Cu cine trebuie să rămână câinele după despărțirea de partener?

Cu cine trebuie să rămână câinele după despărțirea de partener? O întrebare care la prima impresie poate să pară bizară și ciudată, dar această întrebare este una cât se poate de actuală și care apare pe buzele multor cupluri care se despart și care au grijă împreună de un câine. Mulți au tendința să răspundă că ar fi normal ca animăluțul să rămână cu ambele persoane pentru ca acesta să nu sufere, dar această variantă de răspuns este varianta greșită. De ce? Am încercat să aflăm răspunsul stând de vorbă cu psihologul și sociologul Diana Zazula, în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. S-a discutat și despre ceea ce se întâmplă dacă pleacă din relație principala persoană de atașament a câinelui.

Custodia comună, bună pentru cățel?

Majoritatea oamenilor crede că aceasta este cea mai bună variantă. Oamenii își spun că blănosul îi cunoaște pe amândoi și că așa va fi mai bine pentru el. Alteori această opțiune este doar o variantă de a nu închide conturile relației respective, dar asta este o altă discuție. Este așadar custodia comună bună pentru cățel?

„Consider că e una dintre cele mai proaste opțiuni pentru că în general trebuie să oferim un fel de stabilitate, acum că vorbim de animale de companie, de câini în speță, cu atât mai mult trebuie să existe un cadru de siguranță pentru a ne asigura că acel câine are un comportament bun. În momentul în care există multă incertitudine, începe și comportamentul câinelui să se schimbe și pe alocuri poate să devina problematic. Din perspectiva sănătății câinelui ar fi ideal să nu se ajungă la această custodie comună sau și dacă se ajunge să nu fie o chestiune care să fie foarte frecventă. Adică dacă se întâmplă o dată sau de două ori pe an pentru că așa sunt condițiile și ai nevoie de ajutor să îngrijești câinele, da e foarte bine pentru că patrupedul este deja obișnuit cu tine”, a explicat psihologul Diana Zazula.

Este totuși afectat câinele după plecarea partenerului?

Am înțeles că este bine ca prietenul nostru necuvântător să rămână după despărțirea partenerilor în grija unei singure persoane. Poate totuși cățelul să resimtă în mod negativ plecarea acelei persoane?

„Mă gândesc că da, dar nu în așa mare măsură încât ar fi în cazul în care ar dispărea persoana care este îngrijitorul primar. Dacă plimbările sunt făcute doar cu o anumită persoană, dacă hrana îi este asigurată de persoana respectivă, dacă se îmbolnăvește și acea persoana îl îngrijește, toate celelalte se estompează. Este mai important să fie acolo persoana aceea decât toate celelalte. Din perspectiva rutinei și a faptului că există o conexiune și cu ceilalți membri ai familiei, da pot exista niște modificări, dar îți spun din experientă că nu este ceva grav dacă persoana principală de atașament rămâne”,a precizat Diana la „În jurul cozii”.

Ce faci dacă pleacă persoana principală de atașament?

Și ce se întâmplă în complicata situație în care persoana principală de atașament a câinelui pleacă din relație? Ce nu trebuie să facă și ce trebuie să facă persoana care rămâne, dar care era considerată oarecum pană atunci pe „locul doi” de către cățel?

„Trebuie ocupată acea poziție. Aici este voba și despre modul în care anumite persoane privesc câinii ca și cum ar fi niște copii și atitudinea pe care o au ei față de câini se manifestă sub forma aceasta și atunci se ajunge la situația în care nu tu ești conducătorul haitei, ci el este. Vedem și acele situații când câinele se plimbă la doi metri de stăpânul său și începe să latre, să fie agresiv pentru că vrea să își protejeze teritoriul. Trebuie să fim pregătiți și pentru situația asta, adică tu ești cel care e liderul acolo, nu câinele. Din această cauză în momentul în care pleacă așa zisul Alpha, este cumva obligația ta să ocupi poziția respectivă. Altfel, chiar dacă spunem noi că nu va avea comportament violent, de exemplu, sau probleme de comportament în general, încet încet va începe să aibă”, a concluzionat invitatul podcastului oferit de către ROLDA România.

Concluzii

Poate în primul rând trebuie precizat că foștii parteneri trebuie să pună pe primul loc sănătatea câinelui și nu resentimentele lor sau sentimentele care au rămas. În această poveste cățelul nu trebuie să joace rolul de mijloc de manipulare sau de pedeapsă a fostului iubit sau iubită. Nu e treaba lui și rolul lui în viață să cadă victimă a deciziilor proaste și a egoismului uman.

În al doilea rând foștii parteneri trebuie să dea dovadă de maturitate și să decidă clar și definitiv care este singura persoană cu care va rămâne câinele. Dacă persoana respectivă nu este persoana principală de atașament, cel care rămâne trebuie să încalțe fără emoții cizmele acestui rol. O custodie comună a cățelului nu ar face decât să îl destabilizeze emoțional pe acesta, mai ales dacă la un partener există anumite obiceiuri implementate, iar la celălalt acestea sunt total opuse. Cățelul nu este o jucărie cu blană care latră atunci când o mângâi. Cățelul este o ființă care merită iubire, liniște și stabilitate, din toate punctele de vedere.

Puteți urmări ediția integrală a podcastului, aici.