Cum alegem câinele potrivit pentru copilul nostru?
În mediul online circulă o mulțime de articole în care ne sunt prezentate cele mai bune variante de câini pe care să îi dăruim copiilor noștri. Listele sunt diversificate, de la câini de talie mică până la câini de talie mare. Totul sună bine… până în punctul în care specialiștii anulează fără ezitare articolele de acest gen. Specialiștii afirmă clar că nu există o rasă anume potrivită pentru copii! Ei spun că nu poți să alegi un patruped pentru prichindelul tău în funcție de drăgălășenia sau mărimea unei rase anume, ci în funcție de alte criterii, mult mai importante.
Aici intervine și o altă situație puțin mai complicată. Cine alege cățelul? Tu sau copilul tău? În mod clar copilul va dori să aibă ultimul cuvânt fiind vorba despre un cadou care i se adresează. Probabil, în funcție de vârsta piticului, va dori să aleagă un cățel drăgălaș și jucăuș. Sau cel puțin va dori să aleagă un cățel care i se pare lui drăgălaș și jucăuș. Dacă acesta nu este, însă în măsură să facă o analiză pertinentă urmărind anumite criterii cheie, tu, ca și adult, ești cel care va trebui să iei decizia finală. Și în mod evident, dacă varianta aleasă de tine nu este cea preferată de copil, va trebui să găsești și tactul necesar pentru a-i explica noua decizie.
Copiii vor câini care sunt „staruri” de cinema
Îmi amintesc cu mare plăcere, din anii copilăriei, de câteva personaje canine care jucau în filme îndrăgite de către copii. De la „Rex”, ciobănescul german care juca în serialul polițist austro-italian, la uriașul și simpaticul Saint-Bernard „Beethoven” din comedia cu același nume și până la mult iubiții „101 dalmațieni”. Ei bine, lucrurile stau și astăzi la fel, copiii vor câini pe care îi văd în filme sau pe internet.
„Nu există o rasă anume potrivită pentru copii, dar sunt foarte multe exemple pe internet în care câini cu potențial ridicat de agresivitate sunt foarte docili și blânzi și se joacă cu copiii. De exemplu, Malinois, Pitbull sau Rottweiler.
Acestea sunt exemple bune, însa de regulă în spatele unui câine de acest gen se ascunde un stăpân autoritar care l-a educat de mic și care l-a corectat atunci când câinele a încercat să se joace mai dur și să încalce anumite reguli. Aici vorbim despre o educație corectă și un dresaj eficient.
Nu știu dacă există o rasă ideală pentru copii, depinde mult și de vârsta copilului. Nu este același lucru dacă ofer un câine unui copil de 4 ani sau unui copil de 12 – 14 ani. Copilul mai mare are altă forță din punct de vedere fizic, dar și un alt nivel de responsabilitate”, explică Szabo Zoltan, dresor de câini cu o experiență de 25 de ani în domeniu.
Cine își asumă responsabilitatea?
Am putea spune, așadar, că există 3 aspecte foarte importante de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să alegem un câine pentru copilul nostru: temperamentul câinelui, mărimea acestuia și nivelul său de energie. În ceea ce privește temperamentul, ar fi indicat să mergem pe o variantă de câine cu o personalitate calmă.
Mărimea patrupedului nu garantează însă, pentru tipul său de personalitate. Adică avem exemple în care câini de talie mare sunt foarte docili și avem exemple în care căței de talie mică sunt extrem de exuberanți. Aici intervine și tipul de personalitate al copilului tău plus vârsta acestuia. Poate copilul tău este foarte activ și i s-ar potrivi un câine cu aceeași energie sau poate copilul tău este prea firav pentru un câine de talie mare. Temele trebuie făcute foarte bine înainte de a lua o decizie în acest sens.
Și nivelul de energie trebuie să îți dea de gândit. Dacă animalul are nevoie de foarte multă mișcare, iar copilul tău nu este o fire sportivă, poate că potrivirea nu este foarte bună. Acest exemplu trebuie analizat și viceversa.
Mai există însă, și un al 4-lea aspect despre care se vorbește prea puțin. Aspectul responsabilității. Cine își asumă responsabilitatea asupra câinelui?
“Trebuie să știm că dacă am decis să oferim copilului nostru un cățel, responsabilitatea este în primul rând a noastră, a adulților. Poate fi orice rasă dar trebuie să fie o rasă aleasă corect urmărind neapărat instinctele și reacțiile câinelui,” , precizează dresorul de câini, în ediția cu numărul 7 a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.
Așadar, creșterea unui câine presupune și o doză foarte mare de responsabilitate. Ea trebuie asumată, la fel ca și în cazul creșterii unui copil.
Concluzii plus o perspectivă diferită
Prietenia dintre un copil și un câine poate reprezenta o experiență minunată. O experiență care îi poate schimba viața copilului și de care își va aminti pentru totdeauna. Este foarte important să alegem corect câinele pentru copilul nostru, ținând cont de detaliile prezentate mai sus, în așa fel încât să pornim cu dreptul, ceea ce poate deveni o relație de prietenie de neuitat care va contribui din plin la dezvoltarea armonioasă a „piticului” nostru.
Nu ar trebui să ne lăsăm întotdeauna furați de imaginea perfectă pe care o afișează câinii pe care îi vedem în filme. Sigur, este dreptul fiecăruia să aleagă orice fel de câine dorește. Avem în această țară o mulțime de câței abandonați care nu sunt neapărat de rasă și care sunt la fel de inteligenți, simpatici și iubitori ca și “vedetele canine” de cinema. Și ei merită o casă, o familie, un copil care să îi iubească. Acordându-le o șansă, și ei pot să joace rolul principal în povestea vieții copilului tău.