Adăpost simplu pentru animalele străzii
Adăpost simplu pentru animalele străzii
Vremea rece este o perioadă foarte grea pentru animalele abandonate din cauza temperaturilor scăzute și a umezelii. Câinii și pisicile străzii se ascund prin scările de bloc, pe sub mașini, lângă tomberoane sau prin cutiile de carton lăsate de persoane sufletiste.
Însă niciuna din aceste variante nu reprezintă un adăpost potrivit, care să ofere căldură și siguranță bietelor suflete. Cârpele lăsate pe lângă tomberoane se umezesc repede, cimentul îngheață, iar frigul teribil al iernii nu iartă pe nimeni.
Totuși, există moduri în care putem ajuta animalele străzii să treacă mai bine de perioada iernii. Cel mai eficient dintre acestea este asigurarea unui adăpost călduros, ușor de creat și rezistent la intemperii.
Veți avea nevoie de:
● O cutie mare de depozitare din plastic cu capac
● 1 bucată de polistiren expandat (scârțâitoare) tăiată în 6 așa fel încât să tapeteze la fix toți pereții cutiei de plastic, inclusiv fundul și “acoperișul”
● În loc de polistiren, puteți folosi, dacă găsiți, o cutie de transport sau frigorifică termoizolantă cu capac, care poate să încapă în containerul din plastic
● Rumeguș sau paie
● Un bol
● Un cuțit
● Scoci
Alegeți cutia de depozitare în funcție de tipul de adăpost pe care doriți să îl faceți. Pentru pisici, puteți opta pentru ceva mai mic și îngust. Pentru căței, trebuie să mergeți pe containere mai înalte, cam cât să poată sta cățelul confortabil în el. Țineți cont că adăpostul final va fi o idee mai mic decât cutia de depozitare, deoarece trebuie să tapetați pereții acesteia cu polistirenul expandat.
Folosiți bolul (mai mic pentru pisici, mai mare pentru căței) pentru a trasa cercul care va servi drept ușă. Este recomandat ca intrarea să nu fie pe mijloc, pentru a păstra mai bine căldura, și să fie la câțiva centimetri de fundul cutiei, ca să nu intre ușor apă în adăpost când plouă/ninge. Tăiați ușița cu cuțitul apoi introduceți bucata de polistiren care va tapeta peretele cu intrarea și folosiți-vă de cercul decupat pentru a marca ușița pe aceasta și tăiați din nou cu cuțitul.
Plasați bucățile de polistiren în cutia din plastic, așa fel încât toți pereții și fundul să fie acoperite. Dacă bucățile de polistiren nu stau fix în locurile lor, folosiți scoci pentru a le uni unele de altele, formând o structură care să încapă perfect în cutia din plastic.
Puneți un strat generos de paie sau rumeguș pentru a forma un culcuș călduros. După ce ați distribuit bine materialul izolant peste tot, puneți ultima bucată de polistiren deasupra (sigilați-o cu scoci pentru a-și păstra poziția) apoi închideți cutia de depozitare. Dacă containerul din plastic nu se poate închide ermetic, folosiți scoci pentru a sigila capacul.
În cazul în care aveți la îndemână o cutie termoizolantă care poate încăpea lejer în containerul din plastic, începeți adăpostul la fel, marcând și decupând ușița în ambele cutii. Apoi, umpleți spațiul rămas dintre cutia termoizolantă și containerul din plastic cu paie sau rumeguș.
Creați un culcuș confortabil cu rumeguş sau paie apoi puneți capacele astfel încât și cutia termoizolantă și cea din plastic să fie sigilate. Folosiți scoci unde considerați că, capacele nu sunt suficient de fixe.
Așezați adăpostul într-un loc ferit, de preferat deasupra a ceva, ca să nu fie direct în contact cu solul. Asigurați animalelor o sursă de apă și mâncare în apropriere pentru a le atrage în culcuș.
Mult succes!