Câinele de pază… împotriva depresiei

Val de adopții RESPONSABILE în plină pandemie

Cu rate de adopții de până la 34% mai mari cam peste tot în lume, dar mai ales în țările unde adăposturi administrate de stat se ocupă de pregătirea animalelor pentru adopție, nu putem spune decât că această pandemie de Covid-19 a fost o gură de aer proaspăt pentru animalele fără stăpân. Niciodată nu au fost atât de mulți oameni impulsionați să ia acasă un animal de companie.

Dacă unii au adoptat pentru a alunga singurătatea, alții au făcut-o pentru permisiunea de a plimba animalul de companie, iar unii au luat animalul pentru copiii care nu au mai avut cu cine socializa sau cu cine să-și consume energia. Dar indiferent de motiv, cu siguranță mulți au făcut-o de frica instalării unei depresii crunte generate de izolare și nesiguranță.

De ce să adopți un câine?

De mulți ani de zile, studiile arată că viața alături de un animal de companie este un bun tratament pentru depresie. Dacă depresia creează un vid care absoarbe toate gândurile și îți estompează perspectivele, viața cu un animal, îngrijirea acestuia și nevoile lui emoționale vor forța o ieșire din stările generate de depresie.

În primul rând, câinii au o disponibilitate emoțională extraordinară, putându-se concentra în totalitate pe stăpân.

Dacă te simți neimportant sau ignorat de cei din jur, gândește-te la cât de important ești pentru câinele de acasă, care te iubește sincer. Mai mult, disponibilitatea lor emoțională crescută este dublată de nevoia de a fi atinși.

Mângâierea animalului de companie, strângerea acestuia în brațe, simpla apropiere într-un moment de liniște când stai cu câinele în brațe la televizor sau bând o cafea la soare, sunt activități ce reduc tensiunea arterială și scad nivelul de anxietate.

Îngrijirea animalului este un proces zilnic. Astfel, nu vei avea timp să te gândești obsesiv la lucrurile care te țin în depresie. Trebuie să îl scoți la plimbarea de dimineață, un exercițiu revigorant și pentru stăpân (atenție: Câinele nu trebuie plimbat la ora 5 dimineața potrivit mitului.

Câinele se trezește odată cu stăpânul său.) Trebuie să îi dai mâncare și apă. Simplul fapt că te gândești la nevoile altcuiva este suficient pentru a-ți îmbunătățiți starea de spirit. Nevoia lui de socializare este un alt aspect care te poate ține conectat la realitate. Spre deosebire de relațiile umane complexe, relația cu un câine este cât se poate de simplă. Și sinceră.

De ce să adopți un câine?

În România avem mai puțin reflexul de a adopta un animal de companie. Când ne bate gândul găsirii unui companion, analizăm prima dată diverse rase. Dar iată de ce un animal luat de la un adăpost este o alegere mai bună:

  • Adopția nu înseamnă cumpărare, deci e un stres financiar în minus.
  • Câinii din adăposturi sunt microcipați, sterilizați și cu toate vaccinurile la zi. Dacă nu ești dispus în mod deosebit să iei în grijă un cățel cu nevoi medicale speciale, poți găsi un cățel perfect sănătos și numai bun de luat acasă.
  • Un cățel adoptat este la fel de bun ca unul cumpărat.
  • Cățeii comunitari, cei pe care ai cele mai mari șanse să îi găsești în adăposturi, sunt mai rezistenți și necesită mai puțină îngrijire specială față de câinii de rasă. Și regimul alimentar este mai simplu decât al animalelor născute pentru diverse activități (pază, vânătoare sau de expoziție).
  • Faci un MAAARE bine atât animalului căruia îi oferi o casă, cât și adăpostului unde se eliberează un loc pentru alt amărât părăsit pe străzi. Îți faci un mare bine și ție, găsindu-ți cel mai bun prieten atât de ușor.

Și dacă tot adopți un câine…

Am putea vorbi ani despre beneficiile adoptării unui cățel. Sunt beneficii pe care le-au descoperit în plină pandemie milioane de oameni care s-au salvat salvând câini din adăposturi. Dar ajungem, în mod inevitabil, la reversul medaliei.

Asemeni câinilor luați cadou de Crăciun, nici aceștia nu vor să se întoarcă în adăposturi pentru că au fost luați în mod impulsiv acasă. Pentru asta, este nevoie ca fiecare doritor de cățel să-și facă o autoevaluare foarte bună: ești sau nu un stăpân de câine?

Poți sau nu să ai grijă de un animal până la sfârșitul vieții acestuia? Vrei sau nu vrei să ai această răspundere?

Chiar dacă adăposturile vor primi înapoi cățeii celor care văd că nu se descurcă, cel mai bine este să faci alegerea asta o dată și bine și să nu recurgi la politica de retur pentru că bietul câine se atașează de tine și de familie, de ideea unui loc al lui. Nu este un obiect și va suferi o nouă dramă atunci când se va simți respins și abandonat din nou.