Căpușele, mai SCARY ca niciodată! Ce facem să le anihilăm?
Căpușele reprezintă spaima oricărui proprietar de câine, mai ales în sezonul cald. Una dintre bolile pe care căpușele le transmit câinilor, babesioza, este foarte periculoasă și poate cauza chiar decesul patrupedului. Din păcate, nu este suficient doar să ai grijă cu aceste insecte mici și viclene, chiar și proprietarii foarte atenți au avut parte de surprize neplăcute din partea acestor paraziți. Încercăm să aflăm în acest articol care sunt zonele pe care trebuie să le evităm, cum intervenim atunci când este cazul, cum putem preveni această situație neplăcută și dacă există anumite rase de câini care sunt mai predispuse la a fi mușcate de căpușe?
Am dezbătut acest subiect extrem de interesant pentru proprietarii de câinii în cadrul ediției cu numărul 27 a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”, alături de tehnicianul veterinar din Nord – Vestul țării, Evelyn. Evelyn spune că atenția față de căpușe trebuie să fie și mai mare în această perioadă întrucât acestea sunt mai multe și mai rezistente.
Ce zone să evităm?
Probabil și dacă nu ai un câine ai auzit că acestor paraziți le place iarba mare și deasă. O iarbă tunsă nu reprezintă însă o garanție că acolo nu sunt căpușe. De altfel, nu poți să știi sigur niciodată dacă într-un anumit loc sunt sau nu căpușe, poate cu excepția situației în care ai informația că într-un anumit loc s-a stropit împotriva acestor insecte. Cert este că insectele s-au adaptat și că sunt mai rezistente față de anii trecuți.
„Ar trebui să evităm pădurile, parcurile, zonele cu vegetație foarte deasă, cu iarba crescută, nestropită împotriva căpușelor, puricilor și așa mai departe. Vreau să specific că, din păcate, în ultimii ani căpușele s-au înmulțit foarte mult și trăiesc inclusiv pe asfalt în curțile proprietarilor. Unii propietari spun „păi câinele meu nu iese din curte”, nu contează, căpușele sunt niște insecte, sunt purtate și de vânt. Din păcate capușele sunt peste tot și sunt foarte rezistente de câțiva ani încoace. Căpușele nu există doar vara, ci pe tot parcursul anului. Acum aproximativ 10 ani nu erau atât de multe cazuri de babesioză. Am avut situații de acest gen și în decembrie când afară temperatura era cu minus, încă o dovadă că sunt foarte rezistente”, a spus tehnicianul veterinar la podcast.
Cum intervenim dacă este cazul?
Sfatul numărul unu în cazul în care câinele tău a fost mușcat de o căpușă este să mergi urgent la medicul veterinar. Dacă nu poți să faci asta cât de rapid, din diferite motive, există câteva informații pe care este bine să le ai în bagajul de cunoștințe generale.
„Dacă nu putem ajunge urgent la veterinar, putem încerca să înlăturăm noi căpușa, dar nu este totuna cum facem asta. Sunt pense speciale și este o tehnică specială pentru a nu rupe corpul căpușei și să rămână capul. Dacă rămâne capul, rămâne și infecția. Este foarte important să scoatem corect capușa. Am auzit că unii intervin cu chibrituri, leacuri băbești sau uleiuri esențiale, eu nu recomand aceste variante. Dacă nu avem o pensetă sau pensă specială și căpușa este mai mare, deci putem prinde corpul căpușei, se învârte în sensul invers al acelor de ceasornic, deci spre stânga. Este puțin mai greu, nu prea ai dexteritate. Îmi este și mie greu de multe ori să prind corpul căpușei foarte încet încât să nu se rupă. Tot timpul trebuie să verificăm dacă am scos capul și apoi să dezinfectăm zona respectivă și să mergem la veterinar”, precizează Evelyn la podcastul de pe Youtube al ROLDA România.
Cum putem preveni?
În primul rând, prevenirea în această chestiune presupune o atenție deosebită acordată patrupedului după fiecare plimbare efectuată. Cel mai important lucru se realizează însă tot printr-o vizită la medicul veterinar.
„Pentru moment nu există pe piață un produs care să îți garanteze că patrupedul nu se va mai îmbolnăvi. Anumite produse sub formă de tabletă care au un efect undeva la 10 – 12 săptămâni, oferă o protecție cam de 98%. Cea mai importantă este deparazitarea externă. Am avut recent, de exemplu, un caz al unui bichon în vârstă de 13 ani care este deparazitat lunar cu produse foarte bune, dar a făcut babesioză la trei săptămâni după administrare. Nu a facut însă o formă atât de gravă precum probabil făcea dacă nu era deparazitat. Deparazitarea este așadar foarte importantă și să evităm dacă putem zonele cu vegetație bogată, mai ales dacă știm că acolo nu s-a stropit. După plimbare, fie că e mai lungă sau mai scurtă, să verificăm dacă nu cumva a urcat o căpușă pe câine pentru că aceasta poate să nu îl muște și să ne ajungă în casă, să se urce în pat, să ajungă pe noi. Am avut un caz cu o doamnă care a venit cu copilul din parc și acesta avea o căpușă prinsă în scalp. Am trimis-o la urgențe evident. Recomand, de asemenea, ca în ceea ce privește produsele folosite împotriva căpușelor la câini să apelați la cabinetele veterinare si nu la pet shopuri”, și-a expus punctul de vedere tehnicianul veterinar la „În jurul cozii”.
Sunt anumite rase mai predispuse?
Internetul spune că da, specialiștii spun că este puțin probabil ca răspunsul la această întrebare să fie afirmativ. Există însă o constatare, relatată la podcast, care poate fi însă o simplă coincidență.
„Eu cred că, și spun asta din experientă, nu există o anumită rasă care să fie mai predispusă decât cealaltă. Am observat însă, poate fi doar o coincidență, parcă sunt mai predispuși cățeii cu blana deschisă la culoare. Nu trebuie să ne luăm după ce spune internetul și să credem că rasa noastră de câine nu este predispusă la așa ceva, nu ne jucăm cu asta, nu are rost să riscăm. Indiferent că e de rasă sau nu e de rasă, din ce am văzut la cabinet, câinii sunt gazde foarte bune pentru căpușe și pureci”, a concluzionat Evelyn.
Concluzii
Căpușele par că au devenit în ultimii ani niște personaje negative dintr-un film de acțiune în care cei răi, mor foarte greu. Sunt mai multe, sunt rezistente și mai nou, țin și Crăciunul, fiind active și în frigurosul decembrie. Vestea bună este, fără niciun dubiu, că pot fi invinse! Nu este nevoie decât de responsabilitate, atenție sporită și vizite regulate la medicul veterinar. Un efort minimal atunci când îți iubești cu adevărat patrupedul. Am mai spus-o și în cadrul unor articole din trecut, un patruped fericit, înseamnă un proprietar fericit!
Puteți urmări ediția integrală a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”, făcând click aici pentru a afla și mai multe detalii despre subiectul căpușelor.