Cum ar rezolva politicienii problema câinilor abandonați?

Politicienii acestei țări promit foarte multe lucruri, în special în campaniile electorale, prilej de publicitate continuă în care oamenii aud numai și numai ceea ce vor să audă. De foarte puține ori ceea ce se promite ajunge să devină și realitate, însă românul are o veche meteahnă: nu-i moare speranța nici măcar atunci când în mod clar aceasta ar trebui să moară. Și câinii abandonați ai României vor să creadă și speră că mediul politic îi va ajuta, mediul politic care este singurul care poate rezolva, dacă dorește, această fierbinte și tristă problemă a animalelor abandonate. Promisiuni s-au auzit multe și pentru câini, dar acum s-ar putea ca lucrurile să fie puțin diferite. A apărut un nou partid care are ca obiectiv în crezul său rezolvarea problemei animalelor fără stăpân. Asta nu este în mod evident o garanție că acest partid ar rezolva, dacă ar putea, problema menționată, dar totuși, cum ar rezolva politicienii problema câinilor abandonați?

Discuția a avut loc în cadrul podcastul oferit de către ROLDA România, În jurul cozii, alături de președintele interimar al partidului nou înființat, NOA – Natură, Oameni și Animale, Lucian Rad. Intenția nu era și nu este nici acum de a face politică, dar era imposibil să nu invităm la podcast reprezentantul unui partid care spune că vrea să rezolve problema animalelor abandonate din țară.

Legi cu aplicare

L-am întrebat practic în cadrul podcastului pe Lucian Rad ce ar face pentru rezolvarea problemei animalelor abandonate dacă cetățenii acestei țări le-ar da mâine puterea? Răspunsul a fost unul de bun simț plin de așteptări pe care iubitorii de animale le au deja de foarte mult timp.

„Noi când vorbim despre protecția și bunăstarea animalelor nu ne referim doar la animalele pe care le avem pe lângă casă. Dacă ne referim la modul în care se gestionează populația canină astăzi, nu vrem altceva decât ceea ce ONG-urile spun de ani de zile: ne dorim o gestionare eficientă prin promovarea deținerii responsabile printr-un recensământ la nivel național și prin promovarea sterilizării și microcipării. În legătura cu asta, există o lege, dar nu este promovată în niciun fel. Deci da, avem soluții. Soluțiile sunt relativ simple, sunt cuprinse în lege, doar că autoritățile la ora actuală aleg să o aplice total greșit sau mai grav, să nu o aplice deloc. Exemplele în acest sens sunt cu miile. Avem și pisicile care vă vine să credeți sau nu, astăzi nu există legiferare pentru ele. Adică efectiv nu exista o bază de date așa cum există pentru câini în care proprietarii de pisici ar putea fi obligați să își înscrie pisicile. Iată din nou o cale de a mai completa cumva respectarea legii. Apoi mai este Poliția Animalelor. Doamne, cât am așteptat cu toții această Poliție a Animalelor! Cât am încercat cu toții să ne implicăm în buna funcționare și în unele cazuri suntem destul de dezamagiți iar în unele ne bucurăm de susținerea lor cu adevărat. Ar mai trebui acel număr de urgență pentru ajutorarea animalelor care nu există la ora actuala. Chiar și astăzi se sună la 112 și operatorii nu știu că există Poliția Animalelor, este o adevarată luptă”, a explicat președintele interimar al NOA.

Toate animalele au drepturi

Reprezentantul NOA a explicat că gândul său și al colegiilor lui nu este doar la câinii și pisicile abandonate ale țării, ci și la restul animalelor, indiferent că vorbim despre păsări, urși sau cai.

„Avem și partea animalelor de fermă. Ne dorim cu totul stoparea formelor neprietenoase de divertisment cu animale. Ne dorim modificarea legii vânătorii în România pentru că dacă nu atingem acest subiect o să ajungem în maxim 5 ani să nu mai avem păsări în Romania. Vorbim despre urs unde este foarte clar că gestionarea eficientă a exemplarului de urs poate fi facută cu totul altfel decât prin împușcarea lor aleatorie. De foarte multe ori am observat că atunci când se împușcă un urs, nu sunt urșii care sunt problemă, ci se împușcă urși care sunt mai mari de prin păduri și care sunt o adevarată comoară pentru România. Gândiți-vă la o bază de date în care toate tipurile de animale domestice ar trebui să fie înscrise. Știți de câte ori sunt accidente pe străzile României cu implicarea unor cai lăsați nesupravegheati și atunci când intervine Poliția nimeni nu știe ai cui sunt acei cai? Asta pentru că nu se respectă legea și pentru că nu există o bază de date”, a concluzionat Lucian Rad la „În jurul cozii”.

Concluzii

Poate că apariția NOA pe scena politică românească este de bun augur și poate că noul partid știe foarte bine ce vrea, însă drumul pentru a ajunge la putere, mai ales într-o țară în care cărțile sunt făcute întotdeauna de dinainte, este foarte lung și anevoios. Și în mod evident, chiar dacă NOA ar ajunge la putere nu avem nicio garanție că acești politicieni ar face ceea ce promit sau că ar reuși să facă ceea ce promit. În orice caz este cert că apariția unei entități politice care să reprezinte animalele țării și drepturile lor, nu poate fi apreciată decât ca fiind una de bun augur. Un semn de normalitate care, poate cu răbdare și seriozitate ne va duce acolo unde ne dorim cu toții să fim.

Puteți urmări ediția integrală a podcastului oferit de către ROLDA România, aici.