Primul periaj dentar al cățelului. Ce facem atunci când patrupedul nu este receptiv?
Periajul dentar este extrem de important atât în viața oamenilor, cât și în viața cățeilor. Dacă acest obicei este aplicat și repetat, sunt șanse mari ca patrupedul să aibă parte de o viață sănătoasă. Acolo unde acest obicei nu există, se poate ajunge cu ușurință la tartru, placă bacteriană și infecții. În urmă acestor chestiuni pot să apară ulterior probleme de sănătate mai grave. Ei bine, sănătatea dentară a cățelului începe prin aplicarea primului periaj. Cum realizăm primul periaj? Aflăm răspunsul în acest articol.
Am stat de vorbă despre acest subiect la podcastul „În jurul cozii”, alături de medicul veterinar Vlad Condurache. Trebuie precizat din start faptul că nu se folosește în niciun caz pastă de dinți pentru oameni, aceasta este toxică pentru câini! Același sfat se aplică și în ceea ce privește apa de gură destinată oamenilor! Spălatul pe dinți al cățelului începe la 6 luni – 6 luni și jumătate, atunci când se schimbă dentiția de lapte cu cea definitivă. Specialiștii spun că este bine ca periajul să fie făcut de la această vârstă mai mult cu scopul de a obișnui cățelul cu această procedură. Cu cât obișnuim cățelul mai de tânăr cu spălatul pe dinți, cu atât va accepta mai ușor această manoperă atunci când va avea nevoie de ea.
Pașii primul periaj dentar
Medicul veterinar Vlad Condurache a explicat în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România că primul periaj dentar al câinelui se realizează de fapt în câteva etape. Nu vă imaginați că veți reuși să spălați patrupedul pe dinți chiar din prima aplicând un periaj așa cum se vede în reclame. Este nevoie de timp și răbdare, atât din partea proprietarului, cât și a câinelui.
„Sunt foarte mulți factori de care depinde succesul spălatului pe dinți. În primul rând contează cât de hotărât este proprietarul, cât de în serios va lua acest lucru. Daca el este hotărât și cățelul va percepe la fel situația respectivă. Sunt rase mai docile, sunt rase mai agitate, va fi foarte greu să spălăm pe dinți un ciobănesc belgian de 6 luni care este extrem de încăpățânat și de agitat. Eu aș încerca în felul următor. Întâi l-as obișnui cu atingeri la nivelul botului. După aceia l-aș obișnui cu uitatul în guriță, să îi ridic buzele, dar aș face asta prin joacă și prin dresaj. Ulterior când chiar aș vrea să trec la periaj aș folosi pentru început acele periuțe pentru copii mici care se pun pe deget, se găsesc la farmaciile pentru oameni. După ce acceptă asta putem trece la periuțe și încet încet insistând și fiind consecvenți cred că putem obișnui orice animăluț de companie cu orice dorim noi să facem”, a spus la podcast medicul veterinar.
Ce facem dacă patrupedul nu este receptiv?
Nu toți cățeii vor accepta periajul dentar, chiar dacă proprietarul insistă și nu se dă bătut. Există și alte soluții pentru o sănătate dentară optimă a cățelului în cazul în care acesta refuză periajul? Răspunsul este, fără doar și poate, da! Totuși, specialiștii spun că deși există și alte variante pe piață, periajul aplicat constant reprezintă cea mai sigură metodă pentru niște dinți sănătoși.
„În cazul în care proprietarul nu are timp să se ocupe de asta sau nu este suficient de impunător în fața animăluțului, eu zic că atunci trebuie lăsat totul pe mâna profesioniștilor, dus suficient de des la control și dacă medicul recomandă se poate aplica detartraj cu ultrasunete, suplimente cu apă de gură care se pot administra foarte simplu în apa de băut. Există și hrană specială pentru probleme dentare care curăță mai eficient dinții și care previne apariția tartrului, bacteriilor și infecțiilor. Putem încerca și anumite trucuri cum ar fi jucării dintr-un cauciuc mai tare sau sunt tot felul de oase din piele presată care mai curață puțin. Însă din experiența mea de 16 ani am observat că nu este foarte eficient să-i dăm o jucărie sau un os de acest fel. Ele pot produce în cantitate mare patologii mai însemnate decât tartrul pe care încearcă să îl combată”, a explicat Vlad Condurache la podcastul “În jurul cozii”.
Hrana umană și efectul său asupra dinților
În rândul iubitorilor de câini este binecunoscut faptul că hrana umană este nocivă pentru căței. Nu este greu de anticipat că din moment ce procesul de hrănire începe de la gură, dinții vor fi primii care vor avea de suferit.
„Câinii care consumă hrană umană au predispoziție să facă mult mai repede placă bacteriană, tartru și infecții pentru că hrana umană are altă compoziție, altă textură, ea se poate ascunde mult mai ușor între dinți, poate rămâne acolo și asta va provoca un pH acid al gurii. pH-ul acid este foarte benefic pentru apariția infecțiilor, inflamațiilor și a tartrului. Cei care mănâncă în principal sau exclusiv hrană granulată pentru căței, nu spun că nu vor avea probleme, dar sunt mai puțin predispuși și au probleme dentare mult mai târziu”, a concluzionat medicul veterinar.
Concluzii
Concluzia este că spălatul pe dinți în cazul câinilor nu este o glumă! Medicul veterinar invitat la podcast spunea că mulți pacienți au impresia că se glumește cu ei atunci când li se transmite că patrupedul are nevoie de periuță și pastă de dinți. Foarte probabil nu va fi ușor să obișnuiți cățelul cu această procedură, dar cu răbdare și perseverență totul este posibil. Cunoscuta cugetare, „sănătate, că-i mai bună decât toate”, se aplică fără discuție și în cazul câinilor.
Puteți urmări ediția integrală a podcastului în care a fost invitat Vlad Condurache, aici.