Coșmarul nopții de Revelion pentru animalele de companie. Ce putem face să le ajutăm?

Noaptea de Revelion reprezintă pentru majoritatea oamenilor de pe planetă un moment festiv în care petrec alături de cei dragi și își stabilesc rezoluții pentru anul care vine. Ce reprezintă seara de Revelion pentru câini și pisici? Un adevărat coșmar în mijlocul căruia singura lor dorință este să se termine totul cât mai repede! Din păcate o mare parte dintre petrecăreți nu au ca și rezoluție liniștea și sănătatea animalelor.

Artificiile gălăgioase și petardele care explodează ca într-o zonă de război produc adevărate traume în sufletele câinilor și pisicilor. De-a lungul anilor în această seară explozivă au fost înregistrate cazuri de căței care au fugit de acasă și care chiar au murit în urma infarcturilor cauzate de bubuielile exagerate. Paradoxal, folosirea majorității tipurilor de petarde și artificii în România, este ilegală. Tot paradoxal este și faptul că legea se aplică foarte puțin spre deloc, abordare care lasă loc de la un Revelion la altul, de traume cumplite pentru animăluțe.

„Pentru noi poate artificiile reprezintă atracția principală în seara de Revelion, însă pentru câini și pisici, nu. Ei nu se bucură de acest obicei, ei plâng, se sperie, aleargă, tremură, devin anxioși. Asta se întâmplă în mod special din cauza zgomotului produs. Ei au un auz mult mai sensibil față de noi. Noi putem percepe sunetele între 0 și 20.000 de Hz, iar animalele până la 60.000 de Hz, dublu față de noi, chiar triplu. Și noi ne speriem de anumite zgomote în seara de Revelion, vă puteți da seama ce traume trăiesc ei în momentele respective”, a declarat medicul veterinar Szabo Patrick în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.

Ce putem face să ajutăm animăluțele în seara de Revelion?

În primul rând este important de precizat faptul că putem să ajutăm patrupezii să nu resimtă atât de tare șocul acestei tradiții bazată pe superstiții. Situațiile sunt de două feluri pentru că în seara cu pricina avem căței care locuiesc afară în curte și căței care se găsesc în interiorul unui apartament.

„Cel mai mare pericol este pentru câinii din exterior. Eu recomand ca măcar în seara de Revelion, chiar dacă sunt murdari, chiar dacă nu au fost niciodată în casă, să le lăsăm un colț al lor. În sufragerie, în bucătăria de vară, în garaj, un loc în care să fie protejati de această traumă. Această seară este periculoasă pentru animale, inclusiv pentru cele din apartament. Doar că la apartament e puțin mai ușor. Acolo aproape mereu rămâne cineva acasă, câinele nu rămâne singur. În interior nu este expus la aceleași pericole ca și un caine din mediul exterior. În primul rând câinilor din mediul exterior trebuie să le asigurăm un mediu interior în noaptea dintre ani. Pentru cei din case îi ajutăm dacă pornim televizorul și dăm volumul puțin mai tare. Ei sunt obișnuiți cu televizorul, iar acesta îi distrage de la anumite zgomote care i-ar putea surprinde. E bine și dacă le oferim niște atenții în plus, să îi ținem ocupați cu joacă, chiar și cu mâncare bună”, a sfătuit medicul veterinar în cadrul podcastului.

Opțiuni pentru câinii foarte anxioși

Există și alte opțiuni la care putem apela pentru a face ca evenimentul zomotos să fie mai tolerabil pentru animăluțe. Nu vorbim despre o variantă la care putem apela de capul nostru, trebuie neapărat să cerem ajutorul medicului veterinar.

„Să căutăm medicul veterinar în această perioadă pentru că sunt tot felul de medicamente cu care putem ajuta. Este vorba despre calmante, depinde de la un câine la altul. Sunt căței la care niște calmante ușoare își fac treaba foarte bine, dar sunt și câini care au nevoie de o ușoară tranchilizare cu niște substanțe mult mai serioase, dar numai medicul veterinar poate recomanda așa ceva.E bine ca proprietarii să caute medicul veterinar chiar cu câteva zile înainte pe această temă. De exemplu, triptofan care este un aminoacid cu rol în producerea de serotonină, hormonul fericirii, nu își face efectul dacă este administrat în seara de Revelion , trebuie administrat cu 3-4 zile, chiar cu o săptămână înainte”, recomanda Szabo Patrick la „În jurul cozii”.

Concluzii

Nu este ușor să fii câine sau pisică în noaptea de Revelion. Adevărul este că în unele cazuri nu doar artificiile și petardele le sunt nocive animalelor în această noapte, ci implicit și omul în toată „splendoarea” creației sale. Omul este cel care promovează și permite desfășurarea acestei tradiții atât de traumatizante pentru animalele pe care de altfel, pretinde că le iubește.

Nu trebuie să uităm că este cu atât mai greu ca în această seară festivă să fii un câine al străzii, un câine al nimănui. Poate un câine de la casă va gasi bunăvoință în ochii proprietarului său și va fi primit înăuntru, iar un cățel de apartament va beneficia de volumul audio mărit al televizorului, dar un câine comunitar va alerga disperat după o bucățică de îndurare din partea cuiva, pe care foarte probabil nu o va găsi, rămânând pe deasupra și traumatizat pe viață.

Dacă ești mare fan petarde și nu ai un câine, nu înseamnă că nu ai responsabilitatea unui câine al străzii pe umerii tăi. Și până la urmă de ce trebuie să îndure animalele atât de multă suferință de Revelion? Sărbătorim doar faptul că planeta Pământ a mai făcut o rotație completă în jurul Soarelui. Stupid, nu-i așa?