31 ian.

Cum ne protejam animalele pe timpul iernii?

Cum ne protejam animalele pe timpul iernii?

Anotimpul rece este unul dificil pentru animale, în special pentru cele ținute afară. Frigul, umiditatea, gheața, alimentația necorespunzătoare și lipsa de activitate pot cauza probleme serioase de sănătate dacă nu știm cum să ne protejăm animalele.

Hipotermia și degerăturile

În primul rând, temperaturile scăzute cresc riscul apariției hipotermiei și a degerăturilor. Hipotermia apare atunci când un animal este expus o perioadă îndelungată la temperaturi scăzute și se manifestă prin letargie, tremurat, respirație greoaie, scheunat și neliniște. Degerăturile sunt leziuni directe ale țesuturilor cauzate de expunerea la frig, localizate de obicei la nivelul extremităților (urechi, picioare, coadă, organe genitale). Spre deosebire de hipotermie care poate fi recunoscută ușor, degerăturile necesită o atenție sporită pentru a fi identificate din timp. Zonele afectate pot fi avea o colorație diferită (roșiatică, mai palidă sau o nuanță de gri) sau pot fi umflate/ acoperite de bășici, în funcție de gradul de expunere și severitate. Degerăturile pot duce la amputare dacă leziunile sunt profunde.  Atât hipotermia cât și degerăturile sunt considerate urgențe medicale.

Animale cu risc ridicat

În al doilea rând, frigul are efecte negative asupra animalelor care suferă de afecțiuni cronice. Aici includem diabetul, bolile de rinichi și de inimă, artrita și dereglările hormonale (cum ar fi sindromul Cushing).

Aceste probleme de sănătate afectează capacitatea unui animal de a-și regla temperatura corporală, făcându-l mai sensibil la temperaturi extreme. În cazul artritei, frigul “activează” articulațiile dureroase, îngreunând deplasarea animalului.

Trebuie menționat și faptul că puii și animalele în vârstă au o toleranță scăzută la frig, deoarece nu au depozite de grăsime sau blană de adult pentru protecție, iar metabolismele lor nu au capacitatea de a ține pasul cu modificările bruște de temperatură. Cu alte cuvinte, puii și seniorii trebuie feriți pe cât de mult posibil de frig.

Acum că știm de ce frigul este periculos pentru animale, ne putem concentra pe lucruri mai practice. Cum ne ferim animalele de frig și cum le putem ajuta să treacă cu bine de lunile geroase de iarnă?

Sfaturi practice

1. Mai puţine plimbări
Pe timpul iernii limitează pe cât posibil ieșitul afară. Sunt indicate plimbările scurte. Optează pentru activități de interior pentru a menține cățelul în formă cum ar fi jocuri interactive (de-a v-ați ascunselea, de-a prinselea) sau sesiuni de antrenament.

2. Ai grijă de blana și pielea lor
O blană îngrijită menține căldura mult mai bine decât una încâlcită. Fie că ai un cățel de apartament sau unul de curte încearcă să îl perii regulat pentru a menține blana lucioasă și îngrijită.

În cazul cățeilor cu blană lungă, evită tunsul în perioada rece, dar menține blana la o lungime potrivită. Dacă blana este excesiv de lungă este foarte probabil ca zăpada sau gheața să rămână agățată de cățel, scăzându-i astfel temperatura corporală. Cățeii cu păr scurt nu au o rezistență mare la frig și au nevoie de un pulover/o hăinuță să le țină de cald (dacă este ger, optează pentru hăinuță și pentru câinii cu blană lungă).

Evitați băile dese și mențineți blana cățelului pe cât se poate de uscată. Umezeala crește riscul de hipotermie şi degerături chiar dacă temperaturile de afară nu sunt cu minus. Băile dese elimină stratul de uleiuri esențiale ce protejează pielea de frig, lăsând-o vulnerabilă în fața capriciilor vremii. Chiar și fără băi frecvente, unii căței mai sensibili pot suferi de afecțiuni de piele cauzate de frig (piele uscată sau cu cruste). Dacă observi scărpinat excesiv pe timpul iernii, consultă un medic veterinar (îţi poate recomanda șampoane hidratante sau alte soluții).

3. Evită gheața și stâlpii de metal
Dacă locuieşti lângă un râu, lac sau alte surse de apă, ai mare grijă pe durata iernii. Chiar dacă gheaţa formată poate părea solidă, este mai bine să eviți complet orice zonă înghețată pentru a preveni accidentările.

De asemenea, stâlpii înghețați pot duce la situații neplăcute dacă cățelul tău curios decide să îi verifice mai îndeaproape. Dacă ai garduri de metal, blochează accesul cățelului la ele.

4. Ai grijă specială de lăbuțe
Pernuțele unui cățel sunt foarte sensibile și predispuse la degerături sau accidentări. Pentru a limita riscul de a acumula zăpadă sau gheață între degete, menține părul dintre pernuțe scurt și îngrijit. De asemenea, fii atent la orice schimbare bruscă în mersul cățelului. Dacă evită să calce pe un picior e posibil ca lăbuța respectivă să fie zgâriată sau lovită sau ca pernuța să fie crăpată de la frig (pentru crăpături foloseşte creme hidratante).

O altă problemă de iarnă este folosirea sării și a nisipului pe drumuri pentru a topi gheața și zăpada. Sarea respectivă este toxică şi poate produce arsuri chimice cățeilor. Este recomandat ca după fiecare plimbare/contact cu exteriorul să cureţi pernuțele cățeilor cu un prosopel înmuiat în apă caldă sau cu un șervețel pentru bebeluși. Așa eviți ingerarea chimicalelor toxice iritante și contactul îndelungat cu pielea.

Există produse cum ar fi ghetuțele pentru căței sau geluri pe bază de plante și ceară care au rolul de a proteja lăbuțele de contactul direct cu gheața, zăpada și potențiali iritanți. Cere sfatul medicului veterinar pentru o recomandare potrivită cățelului tău.

5. Dietă potrivită și apă proaspătă
Cățeii de apartament pe timp de iarnă nu sunt foarte activi și, în consecință, nu își consumă energia. Cățeii de curte, în schimb, folosesc mai multă energie decât în mod obișnuit pentru a se încălzi. Deci, cei din urmă vor avea nevoie de o dietă bogată în calorii pentru a supraviețui perioadei reci fără a deveni apatici și slăbiți, în timp ce cățeii de apartament trebuie să o ia mai ușor cu mâncarea pentru a evita obezitatea. Discută cu un veterinar și creează un plan de hrănire potrivit cățelului tău.

De asemenea, apa cățeilor de curte trebuie schimbată des, în special când temperaturile sunt cu minus. Apa înghețată crește riscul apariției hipotermiei.

6. Nu lăsa cățelul în mașină
Mașinile sunt cutii de metal care se răcesc extrem de repede într-o perioadă foarte scurtă de timp. Evită să îţi lăşi cățelul să te aștepte într-un frigider pe roți în timp ce faci cumpărăturile.

7. Fii atent la sursele de căldură electrice
Aerotermele și alte surse de încălzire pot deveni un real pericol pentru câinele tău. Le poate dărâma (pericol de incendiu), poate să le ronțăie cablul (electrocutare) sau se poate apropria prea mult de ele (arsuri). De ce? Din dorinţa de a se încălzi. Încearcă pe cât se poate să îngrădeşti aceste surse de căldură ca acesta să nu poată intra în contact direct cu ele.

8. Construieşte un adăpost corespunzător
Câteva scânduri și o pătură nu sunt suficiente pentru a proteja un câine pe timp de iarnă. Niște reguli de care să ții cont sunt:
● Adăpostul trebuie să fie ridicat de la sol (cel puțin o palmă) pentru a preveni umezeala și a păstra căldura.
● Intrarea adăpostului nu trebuie să fie pe centru, ci într-o parte pentru a permite animalului să se cuibărească protejat de intemperii. De asemenea, cușca trebuie așezată cu spatele la direcția din care bate vântul, într-o zonă cât de cât protejată.
● Izolează atât pereții, cât și acoperișul și podeaua adăpostului. Poți folosi scârţâitoare sau membrană bituminată. Pentru izolarea podelei pune un strat de paie uscate (sau rumeguș) învelite cu o pătură pentru a menține mai bine căldura. Schimbă frecvent așternutul pentru a-l menține uscat și curat.
● Optează pentru un acoperiș cu două ape sau înclinat ca să nu rețină zăpada/apa.
● Adăpostul trebuie să fie suficient de înalt ca, câinele să poată sta în picioare fără a se lovi cu capul de tavan şi suficient de lat ca, cățelul să nu stea înghesuit înăuntru.

9. Microcipează cățelul și pune-i zgardă
Dacă un cățel fuge de acasă sau se pierde pe timpul iernii, din cauza zăpezii/gheții sunt mai puține mirosuri familiare după care se poate ghida să ajungă acasă. Zgarda (cu datele personale actualizate) și microcipul măresc șansele ca, cățelul tău să fie găsit și returnat.

10. Ai grijă cu antigelul
Antigelul și alte produse folosite la prevenirea înghețării sau topirea gheții au un miros dulce care este pe placul animalelor. Din păcate, aceste produse sunt extrem de toxice și pot duce la probleme serioase de sănătate sau chiar deces. Fii foarte atent unde depozitezi aceste produse chimice toxice și unde îţi plimbi cățelul. Bălțile de antigel sau alte chimicale se formează frecvent pe drumuri, iar cățelul tău ar putea să îl ingereze sau să calce în el.

Iarna este o perioadă dificilă pentru animale și este de datoria noastră să le ajutăm să treacă de ea cu bine. Ai grijă de cățelul tău și nu uita să verifici mașina înainte de a pleca cu ea. Pisicile au obiceiul de a se cuibări sub mașini sau chiar sub capota acestora pentru a se încălzi la căldura motorului. E suficient să claxonezi sau să bați de câteva ori în capotă pentru a te asigura că nu se ascunde nici o vietate în/sub mașina ta. Iarna, puțină atenție poate salva viața unei pisicuțe nevinovate!