Cum avem grijă de imunitatea câinelui nostru?

Pentru a avea parte de o viață bună și fericită, orice câine are nevoie pe langă iubire și afecțiune, de un sistem imunitar puternic. Un sistem imunitar puternic înseamnă un câine activ, echilibrat mintal și într-o dispoziție bună, chiar și la bătrânețe. Rolul hranei în această ecuație este extrem de important, însă mai sunt și alte câteva detalii pe care nu trebuie să le ignorăm. Aflăm în acest articol care este legătura dintre un sistem imunitar puternic și jucariile câinelui, dar și de ce o relație bună cu medicul veterinar are o contribuție majoră în ceea ce privește sănătatea prietenului nostru necuvântător.

Importanța hranei de calitate

Sistemul imunitar al câinelui nostru depinde cel mai mult de acest aspect, de hrana de calitate. 65% din celulele sistemului imunitar al unui câine se găsesc în tractul gastrointestinal. E lesne de înțeles de ce hrana de calitate joacă un rol major în ceea ce privește imunitatea patrupedului nostru.

„E foarte important ca proprietarul de câine să îi asigure o hrană de calitate. O hrană de calitate superioară ajută foarte mult pe partea de rezistență când vine vorba de anumite boli. Atunci când apare o boală, fie că este accidentală sau câinele este bătrân, o hrană de calitate superioară va da organismului un plus să lupte cu boala și să aibă mai multe resurse să mențină sub control patologia.
Hrana de calitate este foarte importantă, mai ales în prima parte a vieții. Dacă vorbim de un câine de talie mare, aportul de minerale, de calciu, potasiu, fosfor, este foarte important pentru o dezvoltare armonioasă. Acest aspect este important și pentru organele sexuale și urinare și tot ce înseamnă dezvoltare.
E bine să ne informăm, să citim care sunt ingredientele menționate pe eticheta hranei pe care o folosim ca să aflăm ce i s-ar potrivi cel mai bine blănosului nostru. Poate unii au blana mai lungă, poate alții sunt mai puțin blănoși, dar au o creștere mai bruscă și atunci trebuie să fim mai atenți în acea perioadă”
, precizează Rita Roberta, medic veterinar la o clinică din capitală, în cadrul unui podcast oferit de către ROLDA România.

Pe măsură ce îmbătrânesc, câinii au nevoie chiar de mai multe vitamine, minerale și proteine.

Gustăriile, benefice pentru câini?

La capitolul hrană trebuie să discutăm neapărat și despre gustăriile pe care le acordăm cățelului nostru. E important de precizat că hrana de calitate trebuie să reprezinte mâncarea de bază pe care un câine o va consuma. Nu este recomandat să îi oferim câinelui snack-uri pe care le consumă oamenii sau mâncăruri care sunt considerate junk food.

„Eu recomand pacienților mei ca recompensele să fie în mare măsura din gama de hrană pe care o folosesc pentru că este mult mai sigură din punctul de vedere al reacțiilor adverse. Nu ne dorim o indiscreție alimentară. E bine ca recompensa să fie ceva ce îi place cățelului și este recomandat să fie din aceeași gamă, nu astăzi niște porc, mâine niște pui și poimâine mai găsim ceva prin bucătărie.
Recomandarea este în funcție de pacient și de gusturile lui, sunt căței care iubesc să primească câte o bucățică de morcov, măr, pepenele verde care, dacă tot suntem în sezon, este foarte apos și ajută la hidratare. Avem, însă, și alți pacienți care nici nu s-ar uita la aceste exemple și ar prefera doar o bucățică de ficat. Deci, în functie de individ, dacă pacientul a mâncat acea recompensă o perioadă mai lungă de timp în cantități mici și nu a avut probleme, nu aș stopa acest obicei în mod neapărat decât dacă ar exista un motiv medical la mijloc.
Ca și concluzie, recompsensa poate fi orice este de calitate pentru animal, iar dacă vrem să implementăm ceva nou pentru el trebuie să verificăm de fiecare dată cum răspunde atât animalul, cât și organismul lui la recompense”
, spune medicul veterinar în cadrul aceluiași podcast oferit de către ROLDA România.

Nu avem o regulă clară care spune de câte ori pe zi sau pe săptămână ar trebui să primească un câine o gustare, dar specialiștii recomandă ca orice fel de gustare să reprezinte 10% din aportul caloric al zilei.

Jucăriile și sistemul imunitar

Cu siguranță jucăriile (cele special destinate pentru câini) au rolul de a menține cățelul fericit, iar acest lucru contribuie implicit și la un sistem imunitar bun. Pot să apară situații în care acestea să complice drumul către un sistem imunitar puternic. Secretul pentru ca totul să fie în regulă este simplu: jucăriile trebuie spălate din când în când.

„După ce le-am dat animalului, nu vor mai fi niciodată curate, asta este clar. În funcție de jucăria pe care o avem, aș recomanda ca acestea să fie spălate și dezinfectate periodic, în mod special cele cu material textil sau jucăriile de pluș.
Bacteriile din gură care rămân acolo odată cu saliva, sunt un mediu bun de înmulțire pentru microbi. De altfel, acarienii de praf pot să distrugă jucăria respectivă. Nu am avut multe cazuri, dar dacă există o leziune în gură, există șansa să se grefeze mai multe bacterii din jucăriile respective. Poate să apară și banalul astm sau o reacție alergică la jucăria respectivă”
, consideră Rita.

Unii specialiști recomandă ca jucăriile pentru câini să fie spălate zilnic. Mare atenție, acestea trebuie spălate doar cu apă călduță și pot fi date spre refolosire doar după ce s-au uscat bine. Este indicat să aplicați aceeași metodă de curățare și în cazul bolurilor pentru mâncare.

Relația cu medicul veterinar

Relația cu medicul veterinar este mai importantă decât ai tinde să crezi la prima vedere. De altfel, e important de precizat că ar fi bine să găsești un medic veterinar care te mulțumește ca și activitate și profesionalism, astfel încât acesta să devină medicul veterinar permanent al cățelului tău. Această informație poate aparent să pară banală, dar în situații de urgență poate să facă diferența.

„Să ascultăm recomandările medicilor veterinari cu care ne întâlnim. Ei văd animalul respectiv și își pot da cu părerea dacă ar trebui să țină o anumită dietă sau dacă este nevoie de anumite cerințe speciale. O relație de încredere cu medicul veterinar este importantă pentru că atunci când apar probleme, medicul poate acționa rapid cunoscând deja fișa pacientului”, subliniază importanța acestei relații, medicul veterinar Rita Roberta.

De asemenea, cu cât câinele se întâlnește mai des cu același medic veterinar, va avea cu atât mai multă încredere în persoana respectivă, iar consultațiile vor decurge într-un mod natural.

Concluzii

Așadar, un sistem imunitar bun înseamnă într-o proporție foarte mare administrarea unei hrane de calitate. Este important de menționat și faptul că, mai ales în prima parte a vieții, asigurarea schemei de vaccinare și deparazitare influențează evoluția viitoare a sistemului imunitar al câinelui. Masajul pe care îl administrezi câinelui tău și miscarea, au și ele un aport important în starea de sănătate a blănosului tău. Este important și să stabilești împreună cu medicul veterinar care este greutatea ideală pentru cățelul tău și, în mod evident, să încerci să îl menții în acea direcție.

În articolul următor vom discuta despre un alt element important în clădirea unui sistem imunitar puternic pentru câinele tău: schimbarea de rutină. Pentru mai multe informații despre subiectul abordat în articol poți viziona podcastul oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”.