Dinți sănătoși, cozi fericite! Importanța pastei de dinți și a periajului pentru câini.

Da, ai auzit bine. Nu este 1 aprilie și nu glumim deloc atunci când spunem că și câinii trebuie spălați pe dinți! Majoritatea proprietarilor de câini știu asta, dar totuși medicii veterinari spun că există și foarte mulți iubitori de căței care nu au auzit de această chestiune. Aflăm în acest articol care sunt riscurile pentru patrupezi dacă nu se acordă atenție igienei lor dentare, cum ne dăm seama dacă blănosul are probleme cu dantura și ce fel de pastă de dinți trebuie să folosim pentru ei? Am discutat despre acest subiect la podcastul „In jurul cozii”, alături de medicul veterinar Vlad Condurache.

Spălatul pe dinți în cazul câinilor reprezintă un subiect desconsiderat în multe cazuri, dar extrem de important pentru sănătatea lor! Până la urmă lucrurile sunt destul de logice, procesul de hrănire începe de la gură. La fel ca și în cazul oamenilor și câinii pot să aibă probleme dentare grave care să recidiveze și să afecteze chiar întregul organism.

Riscurile absenței igienei dentare

Ei bine, igiena dentară a cățeilor nu trebuie ignorată. Mâncarea sau jucăriile pentru dentiție nu sunt suficiente, pasta de dinți reprezintă arma cea mai importantă în lupta împotriva bacteriilor din gură. Până să ajungem la pasta de dinți, l-am întrebat în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România pe medicul veterinar, care sunt riscurile dacă nu avem grijă de dinții câinelui?

„La fel ca și în cazul omului, igiena dentară este foarte importantă și pentru câine și pentru pisică. Asta pentru că de aici pleacă toate procesele fiziologice. Dacă omul, cățelul și pisica se pot alimenta așa cum trebuie, fără durere, fără infecții, practic toate procesele fiziologice vor decurge normal. În cazul în care apar probleme mari dentare, stomatite, infecții, tartru, placă bacteriană plus complicațiile care pot să apară, bineînțeles tot organismul va avea de suferit pentru că vor putea fi propagate anumite procese patologice din gură înspre organism. Avem foarte multe cazuri în care cățelul ar vrea să se hrănească, dar nu poate pentru că îl doare sau de la dințișori face anumite amigdalite sau alte infecții descendente sau ascendente spre sinusuri, exact ca și la om”, a explicat doctorul Condurache la „În jurul cozii”.

Cum recunoaștem problemele dentare?

Este clar că dacă prietenul nostru necuvântător are probleme cu dinții trebuie să îl ducem la veterinar, dar până să ajungem acolo trebuie să știm să recunoaștem care sunt semnele care dau de înțeles că patrupedul are probleme cu dantura. În toată această poveste, prevenția joacă un rol foarte important și e bine să mai trecem pe la veterinar și doar pentru un control de rutină.

În primul rând problemele apar discret la început și nu foarte grave. Primul semn pe care ar trebui să îl luăm în calcul este mirosul gurii, halena. Halena, dacă este fetidă, dacă este urât mirositoare, e clar că se întâmplă ceva la nivelul gurii. Fie este o infecție la nivelul gingiilor sau limbii și așa mai departe, fie începe să apară depunere de tartru și placă bacteriană. În cazuri mai grave când încep deja să se clatine dinții, încep să doară, cățelul va încerca să mănânce și nu va putea. Efectiv am avut caței care stăteau în fața mâncării, încercau să prindă hrana și o scăpau din gură. Proprietarul nu va putea să își dea seama despre gravitatea situației și de aceea la primele simptome sau la primele bănuieli ar trebui să meargă la medicul veterinar. Și chiar dacă nu sunt semne și pare totul în regulă tot se aplică și aici ca și în medicina umană, principiul prevenției. Din punctul meu de vedere până la vârsta de un an nu este obligatoriu un control al dinților la medicul veterinar. După vârsta de un an recomand să se verifice dințișorii o dată pe an, iar după 7-8 ani cam tot la 6 luni”, a spus la „În jurul cozii” medicul veterinar.

Un mare NU unei anumite paste de dinți

Medicul veterinar a mai spus la podcast că unii proprietari de câini cred că sunt luați la mișto atunci când li se explică că patrupedul trebuie spălat pe dinți. Acesta a mai punctat că este foarte important să nu folosim niciodată o anumită pastă de dinți.

Se întâmplă din păcate puțin mai des decât ne-am dori noi. Încercăm să le explicăm mai pe ocolite și să nu sărim direct cu periuța și cu pasta. Încercăm în acest fel să îi facem să înțeleagă că există într-adevăr pastă de dinți pentru căței, periuțe speciale pentru ei. Pasta de dinți nu trebuie să fie o pastă de dinți destinată oamenilor. Foarte multe produse de igienă dentară pentru oameni conțin anumite substanțe care sunt extrem de toxice pentru căței. Cea mai toxică substanță care se găsește demulte ori în aceste produse este xilitolul. Se găsește în pasta de dinți, în unele gume de mestecat și în apa de gură. Chiar am avut întoxicații accidentale cu această substanță, iar aceasta dă insuficiență hepatică destul de gravă. Deci trebuie folosite doar produsele specializate pentru căței și pisici”, a concluzionat Vlad Condurache.

Concluzii

Dinții sănătoși înseamnă cozi fericite! Un cățel care dă din coadă și este fericit, foarte probabil nu are probleme cu dantura. Vizita la medicul veterinar este singura modalitate prin care putem afla clar care este situația cățelului nostru din acest punct de vedere. Așa că e mai bine să prevenim decât să avem de suferit ulterior.

În articolul următor vom discuta despre pașii pe care trebuie să îi urmăm la prima spălare de dinți a cățelului. Poți viziona ediția în care a fost invitat medicul veterinar Vlad Condurache, aici.