Cum protejăm câinele de pericolele sezonului rece? Cadoul ideal de Crăciun!
Înainte de Crăciun, tradiționalul „Ho-ho-ho!” care prevestește sosirea Moșului, se poate transforma foarte ușor în „Hapciu, hapciu, hapciu”! Acest lucru se poate întâmpla atunci când nu avem grijă așa cum trebuie de cățelul nostru. E interesant faptul că nici nu trebuie să exagerăm în ceea ce privește măsurile de precauție, dar totuși sunt câteva aspecte la care trebuie să fim foarte atenți. Vorbim în acest articol despre modul în care putem să facem iarna mai ușoară pentru prietenii noștri necuvântători, despre necesitatea hăinuțelor pentru ei, dar și despre cadoul ideal de Crăciun!
Suntem deja în plin sezon rece, iar peste câteva zile Sărbătorile vor bate la ușă. Pregătirile sunt deja în toi, iar atunci când îți iubești familia, vrei să faci ca în această perioadă toată lumea să fie fericită. Toată lumea înseamnă, în mod evident, și toate animăluțele de companie care trăiesc alături de noi. Am discutat despre această perioadă rece, dar magică, alături de Tunde Raț, cosmetician canin și salvator de câini, în cadrul ediției cu numărul 19 a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. Tunde a venit cu câteva sfaturi și impresii personale foarte interesante.
Sezonul rece pentru câinii de curte și de apartament
Vorba conform căreia „iarna nu-i ca vara” este deja celebră în România și este chiar adevărată. În ceea ce privește câinii, lucrurile sunt mai simple. Dacă îți pasă de animalul tău, trebuie să fii un proprietar responsabil, atât vara, cât și iarna. Pentru a fi un proprietar responsabil iarna, ai nevoie de câteva informații care s-ar putea să te ajute. Tunde a oferit câteva sfaturi utile care se aplică atât în cazul câinilor tinuți în curte, cât și pentru cățeii de apartament.
„Pentru cei care sunt ținuți în curte, avem o problemă cu apa, la fel ca și vara. Iarna trebuie să oferim mereu apă proaspătă câinilor pentru că dacă dă gerul și aceasta îngheață, nu o mai pot consuma. Este foarte important, de asemenea, cu ce izolăm cușca în interior. Am văzut că lumea pune tot felul de materiale și haine care din păcate se umezesc foarte repede, iar acestea nu ajută la confortul termic al câinelui. Din câte știu eu, fânul sau paiele sunt foarte bune pentru acest scop, dar și aici trebuie să fim atenți și să le schimbăm frecvent pentru că acestea reprezintă un habitat foarte bun pentru dezvoltarea insectelor sau a puricilor. Pentru câinii care sunt din păcate ținuți în lanț și mai ales dacă lanțul este scurt, este important să fie o cușcă în apropiere pentru ca patrupedul să poată intra rapid la căldură.
Pentru câinii care sunt ținuți în apartamente nu sunt foarte multe de zis. Aș spune doar că atunci când sunt scoși afară la plimbare și este ger, de regulă trotuarele sunt acoperite cu sare folosită împotriva înghețului, iar contactul cu aceasta le poate crapă lăbuțele chiar până la sânge. Aș recomanda ca după plimbare să fie spălate ușor cu apă călduță, iar dacă se întâmplă să crape se pot aplica tot felul de balsamuri”, spune cosmeticianul canin în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.
Sunt necesare hăinuțele pentru căței?
Iarna este în mod evident rece, iar frigul poate afecta atât oamenii, cât și animalele. Este însă îmbrăcarea animaluțelor de companie o necesitate sau această acțiune reprezintă mai mult un moft al proprietarilor de câini? Este greu să oferim un răspuns exact la această întrebare pentru că acesta depinde de mai multe situații. Tunde are un punct de vedere interesant.
„Sunt și puțin pro, sunt și puțin contra. Sunt câini care se simt foarte bine în această perioadă a anului, gen Husky și Ciobănesc. Vreau să vă spun cum procedez eu. Am doi căței, un Metiș care are 5 ani, are blana mai groasă și se simte foarte bine fără geacă, fără haine. Și mai am un Fox Terrier care are 13 ani, blana nu îi mai este ca pe vremuri și nici nu este foarte lungă. Pentru el când termometrul ajunge la -3, -4 grade, atunci da, el are o gecuță cu care îl îmbrac, dar dacă sunt afara 2,3 grade cu plus, eu nu aș recomanda. După părerea mea, în general câinii nu se simt foarte bine dacă sunt îmbrăcați. Contează în această chestiune și modul în care au fost obișnuiți de mici”, a precizat Tunde Raț la “În jurul cozii”.
Cadoul ideal de Crăciun
Piața cadourilor de Crăciun este extrem de vastă și în ceea ce privește animăluțele de companie. Cadouri de la mic la mare cu prețuri piperate și mai puțin piperate. Există un cadou mai mult decât accesibil pentru toată lumea care costă zero lei și care are în același timp o valoare de neprețuit.
„Cel mai bun cadou e timpul tău, atenția ta. Dacă le aduc un cadou, cred că mă bucur eu mai mult decât câinii. Cred că un câine apreciează mai mult dacă îl scoți într-un parc, alergați împreună și vă jucați cu mingea. Sigur că sunt și foarte multe recompense care se găsesc în pet-shopuri. Trebuie să avem mare grijă să nu exagerăm și să afectăm negativ sănătatea câinelui. Să nu procedăm așa cum facem noi oamenii, ne place să mâncăm mai mult de Crăciun. Totuși cred că le voi lua și eu o jucărie cu această ocazie, dar în 80% dintre situații jucăriile sunt făcute praf în zece minute, de aceea spun că atenția pe care le-o putem oferi este mult mai importantă”, și-a expus punctul de vedere Tunde în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”.
Concluzii
Ce cadou de Crăciun ar putea să fie mai valoros decât grija și iubirea pe care o persoană le acordă câinelui său? Că este Crăciun, că este Paște, că este soare, ploaie sau zăpadă, cel mai important lucru atunci când ai un câine este să fii un stăpân responsabil. Responsabilitatea nu înseamnă numai iubire, ci și informare și implicit, capacitatea de a recunoaște dacă ceva nu este în regulă cu cățelul tău.
Totuși, dincolo de idei de cadouri, ar fi bine să nu uităm că această perioadă magică nu este magică pentru toate animalele. Pe drumurile României se plimbă flămânzi și bolnavi, o mulțime de câini abandonați și fără stăpân. Ce putem să facem? Să îi salvăm, să îi adoptăm pe cei din adăposturi și să ne gândim și la viitor, promovând noțiunea de sterilizare acolo unde este cazul. Nu ajunge să facem aceste lucruri doar de Sărbători. Cine spune că Moș Crăciun trebuie să vină doar o singură dată pe an?