Ce boli miros câinii?

Dintotdeauna, oamenii au beneficiat de pe urma extraordinarului simț al mirosului al celor mai buni prieteni: câinii. De la parteneri de încredere în vânătoare, în operațiuni de salvare, în descoperirea materialelor explozibile sau a drogurilor, până la identificarea unor boli, unele dintre care chiar în fază incipientă.

Pe măsură ce catalogul de boli umane se mărește constant, se pare că nasul câinelui face față cu brio, lista bolilor pe care patrupezii le pot detecta prin miros rămânând la fel de impresionantă, chiar și în contextul unor boli noi. Mai mult, cu o sensibilitate impresionantă, câinii se dovedesc a fi uneori chiar mai buni în detecție decât cele mai sofisticate teste de laborator.

Dar cum funcționează acest extraordinar nas al câinilor?

Cum miros câinii?

În mod absolut uimitor, un câine poate identifica după miros o picătură de substanță în 50.000 metri cubi de apă. Schimbările chimice din interiorul corpului uman sunt fabrică de mirosuri pentru prietenul cu patru lăbuțe care ne poate simți venind, literalmente, de la o Poștă.

Acest lucru este posibil datorită unui cumul de factori. Pentru început, un câine inspiră de circa 300 de ori pe minut în reprize extrem de scurte. Acest lucru permite împrospătarea permanentă a mirosului din aer.

Totul stă în gene și în terminațiile nervoase cu peste 100 de milioane de receptori olfactivi în cazul câinilor „obișnuiti” sau cu aproximativ 300 de milioane în cazul copoilor. Prin comparație, oamenii au doar 5 milioane, iar zona din creierul câinelui, dedicată analizei mirosurilor, este de 40 de ori mai mare decât în cazul oamenilor. Prin urmare, au atât capacitatea de adunare a informației, cât și capacitatea de analiză mai mare, câinii putând chiar distinge dintre mirosurile care intră pe nara stângă și care intră pe nara dreaptă.

Ce tipuri de boli pot identifica prin miros câinii?

Câinii dresați în acest sens, pot simți un număr incredibil de boli la om. Vorbim de tipuri diferite de cancer sau episoade ale unor boli precum epilepsie, narcolepsie sau Parkinson.

Urmând exemplul incredibil al nasului de câine, cercetătorii de la MIT încearcă să creeze un aparat care să identifice la fel de bine diverse boli, identificând acei compuși chimici care determină schimbări. Dar mai au mult de lucru până să ajungă la performanțele câinilor în acest domeniu.

Nasul nu este singurul element luat în considerare în modul impresionant prin care câinii identifică bolile grave, inclusiv pe cele în stadii extrem de timpurii.

Creierul câinelui este cel care îl ajută la fel de mult în a distinge dintre mirosurile normale și cele anormale, fără să aibă nevoie de un soft dedicat așa cum ar avea nevoie un aparat.

Câinii pot face legături pe care noi nu reușim nici cu cele mai performante aparate.

Astfel, atunci când li s-a cerut să identifice mostre cu un anume tip de cancer, câinii au identificat alte tipuri de cancer care nici măcar nu au ceva în comun unul cu altul, prin urmare, legătura nu putea fi realizată de om sau aparatura existentă.

Câinii pot detecta cancer pulmonar, de sân, ovarian, de vezică, de prostată și chiar Covid – 19. În cazul cancerului de prostată, câinii pot identifica această boală prin mirosul urinei cu o impresionantă rată de succes de 99%.

Utilizarea câinilor în identificarea bolilor prin miros

Pregătirea unui câine să identifice boli este un proces complex și de durată. În plus, oricât de eficienți ar fi, nu trebuie să uităm faptul că acesta este o ființă și nu putem lua în calcul să o folosim ca pe un aparat. Există limite privind disponibilitatea și timpul pe care un câine pregătit în acest sens, îl poate dedica științei.