Cum ținem sub control alergiile câinilor? Rasele mai predispuse la alergii.

Cum ținem sub control alergiile câinilor? În acest articol răspundem la această întrebare cu ajutorul medicului veterinar Anca Condurache, medic veterinar la o clinică din Nord – Vestul țării. Aflăm mai întâi care sunt rasele de câini mai predispuse la alergii, dar analizăm și un caz dificil de alergie pe care l-a avut medicul veterinar, un caz din care proprietarii de căței pot învăța multe. Am discutat cu Anca Condurache în cadrul podcastului „În jurul cozii”, podcast oferit de către ROLDA România.

Care sunt rasele mai predispuse la alergii?

Medicii veterinari au constatat că există câteva rase de căței care sunt mai predispuse în comparație cu altele atunci când vine vorba despre reacțiile alergice, fie că vorbim de alergii care apar din cauza alimentației, fie că vorbim de alergii care apar din cauza unor factori externi. Trebuie totuși precizat că dacă ai un cățel care se află pe această listă, asta nu înseamnă în mod obligatoriu că patrupedul va avea o alergie.

„Rasele mai predispuse sunt cățeii din familia Terrierilor, Bulldogi francezi, Bulldogi englezi, Labradorii, Goldenii, dar nu este o regulă. Adică nu trebuie să ne gândim că dacă ne-am luat un Bulldog francez va fi obligatoriu alergic. La fel poate să fie și un Metis, la fel poate să fie orice cățel. La aceste rase proporția alergiilor este undeva la 50%, adică jumătate alergii cauzate de alimentație și jumătate de factori externi. În cazuistica noastră avem foarte mulți căței Bulldog francezi și Bichoni care sunt alergici”, a precizat la podcast Anca Condurache.

Caz dificil, mesaj pentru toți proprietarii de câini

Nu puteam să nu întrebăm medicul veterinar invitat la „În jurul cozii” dacă a avut un caz complicat de alergie la caței. Răspunsul a fost oarecum surprinzător și foarte interesant. Suprinzător pentru că alergia cățelului respectiv nu era foarte gravă, dar interesant pentru că proprietarul animalului a comis o greșeală majoră. O situație din care proprietarii de câini pot cu siguranță învăța din experiența altcuiva.

„Am avut un caz mai dificil din cauza complicațiilor apărute. Noi trebuie să privim pielea ca fiind tot timpul o barieră împotriva bacteriilor și a ciupercuțelor. În momentul în care animăluțul începe să se scarpine, se îndepărtează această barieră și practic pot să apară anumite infecții, complicații. Ele pot să fie atât superficiale, cât și mai profunde, tratamentul trebuie ajustat în funcție de acest aspect. Am avut un caz în care proprietarul nu a înțeles importanța administrării tratamentului până la capăt. Într-o infecție superficială a pielii terapia cu antibiotic trebuie administrată 4 – 6 săptămâni. În cazul infecțiilor profunde terapia poate să ajungă și până la 2 – 3 luni de administrare de antibiotice. Înainte să se termine perioada de administrare a antibioticului pielea începe să arate relativ bine, animăluțul se simte bine și atunci proprietarul nu mai consideră utilă administrarea în continuare a tratamentului și îl întrerupe. Așa s-a întâmplat și în cazul de față, proprietarul a întrerupt tratamentul, a recidivat și a revenit în mai puțin de o lună cu o infecție foarte urâtă. Până la urmă domnul a înțeles importanța administrării complete a tratamentului, dar cred că a fost mai dificil de educat ca să spun așa proprietarul”, a punctat medicul veterinar.

Cum ținem sub control alergiile?

La fel ca și în cazul oamenilor, majoritatea alergiilor nu se pot vindeva, ci pot fi doar ținute sub control. Alergia nu este neapărat o boală, ci este o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumiți stimuli. Ei bine, cum putem ține atunci alergiile sub control?

„În primul rând la orice cățel alergic se recomandă să nu depășească niciodată perioada în care trebuie administrată deparazitarea externă. Există și niște tratamente revoluționare, să le spun așa, se pot administra anticorpi monoclonali. Este un produs injectabil, se administrează subcutanat și are efect 28 de zile. Eficiența produslui este totuși de 98%. În cazurile mai grave în care cățeii nu răspund nicicum tratamentelor administrate de către medicii veterinari se poate face o desensibilizare. În Germania au început să se producă vaccinuri personalizate în funcție de fiecare individ. Și atunci în funcție de rezultatele obținute în laborator și de patologia cățelului se pot face aceste vaccinuri care se administrează periodic. De asemenea, și imunoterapia este foarte importantă în cazul cățeilor cu alergii. Trebuie să avem foarte mare grijă și la alimentație, tot timpul să oferim o mâncare calitativă, adică e foarte important ce conține acea alimentație. Oferta de pe piață este foarte variată, dar e important în primul rând să vedem ce tolerează animăluțul. Eu aș opta tot timpul pentru o mâncare premium pentru că aceea este făcută din nutrienți de o calitate superioară”, a concluzionat Anca Condurache la „În jurul cozii”.

Concluzii

Iată că în privința alergiilor cățeilor atenția la detalii a proprietarilor este extrem de importantă, precum și luarea în considerare a sfatului și a tratamentului prescris de către medicul veterinar.

Alimentația are, de asemenea, un rol foarte important pentru sănătatea patrupedului și pentru ținerea sub control a alergiilor. Daca în cazul oamenilor proverbul „spune-mi cu cine te înșoțești, ca să-ți spun cine ești” este cât se poate de adevărat, poate că în privința câinilor s-ar potrivi perfect un proverb  de genul „spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cât de sănătos ești”.

Puteți urmări ediția integrală în care a fost invitată Anca Condurache, aici.