fotbalist, dar a reușit ca și adult să rămâna aproape de „firul ierbii” din postura de antrenor. Emil este în același timp și un iubitor de animale, în mod special de pisici. Ei bine, care este oare legătură dintre câini și fotbal?
Ce au în comun câinii și fotbalul?
Legătura dintre câini și fotbal nu este reprezentată de faptul că un club de tradiție din țară are ca și simbol câinele și nici de faptul că, din când în când, la meciurile din România (în mod special în ligiile inferioare) mai intră câte un cățel rătăcit pe gazon. Vorbim aici despre lucruri mult mai serioase și de impact. Emil a observat că micuții pe care îi antrenează și care au câini acasă sunt puțin mai buni ca și fotbaliști față de juniorii care nu au un animal de companie. Care este explicația?
„O mare parte dintre copiii pe care îi antrenez au animăluțe acasă, fie câini, fie pisici. S-a remarcat faptul că prezența câinilor în viața copiiilor oferă un mare plus. Mai exact, aceștia au o predispunere mai mare pentru a face mișcare. Nu e greu să ne dăm seama că un câine, fie că locuiește la bloc sau la casă, trebuie plimbat de două, trei ori pe zi, necesită joacă, necesită mișcare. Copiii care au câini acasă se mișcă mai mult, fac practic mai mult sport, activitatea motrică este mai bogată și mai diversificată.
Pe de altă parte am observat la fotbal faptul că micuții care au câini acasă sunt puțin mai răbdători, puțin mai empatici. De ce? Tocmai datorită grijii și a empatiei formate în relația cu animalul de companie de acasă. De ce? Pentru că un copil, dacă are un animal, este mai motivat să fie mai responsabil, să fie mai matur, să fie mai răbdător, să fie mai empatic și în oarecare masură aceste calități s-au transmis și pe terenul de fotbal”, a declarat antrenorul de fotbal în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.
Disponibilitatea la efort, precum și răbdarea, sunt două calități foarte importanate în lumea sportului rege pentru un fotbalist. Observațiile antrenorului dau de înțeles că micuții care au animale de companie acasă au ceva în plus în ceea ce privește fotbalul față de ceilalți copii.
Poate fotbalul să ajute câinii abandonați?
Problema câinilor abandonați din România este una cât se poate de reală și de amploare în pofida faptului că majoritatea oamenilor se face că nu știe despre ea. Fotbalul reprezintă un fenomen global, o „religie” ar spune unii, care are capacitatea să fie folosit și în alte scopuri. Ce fel de scopuri? Scopuri care să ajute la rezolvarea unor probleme ale societății. În sezonul trecut competițional al primei divizii a fotbalului românesc au fost câteva echipe care înaintea partidelor au ieșit pe gazon ținând în brațe câini comunitari care își căutau un cămin.
„Am văzut și eu acele inițiative. Da, sportul rege – fotbalul reprezintă o cale de a promova protecția și adopția animalelor. Cred că nu trebuie să vorbim aici doar de fotbal. Orice sport și orice cale de promovare este binevenită în această direcție”, este de părere Emil Pușcaș.
Datorită expunerii sale enorme fotbalul are capacitatea, nu doar să „distreze” audiența, ci și să contribuie la mediatizarea și rezolvarea anumitor probleme ale societății.
Messi și iubirea față de animale
Messi, în opinia multora cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, a publicat deseori pe platformele sociale imagini video în care apare jucându-se fotbal cu câinele său. Aceste acțiuni nu aveau neapărat rolul de a atrage atenția asupra animalelor, dar au reușit să facă asta datorită imaginii extrem de pozitive pe care fotbalistul o are la nivel mondial. Fotbaliștii au așadar capacitatea să contribuie, chiar și indirect și neintenționat, la consolidarea unei imagini pozitive asupra câinilor.
„Discutăm despre o celebritate care are foarte mulți urmăritori. Cred că o inițiativă a persoanelor publice, sportivi, vedete, ar putea reprezenta o cale foarte eficientă de a promova și de a exemplifica apropierea, grija și respectul față de lumea animalelor”, a subliniat antrenorul de copii Pușcaș în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.
Fotbalistul Messi are, fără doar și poate, o influență majoră în lumea contemporană. Mai in glumă, mai în serios, fostul fotbalist al lui Real Madrid, Isco, și-a numit câinele Messi spunând că a decis să facă acest lucru pentru că fostul său rival este cel mai bun fotbalist din lume și că implicit, și câinele său este cel mai bun din lume.
Concluzii
În concluzie, antrenorul de fotbal Emil Pușcaș a observat că micuții pe care îi antrenează și care au animale de companie acasă sunt o idee mai activi și răbdători pe terenul de joc. Această concluzie este doar o observație și nu reprezintă în niciun caz o descoperire științifică. De altfel, la nivel mondial, nu există studii științifice în ceea ce privește această temă. Există însă studii care spun că riscul de deces în urma unui infarct este cu aproximativ 30% mai mic pentru proprietarii de câini în comparație cu persoanele care nu au câini.
Este clar însă, că dincolo de toate aceste aspecte, prin acțiuni similare cu cele care au fost organizate recent în fotbalul românesc, fotbalul are capacitatea să arate oamenilor de toate vârstele și în mod special copiiilor că este un sport care emană bunătate și căruia îi pasă de problemele câinilor de pretutindeni.