Care este varianta mai bună pentru o familie? Ciobănescul german sau ciobănescul belgian Malinois?

Ciobăneștii germani au la nivel mondial și chiar și în România o bază foarte mare de admiratori. De exemplu, în România există pe social media o mulțime de grupuri dedicate ciobănescului german. Asta nu înseamnă că toată lumea cunoaște atât de bine acest câine. Între cunoscători există zvonuri care spun că sunt oameni care au decis sa aibă grijă de ciobănești belgieni Malinois pentru că au crezut sau au avut impresia că seamană foarte bine cu ciobănescul german. În opinia specialiștilor, o confuzie de nefăcut! Am abordat subiectul la podcastul oferit de către ROLDA Romania, “În jurul cozii”, alături de cunoscutul dresor Szabo Zoltan.

Duelul dintre Ciobănescul german și Malinois

Am putea spune chiar că între cele două rase există de aproximativ 15 ani un duel. Nu e vorba de un duel conștient, ci de un duel mai degrabă pentru popularitate. În tabăra fanilor Ciobăneștilor germani și în cea a belgienilor Malinois a apărut o variantă surpriză.

„Diferența este foarte mare, de la cer la pământ! În trecut ciobănescul german era câinele de top, să zicem cel putin în Europa Occidentală și de Est. Era câinele de top, folosit de poliție, armată și de trupele speciale. Cam din 2010 ciobănescul belgian Malinois a început să devină din ce în ce mai popular pentru că a fost un câine mult mai rapid, mai perseverent, mai rezistent decât ciobanescul german. Din acest punct de vedere ca să dau un exemplu prost, Ciobănescul german este un diesel vechi, iar Malinois este o mașină de sport. Probabil e un exemplu foarte prost. Mai nou se folosește mixul celor două rase de către trupele speciale, mai ales în Vest. Asta se întâmplă cam de 10 – 15 ani. Atuul principal din acest mix este temperamentul câinelui. Se fac niște teste, rezistență la zgomote, nivel de instincte, cât de repede se adaptează, cât de rezistent este și asta este efectiv selecția câinilor. Aceste criterii contează în selecția lor de către trupele speciale”, a explicat Szabo Zoltan la podcast.

Semnul exclamării la metișul de Ciobănesc german cu belgian Malinois!

Poate că acest metiș despre care a vorbit Zoltan la „În jurul cozii” entuziasmează iubitorii celor două rase, dar specialiștii pun pe masă fără ezitare un mare semn al exclamării! Nu este un câine de familie, sublinează aceștia!

„Ciobănescul german este foarte rapid, foarte perseverent, dar și foarte sensibil. Ciobănescul belgian Malinois este un câine destul de sensibil și lucrează la extreme: super agresiv, deseori super fricos. Din acest punct de vedere ciobănescul german este puțin mai echilibrat și mixul celor două rase crează exemplare rezistente, rapide, cu instincte ridicate. Sincer, aceste exemplare de metiș de Ciobănesc belgian și Ciobănesc german de linie de lucru cu instincte foarte puternice, rareori mai apar. Dacă se oferă spre vânzare sau ajung la familii e dezastru. Sunt foarte greu de controlat. Nu recomand la nimeni, am lucrat cu acești câini, au niște instincte foarte puternice și dacă aceste instincte nu sunt controlate și acesti câini devin șomeri atunci sunt catastrofali și incontrolabili”, a spus experimentatul dresor.

Care este varianta mai bună pentru o familie?

Ascultând la podcast cele spuse de Zoltan, poate că nu este deloc greu să răspundem la această întrebare. Zoli are în mod clar o preferință din acest punct de vedere, dar experimentatul dresor spune că totuși alegerea nu este chiar atât de simplă.

„Nu e atât de ușor să oferi un răspuns. Categoric aș alege Ciobănescul german, dar asta nu înseamnă nimic. Eu aș alege dintre mai mulți pui de Ciobănesc german și dintre mai mulți pui de belgian Malinois acel exemplar echilibrat, mai puțin conflictual, cu mai puține instincte care nu este Alpha-ul cuibului și categoric proprietarul trebuie să își asume să îl educe corect, să îl socializeze, să se ocupe de el pentru că altfel nu va fi un câine bun. Deși degeaba ai ales bine și câinele ajunge într-o curte și tu nu ai timp de el, iar după un an câinele devine incontrolabil și vor să îl doneze sau îi vor deschide ușa, s-a mai întâmplat așa”, a concluzionat Szabo Zoltan în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Concluzii

Este clar că atunci când vorbim despre alegerea unui câine pentru o familie, mai ales dacă în acea familie vorbim și despre prezența copiiilor, primează în luarea deciziei elemente precum blândețea câinelui, echilibrul mental și energia sa. Însă așa cum spune și dresorul invitat la podcastul oferit de către ROLDA Romania, poți să alegi orice câine din lume dacă în cele din urmă blănosul va ajunge să fie ignorat și îngrijit într-o manieră superficială.

Cățelul are nevoie de atenție, iubire și responsabilitate. În mod contrar și trist în același timp, acesta are șanse să ajungă în cele din urmă în stradă. Cel puțin în România au fost identificate o mulțime de cazuri de acest gen în care câini de rasă au ajuns pe străzi din cauza dezinteresului îngrijitorilor lor. A avea un animal nu este o joacă. Sentimentul de a iubi un animal nu poate fi o impresie, ci trebuie să fie întotdeauna o certitudine!

Puteți urmări ediția integrală a podcastului, aici.