Aristele – inamicul numărul 1 al verilor câinelui tău
În cazul în care căpușele care transmit o mie de boli și canicula care face asfaltul să frigă nu erau o amenințare suficientă pentru câini pe timpul verii, trebuie să avem în vedere și aristele sau iarba sub formă de spic, prezentă peste tot în spațiile cu vegetație mică și uscată. Practic, în afara zonelor cu gazon întreținut în mod impecabil și stropit pentru paraziți, cam toate zonele unde ne-am putea plimba patrupezii vara sunt problematice. Zonele cu vegetație amplă ascund căpușe, asfaltul fierbe și arde la lăbuțe. Acum și zonele cu iarbă mică și uscată sunt problematice. Dar hai să vedem de ce.
Ce sunt aristele?
Aristele sunt firele de iarbă cu aspect de spic. De cele mai multe ori, când trecem prin zone cu vegetație mică și uscată, găsim câte un capăt din acesta stingher, prins strâns de șosete sau șireturi. În cazul în care un cățel se plimbă prin aceeași iarbă, lui îi va intra în blană și prin piele. Aceste capete de spic sunt foarte periculoase. Odată pătrunsă sub piele, acționează asemeni vârfului de săgeată – nu poate decât să înainteze.
De ce sunt periculoase?
Ca orice element extern corpului care pătrunde sub piele, aristele prezintă un risc major de infecție. Acesta ar fi pericolul cel mai vizibil pentru stăpâni. Locul infectat ar trebui să îți dea de bănuit cu privire la cauză și să te facă să te grăbești către cabinetul medicului veterinar.
Ce faci când vezi o aristă prinsă de blana sau pielea cățelului?
După FIECARE plimbare în spații verzi, câinele trebuie să fie verificat de căpușe și ariste. Căpușele pândesc în iarba înaltă și netunsă, mai ales după ploi abundente și în perioade caniculare. Aristele sunt spicele uscate prezente în zonele cu iarbă scurtă și uscată. Cu cât e mai mare canicula și iarba se usucă mai tare, cu atât aceste spice devin mai periculoase.
Dacă acest capăt de spic este prins de blana cățelului, îl poți scoate cu ușurință, dar tot trebuie să ai grijă să nu i-l împingi sub piele. În situația în care acesta a pătruns sub piele, poți acționa numai în măsura în care arista este intrată doar pe jumătate. Eliberează zona de păr și blană. Dacă ai posibilitatea, tunde pentru a vedea mai bine zona și pentru a vedea dacă există risc de infecție. Apucă spicul CÂT MAI APROAPE DE BAZA INTRATĂ SUB PIELE. Nu o prinde de vârf. Orice mișcare care pune presiune pe coada spicului riscă să îl împingă mai mult spre interior. Dacă reușești să scoți spicul fără probleme, dezinfectează zona.
În situația în care acest demers ți se pare dificil, mergi mai sigur la veterinar. Oricum există proceduri de tratament ulterior de care s-ar putea ca patrupedul să aibă nevoie.
Aristele intrate sub piele, în urechi, inhalate sau ingerate sunt urgență medicală.
Odată pătrunse sub piele sau în organism prin orice orificiu, aristele își croiesc drum prin interior, avansând constant cu ajutorul capătului ascuțit. Pe lângă riscul major de infecție, există riscul perforării organelor interne.
Inhalarea unei ariste
Extrem de periculos! Urgență medicală de gradul 1.
Dată fiind predispoziția acestor spice de a migra, o aristă pătrunsă pe căile aeriene, își va face loc înspre plămâni. Aceasta trebuie extrasă urgent.
Înghițirea unei arist
La fel, urgență medicală. Spicul poate perfora intestinul animalului.
Intrarea unei ariste în urechi
Cu ajutorul instrumentelor speciale, firul va fi extras cu grijă.
Orice spic din acesta intrat sub piele înseamnă urgență medicală și va fi extras imediat de către doctor la cabinet. În unele cazuri, animalul este pus sub anestezie generală.
Cum îmi dau seama că este vorba de un fir de aristă?
Pătrunderea aristelor sub piele, inhalarea sau înghițirea lor este foarte dureroasă. Șansele ca patrupedul tău să fi pățit așa ceva dar să nu spună nimic sunt minime. Aristele dor, nu fac decât să avanseze în mod dureros pe sub piele, provocând și mai multă durere. Animalele vor atrage atenția asupra zonei afectate. Nu se vor putea calma sau liniști. Ceea ce e bine deoarece așa îți vei da seama că trebuie să intervii.
În cazul aristelor deja pătrunse pe sub piele, caută un punct mic, de dimensiunea unei înțepături. Așa arată zona de acces. Sunt șanse foarte mari aceasta să se irite și să se inflameze rapid. Studiază cu grijă corpul câinelui la întoarcerea de la fiecare plimbare.