Cum putem evita în viitor „cazul Lacul Morii”?
Cazul din Lacul Morii, București, a șocat din nou o țară întreagă. În luna ianuarie a anului 2023 o doamnă care alerga în parcul menționat a fost atacată și ucisă de o haită de câini. Nu vom intra în detaliile tragicului subiect despre care s-a vorbit deja foarte mult, dar vom încerca să aflăm cine este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat și ce ar trebui să facem noi românii pentru ca o situație de acest gen să nu se mai repete. Am abordat subiectul în cadrul podcastului „În jurul cozii” alături de un medic veterinar care își plimbă des câinele în zona respectivă.
Un plan de acțiune
E ușor să ne dăm cu părerea, însă atunci când evenimente tragice de acest gen se repetă în capitală, e clar că avem o problemă foarte serioasă, o problemă care nu poate fi pentru moment rezolvată. Neacordarea de importanță procesului de sterilizare și microcipare a câinilor contribuie cu siguranță la crearea de contexte favorabile unor asemenea evenimente.
„Nu știu dacă putea fi evitat cazul. Din păcate este o tragedie mare și e greu să conștientizăm că trăim într-o lume în care se pot întâmpla lucruri de acest gen. Personal m-am plimbat în parcul Lacul Morii cu cățelul meu de nenumărate ori și n-aș fi conceput niciodată să știu că puteam fi și eu în situația asta. Cred cu siguranță că atacurile înspre oameni, dar și cele adresate animalelor care au stăpân ar putea fi evitate dacă am face un plan mai bine pus la punct în ceea ce privește sterilizarea. Să fie chiar și pe o perioada determinată să zic 5 sau 7 ani, dar să fie un plan cu pași care să fie tot timpul bifați și să facem pași mici în direcția care trebuie. Nu putem să rezolvam 40 de ani de probleme în 2 sau 3 ani, dar cu siguranță numărul celor care luptă în direcția asta e în creștere și asta ne bucură foarte mult pentru ca ne dă o speranță”, a spus medicul veterinar de la Pet Stuff, Șomfalvi Rita în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.
O capitală periculoasă
Cazul din Lacul Morii nu este primul de acest gen care se întâmplă în capitală și de fiecare dată îți vine parcă greu să accepți că așa ceva se poate întâmpla într-o capitală a unei tări membre UE, într-o capitală care pretinde că este civilizată, o capitală care dorește să fie vizitată de către turiști.
„Nu știu ce putem face aici în București, dar cred că în fiecare oraș e aceeași problemă. Locuiesc aici de 3 ani și jumătate și nu pot să spun ca am văzut un număr semnificativ mai mare de animale fără stăpân pe stradă comparativ cu alte orașe în care am locuit. Într-adevăr fiind un oraș mai mare, mai vast, există zone mai riscante și mai periculoase să spun așa, dar nu neapărat în ceea ce privește atacurile animalelor, ci și din alte motive, sunt periculoase by default. Cred că trebuie să fie un semnal de alarmă și să ne dăm seama că putea fi oricine în locul acestei doamne sau în locul tuturor oamenilor care au fost la urma urmei atacați.
Ar trebui din nou să înțelegem să nu mai umanizăm animalele atât de mult, să avem impresia că ele ar înțelege că nu e cazul să atace, ele doar urmează un instinct. Și trebuie să existe măsuri pentru oamenii care refuză să își microcipeze animalele, să nu le mai lase pe stradă dacă sunt periculoase și să oprească acest fenomen de a se crea haite de caini”, consideră Rita.
Cine sunt vinovații?
În pofida faptului că în mod incontestabil tragedia este una fără margini, este foarte ușor să arătăm cu degetul toți câinii străzii din această țară și să spunem că ei sunt vinovați. Pentru unele persoane această tragedie este un motiv să înceapă chiar să urască câinii. Dar sunt oare ei adevărații vinovați? Oare se află pe străzii datorită voinței lor?
„E greu să spun cine e vinovat. Nu consider că animalele pot fi luate drept vinovate pentru că au ajuns în această situație pentru că repet sunt doar o serie de instincte care s-au creat acolo. Dacă întradevăr unul dintre câini a fost câine de luptă, nu consider că e vina lui că a fost educat în așa fel. Cred totuși că un eveniment de acest gen are o pondere negativă foarte mare în toată munca și efortul pe care îl depun ONG-urile. Dacă ar fi să privim obiectiv, probabil unele animale de pe stradă ar trebui eutanasiate pentru că au devenit foarte agresive sau au dezvoltat niște probleme de sănătate grave care le chinuiesc. Cred că am putea sa ne considerăm cu toții vinovați că am lăsat situația să fie așa și în continuare nu reușim ca măcar în aceste zone foarte aglomerate și civilizate să facem niște locuri sigure”, a comentat medicul veterinar în cadrul podcastului “În jurul cozii”.
Concluzii
Repetăm că este ușor să ne dăm cu părerea și atunci când apar cazuri de acest gen, toată lumea face asta. Problema reală este însă reprezentată de faptul că România a auzit prea multe păreri și a văzut mult prea puține fapte concrete care să ducă înspre o schimbare. Suntem șocați și interesați de subiect pentru câteva zile atunci când se întâmplă, după care realizăm că nu am fost noi cei afectați direct și că în mod clar, nouă nu ni se poate întâmpla așa ceva. Greșit! Poate că șansele nu sunt mari, dar putem fi oricând chiar noi in locul victimei.
E totuși greu de înțeles cum asemenea cazuri se repetă odată la câțiva ani într-o capitală cum este Bucureștiul. Oare uităm prea repede, suntem chiar atât de indiferenți sau pur și simplu ne complacem total în ceea ce avem și nu vrem să schimbăm absolut nimic?