Cât de des trebuie să spăl câinele?

„Câte bordeie, atâtea obiceiuri” și câte rase, atâtea sfaturi de îngrijire a animalului. Nu e de mirare că proaspeții stăpâni de câini sunt confuzi atunci când primesc sfaturi cu privire la cât de des să-și spele animalul de companie și cu ce. Nu există un răspuns standard cu privire la frecvența spălatului. Dar există câteva reguli generale în baza cărora trebuie să decizi singur cât de des este ok să-ți speli câinele.

Factori de luat în calcul atunci când decizi cât de des trebuie să speli câinele

Există riscuri în a spăla câinele prea des, precum există riscuri în a-l spăla prea rar. Dar nu te panica. Fiecare câine are specificul lui, care odată descoperit, nu-ți rămâne decât să stabilești o rutină în jurul acestei nevoi.

Luând în considerare TOATE rasele, cea mai mare frecvență de spălare este de două ori pe lună, cea mai scăzută, o dată la 3 luni. O plajă foarte largă, știm, dar este bine de știut că ai suficient spațiu de manevră. Prin urmare, dacă ți s-a părut că ai primit sfaturi contradictorii de la diverși stăpâni de câini, acesta este motivul.

Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să citești despre rasa de câine pe care te pregătești să îl primești în familia ta. Află totul despre nevoile specifice de îngrijire, despre tipul de blană și despre tipul de piele. Consultă medicul veterinar pentru a verifica dacă animalul tău de companie nu are vreo nevoie specifică cu privire la pielea sensibilă. Altfel, în cazul în care cățelul tău nu este murdar și nu miroase, nu trebuie să îl speli foarte des. Cea mai mare frecvență în acest caz ar fi de o dată pe lună. Chiar la două luni, dacă este un câine inactiv, care stă mult în casă și care nu se tăvălește (des) prin noroi.

Ce se întâmplă dacă speli câinele prea des?

Ce se întâmplă dacă speli câinele prea des?
Am întâlnit persoane care și-au dorit mult de tot un câine, dar care nu au înțeles nevoile specifice de îngrijire ale acestuia. Cea mai des întâlnită problemă rămâne cea a persoanelor care își spală câinele prea des, uscându-i și iritându-i pielea.

Este important să reții că un câine are o piele mai sensibilă decât un om. Este mult mai subțire și necesită din plin protecția uleiurilor secretate. O spălare prea frecventă poate provoca dermatite, care se pot agrava, pielea uscată se poate descuama, provocând alergii stăpânului care încearcă să își țină casa cât mai curată într-un mod greșit.

O plimbare pe timp de ploaie, pe asfaltul ud, nu necesită o baie odată ajunși acasă. Poți, la fel de bine, să ștergi lăbuțele și burtica cu o cârpă umedă. Dacă sunteți la mare sau în concediu pe lângă o apă, optează pentru clătirea ușoară a câinelui, fără șampon, și lasă baia pentru momentul în care vă întoarceți acasă.

Cât de activ este câinele și unde își desfășoară activitatea?

Câinele care stă mai toată ziua într-un apartament și care este plimbat în parc, în locuri special amenajate (pe asfalt), trebuie spălat mai rar decât câinele care stă toată ziua pe afară, în curte, care merge la vânătoare, care se tăvălește în noroi, intră în apă sau stă pe lângă animalele de curte – asta dacă acest câine doarme noaptea în casă.

Ce tip de blană are câinele tău?

Te-ai fi gândit vreodată că un câine fără păr ar avea cam aceleași nevoi de îngrijire precum câinii cu păr lung? Este unul dintre motivele pentru care le recomandăm stăpânilor să fie atenți la început cu privire la nevoile specifice ale noului animal de companie.

În mod evident, cea mai puțin pretențioasă blană este cea scurtă. Dar chiar și atunci trebuie să știi cum se perie aceasta. Periatul dintre spălări este foarte benefic întrucât ajută la strânsul firelor de blană care cad, împrospătează și curăță blana fără a îndepărta uleiurile benefice pielii.

Câinii cu blana în franjuri, precum rasa ungurească Komodor, nu se spală des deoarece acest tip de blană este impermeabilă și nu vei putea ajunge la șamponul de pe piele pentru a-l clăti în mod eficient.

Ce tip de șampon să folosești?

Piața de produse pentru îngrijirea animalelor de companie include și produse extra specializate, la prețuri foarte mari, iar acest lucru nu înseamnă neapărat că vei avea nevoie de fix de acelea.

Atât timp cât câinele tău nu are vreo problemă specială de piele, dacă rasa nu este una foarte pretențioasă din punct de vedere al îngrijirii pielii, poți cumpăra liniștit un șampon pentru căței, iar acesta nu trebuie să fie cel mai scump de pe piață.

ATENȚIE! Nu folosi șamponul tău pentru că pielea câinelui este mai sensibilă decât cea a omului. Cel mai probabil, îi va provoca iritații. În cazuri extreme, când trebuie neapărat să-i faci o băiță (dacă s-a tăvălit în ceva urât mirositor) și nu mai ai șampon sau posibilitatea de a cumpăra unul, îl poți înlocui pe cel special pentru câini cu cel pentru bebeluși, pentru o urgență.

Alte sfaturi importante privind îngrijirea câinelui

1. Începe cu o periere

Perie blana câinelui înainte de baie pentru a îndepărta din mizeria de pe suprafața blănii, părul mort și, în cazul în care câinele are părul lung, smocurile încurcate. Perierea înaintea spălării permite șamponului să ajungă mai ușor pe piele, să o curețe mai eficient. În plus, are un efect de calmare a animalului care nu este fan băiță.

2. Fii calm și dă-i timp să se acomodeze cu apa

Câinilor nu le place în mod deosebit să fie spălați. Pisicile nu sunt singurele care pot face tantrumuri ca niște copii de 2-3 ani atunci când văd ligheanul cu apă. Și câinii pot câștiga premii la categoria Dramă. Dă-i timp, fii calm.
Unele rase chiar urăsc apa. Precum cățeii din rasa SharPei. Aceștia trebuie acomodați cu ideea de apă de mici, așa că atenție ce asocieri face câinele cu ritualul de îmbăiere.

3. Udă câinele de la gât în jos, protejează capul, botul, și, cel mai important, urechile

În caz contrar, apa și șamponul pot ajunge în ochi, provocând iritații. Mai mult, apa nu trebuie lăsată să intre în urechile câinelui deoarece orice stagnare a acesteia în canal poate provoca otită. Este extrem de dureros și neplăcut pentru animal.

4. Clătește bine, mai ales blana mai deasă. Fii la fel de riguros cu uscarea

Ia mult timp, dar și așa îi faci baie cel mai des la 1 lună. Așa că fii riguros și nu lăsa șampon pe piele. După baie, pielea sensibilă a câinelui, dacă rămâne umedă, îl poate predispune la răceli. Folosește un prosop moale pentru a lua apa în exces, apoi folosește uscătorul de păr. Din nou, ține cont de faptul că pielea lui este mai subțire, deci ai grijă să nu îl arzi, chiar dacă ție aerul nu ți se pare foarte fierbinte.

Cel mai simplu și drăguț sfat cu privire la spălarea câinelui pe care l-am auzit vreodată, a fost că trebuie să-ți speli câinele atunci când nu-ți mai vine să-l iei în brațe.