Ce să faci dacă ești atacat de un câine? Ce să nu faci niciodată!

Credem cu tărie că blănoșii noștri pe patru picioare, cei cu stăpân și fără stăpân, nu au în general porniri instinctuale agresive care să îi determine să atace oameni. Există în mod evident excepții care nu se încadrează în această opinie, excepții care apar de obicei din cauza unor situații excepționale. O situație excepțională și tragică a avut loc în luna ianuarie a anului 2023 în Lacul Morii din București, când o femeie care alerga a fost atacată de o haită de câini și a fost ucisă. Tragediile de o asemenea amploare sunt rare, dar vom încerca să aflăm în acest articol ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci atunci când ești atacat de un câine sau de mai mulți câini. Unele detalii nu corespund cu ceea ce prezenta opinia publică până acum.

Am discutat despre acest subiect la podcastul „În jurul cozii”, oferit de către ROLDA România, cu dresorul de câini Szabo Zoltan. Dresorul cu o experiență de 26 de ani în domeniu, un dresor care a fost mușcat de o mulțime de câini în cariera lui, ne-a expus câteva detalii mai mult decât interesante. În primul rând el încercat să explice de ce apar asemenea situații.

„În România sunt mușcați anual mii de oameni și doar o parte dintre ei se prezintă la urgențe. Cred că trebuie să prevenim, cum putem face asta? Trebuie să alegem câinele într-un mod responsabil. Mare parte din mușcături apar din vina proprietarului. Câinii care nu primesc o educație corespunzătoare pot deveni câini periculosi”, apreciează dresorul.

Când atacă câinele?

Înainte să aflăm ce trebuie să facem într-o situație neplăcută de acest gen este important să știm când atacă un câine și de ce dorește să facă acest lucru? Aceste informații ne pot ajuta, în unele cazuri, să evităm un potențial atac.

„Dacă știi ce să faci într-o situație de acest gen, ai șansa să eviți un conflict cu un câine sau cu o haită de câini. Sunt informații greu de generalizat pentru că nu e tot una dacă ești un copil, un adult sau o persoană în vârstă. De cele mai multe ori câinii comunică înainte să te atace și atunci cel mai bine ar fi să cunoști acele semnale.
Câinele atacă uneori din frică, atunci ne arată colții. Acesta e un semn clar să nu forțăm limitele pentru că va mușca. Există și agresivitate teritorială, deseori întâlnită în cazul câinilor de stână care protejează un teritoriu relativ mare. Teritoriul respectiv nu este doar stâna, la fel și la câinii de la curte care au acces și afară, teritoriul lor este și afară în acest caz. Câinele va proteja acest teritoriu atunci când vede că intră cineva. El ne avertizează și în această situație, semnele sunt coada ridicată, lătratul”,
explică Szabo Zoltan la “În jurul cozii”.

Ce să faci și ce să nu faci?

Dacă totuși ajungi într-o situație de acest gen în care ești față în față cu un câine agresiv, sunt câteva informații care efectiv te pot salva. Internetul este plin de asemenea sfaturi, însă unele dintre acestea, date chiar de persoane care lucrează cu patrupezii, pot să complice situația foarte mult, în loc să ajute. Unul dintre ele, care este chiar foarte des întâlnit, spune că e bine să încerci să ții câinele la distanță cu un băț. Zoltan, dresor canin de 26 de ani de zile, demontează această regulă.

„Dacă suntem atacați trebuie să nu ne panicăm, știu că este foarte greu, dar știind că un câine poate alerga cu 40, 50 sau chiar 60 de km per oră, iar un om undeva la 15 km per ora, nu prea avem șanse în cazul în care încercăm să fugim. Câinele care aleargă lătrând înspre noi este pregătit pentru luptă. Comportamentul pasiv poate surprinde câinele și ne poate salva. Deseori dacă stăm câinele se va opri în cele mai multe cazuri. Dacă vorbim de o invazie a teritoriului câinele ne va conduce până la limita acestuia de unde se va întoarce și noi putem pleca mai departe.
Nu este bine să te uiți direct în ochii lui. Dacă te oprești și rămâi pasiv să ții mâinile pe lângă corp, să nu faci din reflex o mișcare greșită care îl poate provoca pe câine. Dacă este un câine de talie mare, nu îl vei intimida daca vei arunca ceva înspre el, ține mâinele jos și uită-te ușor deasupra câinelui și încearcă să te retragi. Nu te ajută să îl ții la distanță cu un băț, îl provoci și mai tare.
Dacă strigi după ajutor și vezi că gestul îl provoacă și mai tare atunci e mai bine să rămâi tăcut. Dacă ai în spate un perete, pune-te la perete, e bine să nu lași câinele să vină din spate. Dacă sunt mai mulți vor încerca de fiecare dată să te încercuiască, pentru că așa te vor controla mai bine și foarte probabil vor ataca din spate”,
ne sfătuiește Szabo Zoltan la podcastul oferit de către ROLDA România.

Concluzii

În mod evident nimeni nu își dorește să aibă parte de o situație de acest gen, precum cea descrisă în acest articol, dar în cazul în care apare, este bine să ai în bagajul de cunoștințe aceste informații care te pot salva. Este, fără doar și poate, foarte greu să rămâi lucid față-n față cu un câine agresiv, dar Zoltan spune ca cel mai mare secret este să rămâi calm.

„Cel mai important este să rămâi calm. Și un câine de stână, chiar dacă mușcă, nu va ține o priză sigură, el capsează și se retrage. Știu că este înfricoșător, dar dacă se întâmplă asta încearcă să lași mâna moale și orice ar fi încearcă să nu pici, să rămâi în picioare. Dacă ai picat atunci te-ai făcut victimă și șansele tale sunt mici să ieși invingător din acel conflict. Nu ai nicio șansă dacă fugi pentru că vei deveni victimă în ochii câinilor, iar ei te vor vâna. Dacă ești la pământ trebuie să îți protejezi fața cu mâinile”, concluzionează dresorul de câini în cadrul podcastului “În jurul cozii”.

Este important de precizat că în cazul câinilor agresivi care au stăpân, e foarte probabil ca lipsa educației să îi conducă înspre situații de acest gen. În cazul câinilor strazii, care au fost abandonați sau s-au născut efectiv pe stradă, lucrurile sunt puțin diferite. Aceștia urmează anumite instincte, urmează în acțiuni liderul haitei, pot fi flămânzi și bolnavi, aspecte care le pot întuneca judecata.

Nu încercăm sub nicio formă să le găsim scuze cățeilor agresivi, dar este lesne de înțeles faptul că oamenii au un rol determinant în educația patrupedelor și au un rol determinant și în ceea ce privește abandonul acestora și implicit în motivul pentru care o mare parte dintre ei trăiește pe stradă. E greu să nu te întrebi, înțelegând aceste aspect, câtă vină au câinii și câtă vină au oamenii?