Fundația ROLDA este finanțată exclusiv din donații și sponsorizări, nu am primit și nu primim niciun ajutor din partea autorităților.

De la înființare, ROLDA a fost susținută de suporteri străini care în timp au continuat să ne sprijine prin intermediul filialelor create în alte țări pentru a susține campaniile și programele noastre, inclusiv adopțiile.

Deși încă suntem o organizație mică, credem noi că a venit momentul să întindem o mână de ajutor și altora din România care poate sunt în curs de organizare, fie sunt la început sau sunt foarte afectați de criza economică actuală.

Ești un ONG care ai nevoie de ajutor din partea ROLDA?

Ajutăm doar organizații înregistrate și cu un bilanț contabil la zi ca formă de respect pentru donatorii noștri care merită o minimă transparență. ROLDA nu interferează cu modul în care o organizație este condusă, utilizarea fondurilor transferate fiind responsabilitatea exclusivă a beneficiarilor.

În 2006 ROLDA a fost înregistrată în România ca fundație în Registrul Fundațiilor și Asociațiilor de pe lângă Judecătoria Galați. La acea vreme existau doar câteva fundații pentru protecția animalelor și asociații, multe dintre ele operând ca filială a unor organizații internaționale mari. Rivalitatea greșit înțeleasă dintre organizații a condus la numeroase dispute, șicane, scandaluri și denigrări care însemnau orice altceva numai nu colegialitate, sprijin reciproc sau măcar o toleranță între ONG-uri bazată pe bun simț, în primul rând.

Din greșelile noastre și ale altora, am creat în timp un set de reguli după care ne dorim să funcționăm și de la care nu ne vom abate.

Începând cu 2021, ROLDA a decis să extindă ajutorul acordat animalelor din Galați și către alte zone ale României. Am început un parteneriat frumos și transparent cu asociația The Great Catsby condusă de Mădălina și un grup de voluntari, asociație care ajută pisicile abandonate și cu probleme medicale.

Este bine să știi că…

1. Nu tolerăm atacuri la adresa altor organizații pentru a pune în lumină propriile voastre realizări.

2. Trebuie să fiți înregistrați ca asociație.

3. Trebuie să aveți bilanțul contabil publicat pe mfinante.ro

4. Colaborarea se realizează în baza unui contract de sponsorizare.

5. Sponsorizările se fac lunar sau cumulate, pentru 1, 2 sau 3 luni prin transfer bancar.

Notă:

ROLDA poate susține alte organizații atât timp cât activitatea proprie nu este afectată. În momentul în care bugetul scade, ne vedem nevoiți să suspendăm acest tip de ajutor.

Cum ajută ROLDA asociația din Tulcea?

● Preluăm pisici senioare sau cu dizabilități în adăpostul nostru.

● Plătim facturile veterinare pentru pisicile aflate în tratament sau în clinici la recuperare.

● Cumpărăm și trimitem la Tulcea hrană pentru pisici și, ocazional, pentru câinii din adăpostul public.

● Am preluat câini care trăiau în lanț, salvați de Mădălina în condiții greu de descris.

● Organizăm campanii de sterilizare blitz pentru a reduce numărul de pisicuțe născute nedorite.

● Distribuim cărți de colorat și alte materiale educative în școlile din Tulcea.

● În perioada în care mulți ucrainieni se aflau (în tranzit) în refugiile din Isaccea și Tulcea, am ajutat cu produse necesare igienei și hrană pentru animalele lor de companie.

Cum ajută ROLDA în alte orașe?

Începând cu 2022, ROLDA a continuat să susțină asociația din Tulcea și am extins în paralel sprijinul nostru către Caracal, Solca, Desa și Focșani.

Asociația Saved by The Vet se află în Solca și este condusă de Elisa care coordonează atât activități de salvare pisici și câini, îngrijirea medicală a acestora, campanii de sterilizare și administrarea adăpostului propriu.

Asociația Măriuța

1. Câteva cuvinte despre organizație
Înființat în noiembrie 2016, Adăpostul Măriuța a avut și are ca scop salvarea și oferirea de șansă oricărui animal abuzat, abandonat, rănit sau aflat în primejdie. În acest moment suntem cel mai mare sanctuar de cai din România, dar misiunea noastră de salvare nu se limitează numai la cai. În grija noastră au ajuns câini, pisici, măgari, oi, capre, ponei, vaci și viței, și nu în ultimul rând reprezentanți ai faunei sălbatice: berze, iepuri, bufnițe, arici, etc. Suplimentar avem și animăluțe aduse prin ordin de plasare în adăpost și nu de puține ori, în România suntem cei la care Poliția Animalelor face apel pentru preluare și ajutor în special în ceea ce privește caii, măgarii și alte animale de fermă.

2. Câte animăluțe aveți?
Îngrijim peste 1000 de suflete din care peste 200 animale mari . Peste 700 câini și pisici, 55 de capre și restul păsări de curte sau sălbatice.

3. Câți voluntari aveți in prezent?
5 voluntari

4. Ce campanii aveți in desfășurare
Prima și permanenta noastră campanie este cea de preluare a animalelor rănite, abandonate și aflate în pericol iminent. Acest lucru implică costuri constante cu tratamentele și intervențiile chirurgicale în cabinete veterinare, deparazitări, sterilizări. Suntem cei care preluăm zeci și zeci de pui abandonați pe care trebuie să îi susținem cu biberonare, deparazitare, vaccinare, castrare. Caii pe care îi preluăm în marea majoritate sunt victime ale accidentelor rutiere sau domestice sau a abuzurilor. Am preluat, și nu de puține ori!, câini aflați pe lista morții în adăposturile publice. Ultima acțiune masivă de salvare de câini a avut loc prin prelaurea unei salvatoare individuale, Tania, din județul Constanta împreună cu cei 45 de căței ai săi care și-au găsit locul numit “acasă” în adăpostul Măriuța. Tania este nevăzătoare, aflată într-o situație limită atât financiar, cât și al stării de sănătate a fost nu numai mutată împreună cu animale salvate în cealaltă parte a țării, dar și operată pentru recuperarea vederii de către noi. În acest moment este unul din voluntarii care se ocupă de cățeii bătrâni și cu probleme.

Asociația Lula’s Paw

1. Câteva cuvinte despre asociație
Numele meu este Iulia Vișan, am 39 de ani și am în grijă câini și pisici, animale ce trăiesc în curtea și în casa mea. Mare parte din animale vor rămâne pentru totdeauna cu mine, iar pentru câteva caut căsuțe, în ideea în care adoptia unuia dintre ei, face loc pentru un alt animal salvat. Au mai fost animăluțe speciale ân viața mea, dar ușor ușor le-am găsit căsuțe.

2. Voluntariat
Sunt singura voluntară ce se ocupa de ele, din când în când mai primesc donații cu mâncare. Eu lucrez pătuțuri pentru pisici și căței, iar bănuții câștigați mă ajută să îmi întrețin „nebunia”. Sunt dedicată trup și suflet campaniilor de sterilizări și coordonez o parte dintre acestea de peste 7 ani, în ideea în care vreau să opresc robinetul fătărilor nedorite, degeaba salvăm din stradă 100 de animale abandonate, când în același timp se nasc alte mii pe străzi, în curți.

3. Câte animăluțe aveți?
9 câini și 25 de pisici, plus alți 2 câini și 4 pisici în curtea unui vecin care a murit. Am o sensibilitate aparte pentru animalele cu probleme: am 3 pisici oarbe, 2 pisici care au doar 3 lăbuțe și o cățelușă cu tije în picioare, operată cu ajutorul asociației ROLDA.

4. Campanii active:
Pentru campaniile de sterilizări, mă bazez în special pe asociațiile din străinătate. Ele se ocupă de strângerea fondurilor necesare și apoi le transferă direct la cabinetul care va realiza sterilizările.

Asociația Saved by the Vet

1. Câteva cuvinte despre organizație
Scopul asociației noastre este să asigure adăpost și siguranță câinilor și pisicilor abandonate și abuzate de pe străzile orașului Solca, dar și din împrejurimi. În plus, lucrăm constant pentru a reduce populația de câini și pisici maidaneze sau abandonate prin organizarea de campanii gratuite (începând cu septembrie 2021) în colaborarea cu cabinetul veterinar la care ne tratăm animăluțele.

2. Cate animăluțe aveți?
Momentan avem în grijă peste 250 de căței și 20 de pisicuțe.

3. Câți voluntari aveți in present
Nu avem voluntari permanenți, dar aceștia sunt bineveniți oricând pot veni să ne ajute. Luna aceasta vom avea în vizită 4 voluntari din UK și Irlanda.

4. Ce campanii aveți in desfășurare
Campania noastră gratuită de sterilizare a început în septembrie 2021 și până acum au fost sterilizați peste 1100 de câini și pisici.

Începând cu 2023, ROLDA a încheiat noi parteneriate cu mici organizații din Râmnicu Sărat și Slobozia.