Ai grijă de câinele tău chiar și în limitele unui buget fix

În perioadele în care costul vieții este în continuă creștere, auzim de tot mai mulți stăpâni de câini care se chinuie să acopere costurile de întreținere ale animalelor de companie. Iar noi vrem să îi ajutăm cât de mult putem pe cei care au astfel de probleme. Mai exact, vom da o serie de sfaturi pentru cum pot avea în continuare grijă de ele în limitele unui buget fix, fără a le compromite sănătatea.

Controale medicale acasă

Făcând controale periodice, te poți asigura că prinzi din timp eventuale probleme de sănătate pe care câinele tău le-ar putea avea și i-ai putea oferi ajutorul de specialitate de care are nevoie. Însă, atunci când ajungi să simți că bugetul personal nu mai poate acoperi controalele periodice la veterinar, nu este bine să aștepți ca lucrurile să se complice sau să se agraveze.

Știm că un buget limitat pune presiune și poate că un control pentru a afla că animalul de companie este perfect sănătos poate părea o cheltuială inutilă. Dar aceste controale pot depista posibile probleme de sănătate din timp. Așa că, dacă nu îți mai permiți să le faci la veterinar, este important măcar să știi să le faci tu.

1. Asigură-te că patrupedul tău se simte confortabil cu aceste controale

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că animalul se simte în largul lui atunci când îi faci aceste controale și îl întorci pe toate părțile, exact ca un doctor. Astfel, va sta relaxat și va avea încredere în tine cât timp faci controlul. Găsește o variantă de a introduce acest tip de manevrare într-un mod pozitiv.

2. Folosește recompense gustoase‌

Câinii învață prin asociere. Dacă aceste controale medicale efectuate la domiciliu sunt mereu urmate de recompense gustoase, câinelui tău îi va plăcea să i se facă.

3. Începe ușor

Asigură-te că introduci aceste consultații gradual și că le inițiezi atunci când animalul tău este într-o stare de calm și relaxare. Ai putea chiar să te concentrezi pe câte o parte a corpului în fiecare zi, terminând un control complet într-o săptămână, astfel încât câinele să se obișnuiască cu aceste investigații în diverse zone ale corpului, puțin câte puțin.

Începe cu acele zone ale corpului unde este obișnuit să fie atins, apoi treci progresiv înspre zonele mai sensibile, cum ar fi lăbuțele.

4. Fii consecvent și fă același tip de control de fiecare dată

Câinii sunt mai încrezători și se simt mai în siguranță atunci când pot să prevadă ce urmează să se întâmple. Prin urmare, îi ajută atunci când faci lucrurile în aceeași ordine de fiecare dată când le faci un control.

5. Folosește un covoraș desemnat pentru asta

Din nou îi dai câinelui posibilitatea de a înțelege ce urmează să se întâmple atunci când faci toate aceste controale pe un covoraș anume desemnat. Covorașele de yoga sunt foarte bune pentru asta întrucât sunt antiderapante și ușoare, și chiar le poți lua cu tine în timpul vizitelor la veterinar.

Cu timpul, câinele tău va învăța ce se întâmplă când sunt pe acest covoraș, că vor fi controlați și că la final vor primi o recompensă. Vor asocia lucruri bune cu a fi puși pe covoraș.

Verifică postura câinelui tău și limbajul corpului. Semne generale

Câinii comunică cum se simt prin limbajul corpului. Află ce înseamnă fiecare postură și monitorizează răspunsurile lui în timpul examinării. Câinele tău ar trebui să poată să îți spună cum se simte atunci când este atins și ce zone ale corpului sunt sensibile în mod deosebit.

Dacă animalul dă semne de disconfort, oprește controlul imediat și contactează o clinică veterinară.

Iată câteva dintre lucrurile la care trebuie să fii atent în cadrul examinării.
● Vezi dacă animalul tresare sau scoate vreun sunet în timpul examinării. Acesta ar putea fi un semn de disconfort sau durere.
● Fii atent la mișcările generale ale corpului și la modul în care animalul își ține corpul.
● Urmărește modul în care se mișcă. Mișcările ar trebui să fie ușoare, fără tensiune în mușchi.
● Câinele ar trebui să își poată distribui greutatea în mod egal pe toate cele patru labe.
● Nu ar trebui să favorizeze nici o labă la mers.
● Ar trebui să poată păși peste obstacole ridicându-și labele, nu târându-le.
● La palpare, corpul câinelui ar trebui să se simtă la fel pe ambele părți. De exemplu, ambii umeri ar trebui să se simtă la fel în formă și dimensiune și ar trebui să aibă aceeași temperatură.
● Dacă îți privești câinele de sus, ar trebi să îi vezi „talia”, iar spatele ar trebui să fie drept.
● Ar trebui să poți să simți coastele câinelui tău pe sub blană, dar nu ar trebui să le poți vedea cu ochiul liber. Desigur, acest aspect poate fi diferit în cazul unor rase de câini.

Controale parțiale pe care trebuie să le faci cu atenție

Blana / pielea
Fii atent la urme pe piele, cum ar fi tăieturi sau zgârieturi, întrucât acestea vor trebui să fie curățate, va trebui să menții zona curată și chiar să ceri o părere medicală.
Caută paraziți precum căpușe, purici și urme de purici care pot apărea ca niște firimituri de culoare maronie-roșcată.
Caută umflături și pete, zone de unde a căzut părul, zone iritabile, care îl mănâncă, zone roșii și zone în care pielea s-a întărit pe sub blană.
Ai văzut câinele scărpinând în mod repetat sau ronțăind o zonă anume? Blana încâlcită ar putea fi un semn care să îți spună ca aceasta ar fi o astfel de zonă la care să fii atent. Poate câinele a ronțăit pentru a mai scăpa de durere sau este doar o zonă în care nu poate ajunge să se curețe singur.

Respirația
Urmărește modul în care pieptul câinelui tău se ridică și coboară. Respirația ar trebui să fie regulată și ritmică, animalul putând să respire în mod confortabil, fără dificultăți sau șuierături.

Fața
Ambele părți ale feței câinelui tău ar trebui să arate la fel, fără impresia că una dintre ele ar curge. Capul ar trebui să stea drept, fără vreo înclinare permanentă într-una din părți.
Ochii, inclusiv pupilele, ar trebui să aibă aceeași mărime și formă. Albul ochilor ar trebui să fie alb, nu galben, roșu, pătat, fără scurgeri galbene sau verzi.
Câinele tău ar trebui să își poată ține urechile într-o poziție naturală și acestea ar trebui să fie la aceeași temperatură cu restul corpului. Nu ar trebui să poți simți umflături sau gâlme. Este normal să vezi ceară în urechi, dar nu ar trebui să poți vedea secreții, roșeață, cruste sau să simți un miros prea urât.
Deși culoarea nasului unui câine poate să difere, nările lor ar trebui să fie egale și să se deschidă și închidă natural odată cu respirația.

Gura, dinții și gingiile
Gura câinelui tău ar trebui să se deschidă și închidă fără greutate. Ar trebui să poată mânca fără dificultăți. Nu ar trebui să saliveze constant sau să încerce să își bage labele în gură.
Limba și gingiile trebuie să pară bine umezite și să nu aibă culoarea roșu aprins, palid, gri sau alb.
Dinții câinelui nu ar trebui să fie rupți sau să se miște. Este posibil să existe niște depuneri de tartru, așa că urmărește sfatul veterinarului atunci când vine vorba de îngrijirea dinților.

Coada câinelui tău ar trebui să se țină natural și să se miște cu ușurință. Caută urme de lovituri, fracturi, inflamații, pierderi de păr sau mușcături repetate.

Lăbuțe și pernuțe
Mișcă ușor mâinile în sus și în jos de-a lungul labelor câinelui. Acest lucru îi va ajuta să își dea seama la ce să se aștepte atunci când vei palpa cu mai mare atenție. Ai grijă să ridici lăbuțele cu mișcări naturale, pentru a nu-l ține într-o poziție incomodă.
Uită-te după zone care se simt mai fierbinți la atingere sau umflate, zone cu blană încâlcită sau cu ceva prins între pernuțe, cum ar fi așchii sau spice de iarbă, zgârieturi sau tăieturi.
Verifică unghiile câinelui să nu aibă urme de lovituri sau să nu fie crescute excesiv. Verifică și pintenul, dacă patrupedul tău mai are așa ceva. Află mai multe despre cum să tai unghiile câinelui în mod corect.

Organe genitale și anus
Aceste părți ale corpului ar trebui să aibă un aspect curat și să nu prezinte urme de roșeață (decât dacă ai o femelă în călduri, moment în care vulva va fi mai inflamată și vor fi urme de scurgeri de sânge). Caută urme de iritare sau mâncărime, gâlme sau zone care se simt întărite pe sub piele.
Ia legătura cu medicul veterinar dacă animalul tău pare să se muște de partea dorsală în mod repetat.
Ambele sexe au mameloane – de obicei 10, dispuse pe două rânduri de-a lungul pieptului câinelui. Acestea nu ar trebui să aibă gâlme să fie roșii sau să fie inflamate.

Coada
Coada câinelui tău ar trebui să se țină natural și să se miște cu ușurință. Caută urme de lovituri, fracturi, inflamații, pierderi de păr sau mușcături repetate.

Vizita la veterinar în limitele unui buget fix
Pentru a mai face economie la vizitele la veterinar, ar ajuta să găsești un doctor cu niște abilități de comunicare grozave, capabil să rețină detalii despre fiecare pacient și să evalueze și de la distanță. Astfel, dacă există probleme medicale repetitive pentru care nu mai este necesară o deplasare până la cabinet pentru consultație, acesta îți poate transmite recomandările prin mesaje pe telefon. Aici ajută să poți face și tu o evaluare, dar trebuie să fii realist cu privire la capacitatea ta de a face acest lucru și să contactezi doctorul în cazul în care apare orice modificare.

În cazul în care nu există probleme medicale mai grave, îl poți întreba pe doctor dacă nu există variante de pachete de servicii în baza cărora se pot obține reduceri sau opțiunea de plată în tranșe. Astfel de pachete ar putea include mai multe tipuri de vaccinuri și programe de imunizare, consultații, reduceri pentru castrări sau proceduri dentare, deparazitări.

Iar dacă ce-i mai rău s-a întâmplat și ai ajuns în situația de a avea nevoie de resurse financiare considerabile pentru intervenții medicale complexe, află că se găsesc soluții, chiar și prin organizații precum a noastră, ROLDA. Contacteaz-o pe colega noastră Mădă pentru a afla mai multe informații despre programul nostru de sprijin.