Ce fel de pisică se potrivește familiei tale? Pisicile și copiii.
Pisicile sunt adorate de către iubitorii de animale pentru atitudinea și drăgălășenia lor. A avea grijă de o pisică reprezintă însă, la fel ca și în cazul câinilor sau a altor animale, o responsabilitate extrem de serioasă. Din păcate multe persoane nu știu că această responsabilitate trebuie să înceapă înainte de a aduce animalul în familie. Dacă nu există o cercetare și informare în prealabil în legătură cu nevoile și caracteristicile micilor feline, raportate la vârsta acestora, sunt șanse mari să aduci în casă un animăluț incompatibil cu stilul tău de viață sau al familiei. La acest capitol mai există și o altă discuție foarte importantă și uneori desconsiderată de către oameni, compatibilitatea dintre copii și pisicuțe. Am discutat despre aceste subiecte alături de cofondatorul CatKeen din Brașov, Bianca Zanfirache.
Pisiciile și adulții
În discuția care a avut loc în cadrul podcastului „În jurul cozii”, podcast oferit de către ROLDA România, Bianca a dezvăluit că au existat persoane care au adoptat pisici fără să știe că sunt alergice la pisici. Mai sunt și alte detalii care nu pot fi ignorate pentru ca adopția unei pisicuțe să fie un succes pentru ambele părți.
„Aici intervine puțin informarea și ce fel de viață au oamenii. Să spunem clar că pisicii și niciun animal nu se fac cadou. Foarte rar faci cadou la tine în familie copilului tău, dar îți asumi tu pisica 10 ani probabil. Oamenii trebuie să știe bine ce fel de familie sunt. Dacă ești o familie care ține foarte mult la curățenie trebuie să știi că pisica lasă păr. Da, lasă păr! Trebuie să știi că pisica mănâncă și mai dă și pe jos. Iese din litieră și împrăștie nisipul. Dacă îți iubești foarte mult florile, perdelele, nu poți să ceri un pui de pisică. Nu poți să ceri un pui de pisică dacă tu ai un copil mic, gen doi ani, trei ani sau cinci ani. Este un conflict acolo, un pui de pisică cu un pui de om. E clar că nu o să iasă bine, nu are cum. Dacă ești o familie care preferă concediile mai lungi sau aveți serviciu cu ore mai multe, nu poți să îți iei un pui de pisică. Acel pui va face dezastru în casă până vei veni tu acasă. În această situație încercăm să le prezentăm oamenilor altfel de pisici, ce li se potrivește mai bine. Poate dacă are trei sau patru ani pisica este absolut la fel doar că e ceva mai mare și nu prea mai strică nimic în casă. Sau poate să stea mai multe ore singură. E foarte important și la ce etaj stă acea familie, daca stă la curte, sunt foarte multe aspecte”, a explicat Zanfirache la podcast.
Pisicile și copiii
Aparent ai tinde să crezi că pisicuțele și copiii fac împreună perechea perfectă. În unele situații pot să o facă, dar în altele pot să formeze o incompatibilitate totală. Este nevoie din nou de cercetare și informare din partea adulților, a părinților, pentru ca atmosfera din casă să rămână una armonioasă.
„Legat de copii, oamenii trebuie să înțeleagă că dacă au copii mici până în 12 ani, nu poate să ia pui de pisică. Ei sunt foarte drăgălași împreună, dar nu există să nu se întâmple accidente. Copilul sare, aleargă, trântește jucării, se joacă. Am avut un caz când o fetiță se juca cu lego și pisica a înghițit două piese mici de lego. Familia respectivă a plătit spre 4000 de lei să salveze pisica. Se pot întâmpla accidente în această formulă, pisici – copii mici. Cel mai bine ar fi la copiii mici să fie o pisică de un an, doi, poate chiar patru, dar să fie deja sterilizată, să apuce să fie deparazitată, vaccinată. Așa mai puțin putem aduce boli în casă către copil. Copilul mic nu știe, bagă mâinile în gură, umblă peste tot. Și oamenii în general cer pisici mici, dar cred că sunt vreo 20% cărora li se potrivește așa ceva. Noi în chestionarul de adopție întrebăm dacă au copii, câți ani au copiii și dacă mai urmează și alți copii? Pentru că așa ne dăm seama dacă pisica respectivă pe care o cere se potrivește sau nu acolo. Sunt pisici care pot să doarma 16 ore și sunt pisici care în două ore te obosesc cât nu te obosești la servici în 8 ore”, spune salvatorul de pisici din Brașov.
Pisiciile în vârstă și familiile
Dacă faci parte dintr-o familie mai liniștită și vrei ca atmsofera în casă să rămână cam la fel, ai nevoie foarte probabil de o pisică mai în vârstă.
„Este potrivirea perfectă. Dacă familia este linistită sau pur și simplu au vecini care nu suportă niciun zgomot, este cel mai bine să își ia o pisică liniștită. Pisica după o vârstă nu mai are atâtea necesități. Nici măcar la litieră nu mai merge de atâtea ori sau nici măcar nu mai mănâncă atât de mult. Sunt mai puține bolile sau accidentele pe care poate să le facă. E mult mai simplu cu o pisică mai spre 4 – 5 ani decât cu un pui de 4 luni”, a concluzionat Bianca la podcastul oferit de către ROLDA România.
Concluzii
Aparențele pot să înșele foarte mult. Fie că vorbim de situația în care ai impresia că ai putea să ai grijă de o pisică, dar nu știi prea mult despre ele, fie că vorbim de situația în care iarași, tot din lipsă de informare, ai impresia că o pisicuță drăguță va face o echipă perfectă acasă cu copilul tău mic. La fel ca și în procesul de alegere al unui câine și atunci când alegi o pisică trebuie obligatoriu ca în primul rând să te informezi și să te educi. Câteva pagini de carte citite sau câteva clipuri video urmărite pe internet te pot scăpa de o durere mare de cap, iar pe pisicuțe le pot scăpa de încă o experiență tristă și nefericită, mai ales acolo unde vorbim despre pisicuțe salvate de pe stradă.
Puteți urmări ediția integrală a podcastului În jurul cozii în care a fost invitată Bianca Zanfirache, aici.