La „trântă” cu trei agenți de pază pentru a apăra drepturile unui maidanez abuzat
Schimbarea nu presupune neapărat gesturi mari și eroice. Dacă am avea un mare erou în țară care ar face lucruri mărețe pentru a salva câinii abandonați, dar toți ceilalți oameni nu ar face nimic, nu am schimba mare lucru în ceea ce privește această problemă. Schimbarea înseamnă gesturi mici făcute de cât mai mulți oameni, schimbarea înseamnă a nu închide ochii și a nu trece nepăsător atunci când în fața noastră un câine este abuzat. Oana, profesor de limba engleză din Nord – Vestul țării, a asistat la un moment în care, în fața unui mall, trei agenți de pază au abuzat un biet maidanez care trecea întâmplător prin zonă. Nu i-a fost frică de faptul că era singură și că a luat la rost trei bărbați neciopliți și instinctuali. Nu i-a fost frică pentru că s-a săturat ca animalele să fie abuzate.
Totul s-a întâmplat într-o seara din mijlocul săptămânii când Oana ieșea de la cumpărături din cel mai mare mall din municipiul Satu Mare. Exact în clipa în care a ieșit din complexul comercial, un agent de pază de aproximativ 35 de ani a lovit din plin cu piciorul un câine maidanez care trecea prin zonă. Ceilalți doi colegi ai lui, de aproximativ 50 de ani amândoi, au râs cu gurile până la urechi. Oana a postat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, ceea ce s-a întâmplat în acea seară.
„Furie și dezgust, asta simt!
În seara aceasta, la ieșire din Mall prin fața unei cafenele, cei trei „domni” agenți de securitate plictisiți, au dat cu piciorul într-un amărât de câine al străzii care căuta mâncare în fața intrării de la un magazin.
Aaa.. Și erau și amuzați de fapta lor. Bineînțeles că m-am certat cu ei cât m-au ținut plămânii, justificând că într-o țară civilizată nu se întâmplă așa ceva și că violența împotriva animalelor se pedepsește prin lege.
Răspunsul lor a fost: ” Ce vrei doamnă, să îl las să între în magazin?”… Nu, omule, era suficient să îi spui un „Du-te!”. Cel puțin, după ceea ce au auzit din gura mea, sper că data viitoare se vor gândi de două ori înainte sa facă așa ceva.
Rușine!”
Monolog despre legislație și cumpărături
Imediat după ce a fost lovit, câinele a fugit printre mașinile din parcarea mall-ului, nu l-a mai văzut nimeni ulterior. După acest moment Oana a tras la rost timp de zece minute cei trei agenți de securitate care nu păreau foarte afectați de cele auzite.
„Da, am simțit furie și dezgust. M-am certat 10 minute cu ei în ideea de a le atrage atenția și în speranța că se vor gândi de două ori dacă vor mai fi puși în această situație. Am fost mereu împotriva violenței de orice fel, mai ales atunci când aceasta este exercitată asupra unei ființe care nu se poate apăra. Am vrut să audă și alți trecători, să vadă că începem să luăm atitudine, să vadă că într-o țară civilizată nu se mai poate întâmpla așa ceva, sa încercăm cumva să stopăm acest fenomen destul de des întâlnit în România”, a povestit Oana, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.
Agentul care a lovit câinele a părut oarecum atins de vorbele Oanei, însă ceilalți doi au încercat să găsească justificări absurde ale faptei lor.
„A fost un monolog mai mult, agentul care a lovit câinele nu a mai spus nimic, a lăsat capul in jos, a fost rușinat. Ceilalți doi au încercat să găsească tot felul de justificări absurde, gen ce vrei doamnă, să îl las să intre în magazin? Am încercat să le spun că ceea ce au făcut este grav și este pedepsit prin lege, dar nu știu cât de multe au înțeles. Au râs, pentru ei a fost un joc de băieți de cartier, ca și cum au vrut să își arate puterea. Acest lucru m-a indignat foarte tare, bineînțeles pe lângă acțiunea în sine care este foarte gravă”, a continuat să relateze profesorul de limba engleză.
Oana spune că a adoptat această poziție în speranța că oamenii nu vor mai fi indiferenți atunci când un câine este abuzat.
Ce ar înțelege un copil din această situație?
Oana a fost întrebată în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”, ce crede că ar fi înțeles un copil dacă ar fi asistat la scena abuzului asupra câinelui comunitar. Ar fi avut această scenă capacitatea să influențeze negativ un copil? Răspunsul Oanei a fost unul surprinzător și plin de speranță pentru un viitor mai bun.
„Cred că dacă trecea un copil prin zonă în acel moment era pentru el un exemplu de așa nu. Cred ca ar fi fost la fel de dezamăgit ca și mine. Copiii cu care lucrez eu, iubesc animalele și le protejează, le hrănesc și pe cele de pe stradă. Am văzut copii în curtea blocului care au salvat o pisicuță și au grijă în continuare de ea.
Copiii deosebesc ce este rău și ce este bine în privința animalelor și sunt foarte empatici cu ele. Chiar de-a lungul timpului, am salvat căței puiuți din tomberoane și din păduri și i-am dat spre adopție copiiilor pe care îi învăț, iar ei îmi arată acum, după patru – cinci ani de zile, poze cu cățeii salvați care acum sunt zdraveni și îngrijiți, unii sunt chiar mai mari decât elevii mei”, a răspuns emoționată Oana, în cadrul podcastului “În jurul cozii”.
Concluzii
Profesorul de limba engleză consideră că sterilizarea este singura soluție pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân din România, aplicată în mod special în mediul rural. Pentru a rezolva problema câinilor abuzați din țară, trebuie să facem printre altele, si ceea ce a făcut Oana.
Nu trebuie să așteptăm ca un câine să fie bătut cu bestialitate, abandonat sau ucis, pentru a semnala că orice formă de abuz asupra unui animal nu este în regulă! Nu trebuie să închidem ochii atunci când un câine este lovit fără motiv. Semnalizând chiar și cel mai mic abuz asupra unui câine arătăm lumii că o acțiune de acest gen nu reprezintă ceva normal și că nu trebuie să ajungem la o crimă pentru a „agita apele”.
Dacă cel lovit de către agentul de pază era un copil, presa de a doua zi afișa știrea pe prima pagină. Dacă a fost lovit un biet cățel „nu este nici o problemă”. Lucrurile trebuie să se schimbe, România trebuie să se schimbe, noi trebuie să ne schimbăm!