Beneficiile pe care le aduc câinii în viața oamenilor din perspectivă neurologică
Beneficiile aduse de prezența câinilor în viața oamenilor sunt enorme. Ai putea crede inițial că această afirmație reprezintă un clișeu. Da, aparent toată lumea știe ce impact pozitiv au cățeii în relația cu oamenii, dar realitatea este puțin diferită. Dacă enunțul de mai sus ar reprezenta un clișeu am avea cu siguranță, la noi în țară, mai puține abandonuri și o rată a adopțiilor mai mare. Realitatea arată însă că beneficiile uriașe pe care le aduc câinii în viața oamenilor trebuie prezentate, explicate și promovate, probabil pentru încă mult timp de acum înainte. În acest articol aflăm perspectiva neurologică asupra acestor beneficii, prezentată de către medicul specialist neurolog Sorin Nichita, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.
Medicul specialist neurolog, Sorin Nichita, povestește în cadrul podcastului că dragostea sa față de animale a apărut încă din primii ani de viață. Doctorul Nichita a salvat și adoptat de-a lungul anilor mai mulți căței, în prezent oferind un cămin căluros și iubitor pentru trei câini comunitari. Beneficiile aduse de către câini în viața noastră sunt de folos atât în cazul copiilor, cât și în cazul persoanelor vârstnice. Am putea spune, de altfel, că acestea nu au granițe, de la câini care servesc societatea datorită calităților și instinctelor lor, până la câini care alină pur și simplu singurătatea unei persoane care nu mai are pe nimeni drag rămas în viață.
Medicamentul numit iubire
Ce bine ar fi dacă ar exista un medicament care să rezolve orice tip de problemă, fie ea de sănătate sau de altă natură. Un medicament care să rezolve problema de la rădăcină, nu doar să amelioreze simptomele acesteia. În mod evident nu putem compara câinii cu un medicament minune, dar putem afirma fără ezitare că în foarte multe situații câinii reprezintă pentru oameni un medicament nesperat, cu efecte surprinzătoare.
„Animalele, în special cățeii, cresc imunitatea copiilor, iar aceștia vor avea mai puține alergii și afecțiuni în cursul vieții decât cei care cresc fără căței. De altfel, dacă un om este depresiv, mulți oameni sunt depresivi în viață, câinii aduc un supliment de serotonină, hormonul fericirii. Dacă ești fericit și te simți bine, orice afecțiune cedează sau trece mult mai ușor. În momentul în care ești trist, obosit, toate afecțiunile se exacerbează, cresc în intensitate.
Știm de exemplu că în Statele Unite și în anumite țări occidentale se aduc cățeii, chiar și caii, dar mai mult cățeii, la patul bolnavului. S-a observat că această interacțiune reface starea pacientului, ameliorează starea de sănătate din rău în bine cu cel puțin 30 – 40%. Este un medicament foarte bun, natural, care nu necesită nimi,c decât dragostea noastră pe care o transmit și ei”, a declarat în cadrul podcastului organizației ROLDA, medicul neurolog Sorin Nichita.
Studiile oamenilor de știință au descoperit de asemenea, fără să poată explica în mod clar de ce, faptul că a avea un câine contribuie și la reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride.
Chintesența relației dintre om și câine
Chiar dacă pare foarte romantic, comuniunea relației dintre om și câine poate duce la o împlinire spirituală capabilă să confere omului un sentiment de armonie perfectă și o liniște interioară nemărginite și de necontestat. Perioada stării de urgență, din timpul pandemiei de Covid – 19, a făcut ca multe persoane să realizeze cu adevărat cât de important este câinele în viața lor.
„În timpul pandemiei m-au ajutat enorm de mult, atunci lumea era speriată, era în casă, seara ieșeam cu cei trei căței ai mei și făceam cam 8-9 km și m-au ajutat enorm. Am putut să dorm, am putut să lucrez, pentru ei a fost foarte bine pentru că nu era aproape nimeni pe stradă și a fost o colaborare care m-a ajutat foarte mult. Asta face foarte bine și la copii și la vârstnici pentru că îi mobilizează.
Având un cățel, el te ajută să faci anumite lucruri, să ieși din casă, să mergi, lucruri pe care altfel, din comoditate, din depresie, din alte afecțiuni, nu le faci. Ei cer, iar tu dacă ții la ei trebuie să faci și făcând asta intri într-un ciclu care te duce înspre o eliberare a gândurilor depresive, a gândurilor care îți întunecă viața, spre o pozitivare, spre o relație mai bună cu ceilalți oameni, o relație mai bună între tine și natură, între tine și acest pământ pe care trăim”, spune medicul neurolog.
Acesta mai precizează că un cățel are capacitatea de a simți dacă un alt om este bun sau nu.
Umanizarea inversă și vedetele (personaje istorice) care au avut câini
Proprietarii de căței știu foarte bine că aceștia au capacitatea să te facă să devii o persoană mai bună, chiar mai „umană”. Ei bine, specialiștii preciează că fenomenul se manifestă și invers. Mai precis, câinii se „umanizează” din ce în ce mai mult.
„Eu dorm cu cățeii, pe lângă patul meu ei au preșurile lor, îmi place să îi aud dormind și somnul meu este mai bun. În primul rând, câinii te fac să fii un om mai bun. Pe de altă parte, poate e bine, poate nu e bine, dar s-a ajuns la o umanizare, câinii au devenit mai umani. Am citit și am observat că blănoșii prin faptul că stau cu oamenii foarte mult timp se umanizează. Chiar înțeleg mai multe cuvinte decât se spune că înțeleg, depinde de la cățel la cățel.
Deși au fost mulți tirani în istorie care au avut câini, probabil că în fondul lor sufletesc au avut o bunătate, dar au fost afectați de alte boli pe care câinii nu au putut să le rezolve. Dar știm că mai mulți președinți ai Americii și membri ai caselor regale au avut căței, asta spune ceva.
Câinele este cel mai bun prieten al omului, nu poate contesta nimeni asta. Un câine își poate da chiar și viața pentru tine. Cred că este singurul animal care poate face asta”, precizează doctorul Nichita.
Printre oamenii importanți ai istoriei (plus vedete muzicale și de cinema) care au avut câini îi regăsim pe John F. Kennedy, Elizabeth Taylor, Regina Victoria, Audrey Hepburn, Paul McCartney, Richard Nixon, iar mai aproape de zilele noastre, Emmanuel Macron și familia Obama.
Concluzii
Dincolo de împlinirea sufletească pe care o aduce un cățel în viața omului, prezența acestuia în preajma noastră vine și cu o serie confirmată de beneficii pentru sănătate. Deși ar fi frumos, asta nu înseamnă că de mâine toată lumea ar trebui să aibă un cățel. De ce? Pentru că a avea grijă de sufletul unui cățel reprezintă o responsabilitate mare. Cei care cântăresc bine această chestiune și decid după aceea că au nevoie în viața lor de un câine vor fi fără echivoc răsplătiți de către patrupedul pe care îl iubesc, peste măsură.
Puteți viziona podcastul în care medicul specialist neurolog Sorin Nichita vorbește despre beneficiile pe care le aduc câinii în viața oamenilor accesând pagina de Youtube a ROLDA România, la playlistul “În jurul cozii”. În acest playlist găsiți și alte ediții interesante în care vedeta principală este bineînțeles, câinele.
Nu există un final mai bun pentru acest articol decât ultima propoziție pe care medicul neurolog a rostit-o în ediția de podcast menționată mai sus.
„Recomand adoptarea câinilor pentru că sunt foarte mulți și au nevoie de noi. Și noi avem nevoie de ei dar încă nu ne dăm seama”, concluzionează Sorin Nichita.