Care sunt câinii care au nevoie de o atenție mai mare la anestezie?

Deși am discutat în articolele anterioare despre noțiunea de anestezie în sala de operație veterinară și am aflat că frica de anestezie a unor proprietari nu este neapărat justificată, ne întoarcem la acest subiect pentru a afla un detaliu interesant. Care sunt câinii care au nevoie de obicei de o atenție mai mare în ceea ce privește anestezia în sala de operație veterinară? Am abordat acest subiect în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”, alături de medicul veterinar specializat pe anestezie, Iulia Stoica.

Subiectul este unul delicat din perspectiva faptului că unii proprietari de câini nu vor să audă de anumite operații (printre care și sterilizarea) tocmai din cauza fricii de anestezie. Aceștia se tem că animăluțele lor nu se vor mai trezi. Frica lor nu este justificată, deoarece niciun medic veterinar profesionist nu va accepta ca un cățel sau pisică să intre în operație dacă starea acestora de sănătate nu permite acest lucru.

Cele mai complicate cazuri sunt…

Înainte să aflăm care sunt câinii care au nevoie de o atenție sporită pe masa de operație, ar fi interesant să aflăm că cele mai complicate cazuri în ceea ce privește intervenția chirurgicală și anestezia nu sunt cele în care protagoniștii principali sunt câinii. Medicii veterinari au emoții mari atunci când vine vorba despre alte categorii de animale. Cățeii nu sunt în aceeași „oală” cu aceste animale și riscurile unei operații asupra unui cățel nu depășesc din start riscurile care apar într-o operație realizată la această categorie.

„Cele mai mari emoții le avem cu rozătoarele, iepurașii și porcușorii de guineea. Sunt mult mai puține lucruri pe care le poți face pentru ei, sunt medicamente care nu li se potrivesc și riscurile sunt mai mari. Ori de câte ori avem un iepuraș sau un porcușor avem emoții mai mari. Am avut iepurași care au avut nevoie de extracții de dinți, de amputări ale membrelor și toate acestea sunt foarte foarte stresante pentru că e nevoie să fii acolo, să fii 100% atent în fiecare secundă și în fiecare secundă se poate schimba ceva. Când animăluțul are cu totul 600 de grame, când se schimbă ceva se schimbă repede. Trebuie să intervii foarte repede. La cățeluși și pisicuțe, în majoritatea cazurilor ne putem aștepta de la început dacă vor fi probleme sau nu. Sunt operații la care mergem relativ liniștiți și sunt operații la care avem un arsenal întreg pregătit, toate sunt puse acolo pe mese, doze calculate, o grămadă de seringi, injecții, 3 – 4 oameni pregătiți să intervină în caz că se întâmplă ceva pentru că sunt cu risc mai mare, sau operația sau pacientul”, a explicat medicul veterinar Iulia Stoica în cadrul podcastului.

Anestezia și cățeii brahicefalici

Ei bine, da. Există emoții ceva mai mari atunci când vine vorba de o anumită categorie de căței versus operație/anestezie. Asta nu înseamnă în mod evident că acești căței nu sunt anesteziați sau operați. Singura precizare a medicilor veterinari este că în aceste cazuri atenția lor, trebuie să fie ceva mai mare.

Sunt și foarte multe studii pe această temă. Există rase care sunt predispuse la tot felul de probleme. Cele mai dese probleme le avem cu cățelușii brahicefalici, adică cu toți acei câini care sunt drăguți, au ochi mari și nu prea au nas. Sunt foarte drăguți, dar au foarte multe probleme de sănătate. În această situație sunt și câteva rase de pisicuțe cum sunt british, scotish, care sunt predispuse la probleme cardiace. Fiecare rasă în parte are riscuri mai mari sau mai mici, depinde de proveniența animăluțului, de unde a fost luat, cum a fost îngrijit. Cele mai mari griji ni le facem cu acești cățeluși care au nasul foarte scurt, pe lângă problemele respiratorii, sunt predispuși la probleme cardiace. Nu înseamnă că nu le facem anestezie acestor câini. Le facem de câte ori este nevoie, dar mai cu grijă și le explicăm proprietarilor că este nevoie de o pregătire mai amănunțită pentru operație”, a spus medicul veterinar.

Concluzii

Concluzia este că medicii veterinari care își desfășoară activitatea într-un cabinet sau clinică care realizează intervenții chirurgicale știu ceea ce fac și ceea ce trebuie să facă atunci când vine vorba despre aceste intervenții și anestezie. Niciun cățel sau pisică nu ajunge pe masa de operație fără a trece printr-o serie (mai mică sau mai mare, în funcție de caz) de analize medicale care determină ce trebuie să facă mai departe specialiștii în cazul respectiv.

Iar dacă ești un fan al câinilor brahicefalici, rase precum Boxer, Bulldog, Cane Corso, Chow Chow (și alții), este clar că dacă amicul tău are nevoie de o operație, nu prea ai de ales decât să acorzi încredere medicilor veterinari. Ca să glumim puțin, nu e ca și cum îți duci câinele la un vraci printr-o pădure uitată de lume, ci îl duci la un medic veterinar care a studiat ani de zile înainte să profeseze și în funcție de caz, are și experiență.

Puteți urmări ediția integrală în care a fost invitată Iulia Stoica, aici.