Schimbarea de rutină. Beneficiile și pericolele pe care le aduce în viața câinilor.
Am discutat în articolul anterior despre câteva aspecte importante, necesare pentru a menține câinii sănătoși. Am convenit că hrana de calitate este cel mai important element de care câinele nostru are nevoie pentru a obține un sistem imunitar puternic. Am subliniat și importanța iubirii și atenției pe care trebuie să le acordăm patrupedului nostru dacă dorim să îl facem fericit. Ei bine, pornind de la această nuanță, cățelul nostru mai are nevoie de încă un detaliu care contribuie din plin la bunăstarea sistemului său imunitar: schimbarea de rutină. Trebuie precizat din start că această strategie nu se poate aplica în cazul tuturor câinilor. La finalul materialului aflăm și cum ne protejăm câinele dacă avem un stil de viață agitat și plin de stres.
Atât oamenii, cât și câinii au nevoie din când în când de o schimbare de rutină. O simplă plimbare pe un traseu nou, o ieșire în natură sau o vizită făcută la un prieten ajută câinii să își mențină nivelul de interes și de entuziasm față de viață. Aceste schimbări trebuie realizate treptat și cu răbdare pentru a vedea care este reacția cățelului, s-ar putea să îi placă și să îi facă bine sau să nu îi placă și, implicit, această schimbare să îi afecteze în mod negativ starea de spirit.
Importanța schimbării de rutină
Schimbarea de rutină poate juca un rol esențial în starea de spirit și implicit în dezvoltarea sistemului imunitar al câinelui nostru dacă acesta, în mod evident, o acceptă. Ca să ne dăm seama dacă o acceptă, este important să avem o relație bună cu animalul nostru și să îi cunoaștem reacțiile.
„Schimbarea de rutină ajută dacă avem un cățel a cărui personalitate ne permite, ca și la oameni, există căței mai introvertiți, extrovertiți, mai anxioși. Trebuie să ne cunoaștem bine animalul ca să știm unde se încadrează. Dacă discutăm despre un animal care crește cu noi, de cele mai multe ori se obisnuiește cu stilul nostru de viață.
Dacă suntem genul de persoane care mergem mai des la munte sau la mare e bine să îl obișnuim cu aceste evenimente ca să nu fim constrânși să îl lăsăm mereu undeva sau să îl îndepărtăm de noi pentru că s-ar putea să declanșăm o traumă.
După părerea mea, o schimbare în afara rutinei nu poate decât să aducă lucruri bune pentru un cățel extrovertit și care este entuziasmat vis-a-vis de schimbări. Putem încerca să facem ieșiri mai mici, mai scurte, să vedem cum reacționează cățelul.
Dacă se simte confortabil, putem face chiar excursii de câteva zile. Schimbarea de rutină ajută câinii foarte mult pe partea de comportament în sensul că îi ocupăm timpul, îi ocupăm puțin aria cognitivă. În locurile noi câinii vor mirosi mai mult, vor fi mai vigilenți, mai atenți, se dezvoltă chiar diferite tipuri de instincte. Este clar că și mișcarea este benefică pentru câine”, declară despre schimbarea de rutină medicul veterinar Rita Roberta, în cadrul unui podcast oferit de către organizația ROLDA România.
Poate schimbarea de rutină să traumatizeze câinele?
După cum spuneam la începutul materialului, această strategie nu poate fi aplicată în cazul tuturor câinilor. Câinii sunt creaturi ale obișnuinței, rutina având un rol important pentru starea lor psihică.
„În schimb dacă avem un animal introvertit, panicat de regulă, aș sugera să facem câțiva pași înapoi și să încercăm o stimulare mai puțin stresantă pentru individul respectiv. Atât noi, cât și animalele suntem creaturi ale obisnuinței, ne place rutina, iar in momentul în care vom scoate un câine din rutina lui și îl vom supune multor factori noi, s-ar putea ca acel câine să resimtă stres și nu o plăcere neapărat.
De exemplu, dacă mergem pe munte și câinele nu a mai fost niciodată el va fi mereu alert, poate va auzi păsările și nu va recunoaște sunetul sau va vedea un iepure și va încerca să fugă după el, adică nu va fi confortabil cu aceste elemente noi. Noi, ca și oameni, putem să înțelegem ce se întâmplă, dar ei trebuie aclimatizați cu schimbarea”, precizează medicul veterinar.
În opinia specialiștilor, este important să ai răbdare cu câinele tău dacă încerci să schimbi o rutină. De asemenea, în ultimă instanță, dacă acesta nu acceptă schimbarea și se simte inconfortabil, este mai bine să accepți că renunțarea va fi benefică în această situație.
Stil de viață agitat? Cum protejăm câinele în această situație?
Avem de-a face cu situații în care schimbarea de rutină din viața oamenilor duce în mod forțat la o schimbare de rutină în viața câinilor. Vorbim despre situații care derivă din stilul de viață impus de societatea, așa-zis, modernă. Concret, analizăm situația în care un proprietar de câine este extrem de solicitat în mod constant la locul de muncă și trebuie să lucreze mai tot timpul peste program. Acesta este stresat, este anxios și este într-o fugă continuă zilnică care îl transportă încet, dar sigur către epuizare. Ei bine, această persoană are și un câine acasă care vrând-nevrând preia din intensitatea negativă a ritmului de viață a proprietarului. Ce este de făcut în această situatie?
„Dacă ne aflăm în această situație, aș recomanda ca nevoile principale cum ar fi mâncarea, apa, curățenia și consumul de energie să fie asigurate. Dacă îndeplinim aceste chestiuni, cățelul poate să treacă ușor peste o situație de genul acesta.
Sunt căței care au un nivel de activitate foarte crescut și nu aș recomanda relocarea lor în situația în care nu ne permite stilul de viață să le acordăm atenția corespunzătoare, ci mai degrabă găsirea unei soluții.
Personal, dacă aș vedea că nu pot să am grijă de cățelul meu și aș vedea că se chinuie activ pentru că stilul meu de viață nu este suficient de liber încât să mă ocup cât are el nevoie, aș încerca probabil să găsesc un centru de zi pentru căței sau dresaj, ceva care să îi ocupe energia dacă eu nu pot să implic timp în asta.
Ar trebui probabil să plătesc pentru aceste servicii, dar ideea este că ei au un set de nevoi primare și secundare care sunt și ele vitale pentru ca animalul să nu ajungă depresiv și cu probleme comportamentale”, concluzionează Rita, în cadrul podcastului „În jurul cozii”, oferit de către ROLDA România.
Concluzii
În concluzie, schimbarea de rutină, dacă este acceptată de către cățel, nu poate decât să îi întărească acestuia sistemul imunitar prin prezența constantă a unei stări de spirit pozitive. Dacă blănosul nostru nu este confortabil cu schimbările de acest fel, probabil că păstrarea ritualurilor existente îi va face mai bine decât să insistăm inutil.
Binele cățelului, atunci când îl dorim cu adevărat, trebuie pus mai presus decât binele nostru, al oamenilor. Încăpățânarea inutilă în a impune câinelui nostru ceva ce el nu vrea să accepte (vorbim strict despre schimbarea de rutină) nu denotă decât egoism și o lipsă de înțelegere față de animale.