06 feb.

Cum prevenim apariţia obezităţii la căţei?

Cum prevenim apariţia obezităţii la căţei?

În ziua de astăzi proprietarii de animale au mai multe griji decât niciodată. Auzim peste tot de cancer, diabet, afecţiuni cardiace sau boli produse de diferiţi paraziţi. Este destul de uşor să trecem cu vederea una din cele mai frecvente probleme: obezitatea. Un simplu cuvânt care reprezintă o bază solidă pentru un nou şir de probleme.

Orice animal poate suferi de obezitate. Unele rase, cum ar fi beagle, mops, buldog francez, buldog englez şi labradorii, au chiar o predispoziţie genetică de a se îngrăşa peste măsură. E demn de menţionat şi că animalele sterilizate au de asemenea un risc foarte ridicat de a depăşi norma de greutate.

Cum putem combate obezitatea la câini?

Cel mai simplu, şi mai eficient mod de a ţine sub control greutatea companionului canin este un plan de hrănire corect.

Să începem cu mâncarea propriu-zisă. Cu ce îl hrănim pe Azorel? Răspunsul evident ar trebui să fie mâncare de căţel, şi atât, cu mici excepţii. Este bine să ţinem cont că, mâncarea pentru oameni nu ar trebui dată la câine, în special cea care “îi place foarte mult”. Căţeluşii sunt foarte pofticioşi şi, dacă li se oferă ocazia ar mânca orice. Este stric responsabilitatea stăpânului să controleze alimentaţia acestui gurmand. Deci optăm pentru mâncarea de căţei, sub formă de boabe sau conservă. În cazul în care aveţi un animal sterilizat, mergeţi pe mâncare specială pentru căţei castraţi dacă doriţi să îi menţineţi în limitele unei greutăţi normale. O idee înţeleaptă este să cereţi sfatul unui veterinar pentru a alege tipul potrivit de mâncare pentru căţelul dumneavoastră în funcţie de vârsta, rasa, talia şi sensibilităţile acestuia.

Şi dacă vrem să îl răsfăţăm pe adorabilul mâncăcios? Am pomenit mai sus că există excepţii, şi nu, nu mă refeream la “recompensele” pe care le găsim în orice pet shop sau supermarket. Aceste “dulciuri” sunt echivalentul fast foodului pentru câini. Pline de calorii şi trăsnăi, fără să aibă prea multă valoare nutriţională (nu sunt deloc recomandate mai ales dacă animalul dumneavoastră deja are o tendinţă spre obezitate). În schimb, dacă vreţi să îi oferiţi o trataţie sănătoasa, îi puteţi găti. Iată câteva idei de meniu: orez fiert, legume fierte, mazăre fiartă, cartofi fierţi (toate cu puţină sare); carne de pui sau curcan fără oase şi piele, fripte sau fierte; vită (carne, oase, organe) la fel friptă sau fiartă. Evitaţi complet porcul sub orice formă.

Ce înseamnă un plan de alimentaţie corect?

În cazul puilor până în 6 luni se recomandă în jur de 3-4 mese pe zi. Obezitatea nu prea se manifestă la o vârstă atât de fragedă decât dacă, căţelul este îndopat. În funcţie de talie, gramajul este:
• 50-100g de mâncare pe zi pentru căţeii de talie mică
• 100-200 g de mâncare pe zi pentru căţeii de talie mijlocie
• 200-500 g de mâncare pe zi pentru căţeii de talie mare

obe

Între vârsta de 6 luni şi 1 an, se trece la doua mese pe zi şi se păstrează aceeaşi cantitate de mâncare pe care am delimitat-o mai sus (jumate din cantitate la o masă şi jumătate la cealaltă).

Dacă vorbim despre câinii adulţi, lucrurile se schimbă. De la 2 mese pe zi trecem la una, oferită ori dimineaţa ori seara. Pentru un căţel mai activ, şi pentru a preveni şi mai mult apariţia obezităţii se recomandă dimineaţa (digestia este mai lentă atunci când căţelul doarme). Din nou având talia ca marcaj se recomandă:
• 100-150 g de mâncare pe zi pentru căţeii de talie mică (de la 1 an până la 8 ani)
• 250-400 g de mâncare pe zi pentru căţeii de talie mijlocie (de la 1 an până la 6 ani)
• 400- 1 200 g de mâncare pe zi pentru căţeii de talie mare (de la 1 an până la 5 ani)
În paranteze se află intervalul de vârsta la care taliile respective se încadrează ca adulţi. Pentru că gramajul variază foarte mult mai ales la taliile mari, cereţi sfatul unui medic veterinar şi decideţi împreuna cantitatea potrivită de mâncare în funcţie de rasa specifică a căţelului.

În cazul câinilor seniori se păstrează acelaşi gramaj ca în perioada de adulţi dar că este servit în 2 mese (jumate o dată, jumate o dată).

Ce facem dacă deja avem un câine obez?

Nu este o problemă fără soluţie. Există un tip de mâncare de dietă, marcată ca Obesity. Se recomandă un regim îndelungat de 6 luni – 1 an, însoţit de un program lejer de exerciţii zilnice. Aceşti căţei ar trebui scoşi câte puţin şi des, în nici un caz “fugăriţi”. Cu puţină răbdare şi dedicaţie, căţelul va ajunge din nou la o greutate aflată în parametrii normali.

Ce probleme de sănătate aduce cu ea obezitatea?

Obezitatea este foarte darnică, când vine vorba de “cadouri”. În general, când încep să apară, problemele nu stau la rând, ci mai degrabă se îmbulzesc. Articulaţiile sunt primele care suferă din cauza greutăţii în plus pe care trebuie să o susţină. Nici inima nu o duce prea bine din cauza depunerilor de grăsime de la nivelul toracal şi traheal. Apare steatoza hepatică, rinichii sunt afectaţi şi desigur diabetul îşi face simţită şi el prezenţa.

Iată cum ceva aşa simplu ca obezitatea poate afecta în mod negativ viaţa căţelului tău. Prevenţia continuă să fie foarte eficientă. Atâta timp cât căţelul mănâncă ce trebuie în cantităţi corespunzătoare, nu există loc pentru apariţia unui exces de greutate. Nu uitaţi că există alternative sănătoase de “bunătăţi” pentru patrupedul tău, de la mâncare gătită până la fructe (măr, banană, ananas fiind cele mai recomandate – verificaţi mereu cu un veterinar dacă puteţi da căţelului un anumit fruct sau aliment), atâta timp cât acestea sunt doar “bonusuri”. Dacă nu sunteţi sigur de tipul potrivit de mâncare sau gramajul necesar căţelului dumneavoastră nu ezitaţi să cereţi părerea unui specialist. Este cu mult mai de ajutor şi de încredere decât să “mergeţi după ureche” sau să vă luaţi după “Doctor Google”.

* Acestea sunt doar sugestiile şi sfaturile noastre care nu ţin loc de indicaţiile unui medic veterinar. ROLDA nu are nicio obligaţie şi nicio vină referitoare la starea de sănătate a animalelor de companie. Recomandăm consultarea unui specialist în cazul oricărei probleme de sănătate.