Câtă apă trebuie să bea un câine într-o zi? Alte lichide pe care le poate consuma.

“Pentru o viață sănătoasă consumați zilnic minimum doi litri de lichide”, este sfatul pe care îl primim constant la TV sau la radio prin intermediul medicilor. Însă, nu doar existența oamenilor depinde de consumul de lichide. Animalele au și ele nevoie de apă. Ce cantitate de apă trebuie să consume un câine într-o zi? Cum verificăm câtă apă bea câinele nostru? Poate consuma și alte lichide? Aflăm răspunsurile în acest articol oferit de către ROLDA România.

Este foarte bine-cunoscut faptul că majoritatea ființelor care trăiesc pe această planetă au nevoie de apă pentru a exista. Mai în glumă, mai în serios, sunt oameni care se descurcă doar cu sucuri sau alcool, dar câinii nu pot trăi fără apă! Există și alte alternative de lichide pe care câinii le pot consuma. Apa rămâne, însă, lichidul de bază pe care câinele trebuie să îl consume!

Cantitatea indicată de apă pentru un câine

Pentru oameni ar fi ideal să consume minimum doi litri de apă pe zi pentru a duce o viață sănătoasă. În cazul câinilor lucrurile se calculează diferit și depind de anumite detalii.

„O cantitate aproximativă care se recomandă unui cățel este de undeva la 50 ml/kg pe zi, aceasta oscilând în funcție de alimentația pe care o primește sau de aportul de energie pe care îl consumă. Dacă discutăm despre un câine care mănâncă strict hrană uscată, cu siguranță vom depăși pragul acesta de 50 ml, iar dacă vorbim de un câine care este hrănit cu hrană umedă sau cu supe, cu siguranță aportul necesar de apă va scădea.
De obicei, un aport exagerat este calculat la dublu, adică la 100 de ml/kg pe zi. Eu aș recomanda ca apa să existe mereu la discreție în cazul cățeilor în casă și să avem cu noi un recipient cu apă când ieșim afară”
, a precizat medicul veterinar Rita Roberta în cadrul unui podcast oferit de către ROLDA România.

Este recomandat ca recipientul cu apă pe care îl folosim atunci când ieșim cu câinele la plimbare să fie folosit mai ales în perioada de vară. Este recomandat, de asemenea, ca apa folosită să fie curată și proaspată.

Ce alte lichide poate consuma un câine?

Da, câinii pot să consume și alte tipuri de lichide, însă niciunul dintre acestea nu trebuie să reprezinte vreodată un înlocuitor al apei! Legumele și fructele precum sfecla, morcovii, spanacul, merele sau pepenele verde sunt bune pentru câini și, implicit, și sucurile care provin din acestea pot fi consumate de către prietenii noștri necuvântători. Supele de pui și de vită sunt și ele benefice pentru câini. Și ca să adaugăm listei o notă puțin mai exotică, apa de nucă de cocos este bună și ea pentru consum.

Supa de pui sau de vită poate fi consumată așa cum este în stare lichidă sau poate fi adăugată peste mâncare pentru a aduce un plus de aromă. Ea are capacitatea, atunci când este consumată, să calmeze durerile de stomac ale câinelui.

Pe lângă numeroasele vitamine și minerale pe care le are, apa de nucă de cocos poate imbunătăți calitatea blănii câinelui și poate vindeca anumite probleme ale pielii.

Nu putem să nu adăugăm pe listă un lichid care este extrem de benefic și pentru oameni. Vorbim despre clasicul kefir. Probioticele pe care le are kefirul fac ca stomacul câinelui să funcționeze în parametri normali. Este foarte bun de altfel atunci când animalului i se administrează un tratament cu antibiotice. Deși kefirul este realizat prin fermentarea laptelui de vacă, acesta conține foarte puțină lactoză. Chiar dacă este benefic, kefirul trebuie consumat de către câini cu moderație.

Testul consumului de apă

Pentru a știi dacă animalul nostru se comportă normal și este sănătos este bine să avem o idee despre cât de multă apă bea într-o zi. Pentru a afla acest lucru avem nevoie de o metodă de măsurare.

„În cazul câinilor față de care avem o suspiciune că beau prea multă sau prea puțină apă putem face un test. Pe o durată de 24 de ore punem 1 litru de apă, iar la finalul perioadei aruncăm apa ramasă și calculăm cât a băut in ziua respectivă. Facem acest test 2-3 zile la rând că să obținem o medie pentru că nici noi nu bem aceeași cantitate de apă în fiecare zi și vedem unde ne încadrăm”, spune Rita în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Medicul veterinar a precizat că efectuarea acestui test ne poate ajuta să știm foarte ușor dacă patrupedul bea dintr-o dată mai multă sau mai puțină apă. Observând aceste detalii vom putea depista și eventuale probleme medicale.

Concluzii

Este important de precizat faptul că cel mai important lichid pe care câinele trebuie să îl consume este apa! Celelalte sugestii prezentate în acest articol reprezintă doar opțiuni care au scopul de a diversifica sfera de lichide pe care un câine le poate consuma.

Pentru câini, apa este extrem de importantă pentru funcționarea normală a organelor și a mușchilor, dar și pentru reglarea temperaturii corpului. Puteți asculta informațiile oferite de către medicul veterinar Rita Roberta urmărind aici podcastul oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”.