Ce se ascunde în spatele bolului cu mâncare al câinelui? Teoria gravă și surprinzătoare!

Orice iubitor de câini care este cu adevărat interesat de sănătatea patrupedelor știe cât de importantă este hrana pe care necuvântătorii o consumă. O hrană de calitate contribuie din plin la dezvoltarea armonioasă a sistemului imunitar al cățeilor și implicit la o viață lungă și sănătoasă. Atunci când hrana nu este de calitate sau nu este o hrană destinată special pentru căței, lucrurile se schimbă într-un mod negativ. Din păcate există în lumea canină presupuneri că pe piața s-ar afla și produse apreciate ca fiind de calitate, dar care cauzează diferite probleme de sănătate. Am discutat despre ce se ascunde în spatele bolului cu mâncare al câinelui la podcastul „În jurul cozii”, alături de managerul unui petshop din Nord – Vestul tării, Adrian Roatiș.

Adrian Roatiș nu este un simplu manager de magazin, ci este și un mare iubitor de câini care a testat de-a lungul anilor mai multe tipuri de mâncare pentru câini. Acesta a ajuns și la câteva concluzii personale extrem de interesante care nu au cum să nu te pună pe gânduri. Am discutat însă pentru început despre eternul subiect al mâncării umane care este oferită câinilor.

Bunătatea care trimite câinele la veterinar

Unele persoane simt că sunt bune și empatice cu cățelul lor atunci când cedează insistențelor patrupedului și îi dau din mâncarea pe care o consumă și ei. De cele mai multe ori acest obicei nu face nimic altceva decât să trimită necuvântătorul la veterinar. Din păcate nici hrana special destinată cățeilor, dar care este low cost și de foarte slabă calitate nu aduce concluzii diferite față de situația amintită mai sus.

„Le-aș transmite acestor persoane să studieze puțin reacțiile cățelului după ce primește mâncarea noastră umană. Reacțiile sunt evidente, mai ales dacă este de rasă. Nu există ca un bichon care mănâncă un piet de pui la grătar să nu facă o alergie sau o reacție alergică. Și eu am avut bichon și era hiper alergic la tot ce se putea. Nu aș recomanda pentru că practic ne batem joc de sănătatea lor, iar în cazul unui bichon, de exemplu, e clar că un cățel de talie mică nu mănâncă așa mult ca un cățel de talie mare și mă gândesc că îți permiți să cumperi într-o lună 3 kg de mâncare calitativă decât să cumperi 6 kg de mâncare mai slab calitativă pentru că în fond și la urma urmei nici nu e sățioasă. Le tot dau un exemplu cliențiilor mei, îi rog să compare pâinea care este ca și buretele și pâinea care este de casă”, a explicat managerul de petshop la podcastul oferit de către ROLDA România.

Contează ce spune eticheta de pe sacul cu mâncare?

L-am întrebat pe Adrian dacă este bine să știi să citești eticheta de pe sacul cu mâncare pe care îl achiziționezi pentru cățel. El spune că nu poate garanta pentru ceea ce este scris acolo și că a constatat din experiența sa că oamenii nu sunt interesați de etichetă.

În mare parte ajută, dar pot să zic că și etichetele sunt făcute ca și pentru alimentele noastre de uz uman, adică una scrie pe etichetă și alta este uneori în produsul respectiv. E foarte greu să faci analiza la produsul respectiv. Omul de rând merge în mare parte pe increderea față de personalul care îl servește, nu este curios de etichetă. Din punctul meu de vedere proteina este foarte importantă. Cât la sută proteină are produsul și ce proteină este”, a spus Roatiș.

Există o „bătălie” între veterinari și petshopuri?

Nu vorbim despre o „bătălie” confirmată oficial, ci mai degrabă despre o presupunere pe care o are invitatul podcastului „În jurul cozii”. Acesta presupune că, deși cabintele veterinare mari doresc în primul rând binele animalelor care le trec pragul, nu se supără dacă acestea se întorc ceva mai des și că ar exista o mică strategie în acest sens pusă la cale de veterinari în asociere cu brandurile mari de mâncare pentru câini.

Este o bătălie între noi și medicii veterinari. Ei recomandă una și sunt conștienți că omul se va întoarce cu cățelul pentru o altă problemă medicală din cauza hranei respective, a proteinei pe care o conține produsul respectiv. Nu vreau eu acum să fac pe deșteptul și să îmi pun medicii veterinari în cap, totuși a fi medic înseamnă mulți ani de facultate. Eu vorbesc despre ceea ce am testat pe cățeii mei și așa am ajuns la anumite concluzii. Beneficiile de la brandurile mari de mâncare pentru cabinetele veterinare sunt mult mai mari decât sunt pentru noi petshopu-rile în sensul în care la ei pe partea de cabinet se fac comenzi enorme”, este de părere managerul de petshop.

Concluzii

Această ipoteză, chiar dacă reprezintă doar o presupunere care nu poate fi verificată ușor, merită analizată pentru simplul fapt că în cazul în care ar fi reală ar reprezenta o situație tristă și gravă în care sunt prinși la mijloc iubiții căței. Așadar, este posibil ca nu doar mâncarea umană sau mâncarea de slabă calitate să reprezinte un pericol pentru câini. Întrebarea ce se acunde în spatele bolului cu mâncare al câinelui este cât se poate de legitimă.

Probabil că nu putem face altceva decât să fim foarte atenți la ceea ce le oferim blănoșilor de mâncare, să citim în mod evident eticheta fiecărui produs și atât cât putem să ne facem propria „investigație” în legătură cu acest subiect. Orice cățel merită în mod evident să consume o hrană de calitate, dar și o hrană de calitate din punct de vedere etic și moral. Puteți urmări ediția integrală a podcastului, aici.