Cum să te joci cu un cățel

Joaca este unul din modurile în care îi poți arăta câinelui tău că ții la el. Multi caini adoră să se joace cu jucării, iar fiecare blănos are preferințele sale. Unora le place mingea de tenis deoarece este ușor de adus în gură.  Aportul este în sângele cățeilor și pentru ei este foarte distractiv să ne returneze obiectele aruncate. Pentru a te juca cu mingea cu un cățel, trebuie mai întâi să îl lași să o miroasă și să se obișnuiască cu ea.

 Rostogolește-o încet, la distanțe mici și învață-l pe blănos să o aducă, oferindu-i recompense (speciale pentru câini) atunci când reușește. Apoi, după ce cățelul s-a obișnuit cu mingea și cu jocul, poți trece la aruncări mai energice și distractive. Sigur, mingea nu este singurul obiect cu care poți juca aport cu un cățel. Poți arunca o jucărie favorită de-a lor, o șosetă sau chiar un băț de mărime potrivită. Ține minte ce obiecte îi plac cățelușului tău și include-le cât mai mult în joaca voastră.

Cățeilor le place foarte mult și să tragă de jucării, mai ales dacă ții și tu de ele și te prefaci că vrei să i le iei. Fii atent doar să nu tragi prea tare și să nu va raniti nici unul nici celalalt in timpul jocului.
În joacă la fel ca in celelalte interactiuni, trebuie să ținem cont de cum va interpreta cățelul ceea ce facem.

O listă de lucruri care îi supără foarte mult pe căței includ:
• Trasul de coadă sau urechi, chiar dacă este făcut în joacă.
• Trasul de blană – este ca și cum un prieten de-al tău te-ar trage de păr. Nu este deloc plăcut și îi poate provoca durere cățelușului tău.
• Călcatul intenționat al lăbuțelor – deși poate fi distractiv pentru tine, cățeii au lăbuțele sensibile și vor fi foarte deranjați de acest gest.
• Băgatul degetelor în ochi – este un gest urât în general, fie că e vorba de oameni sau animale
• Săritul sau statul pe cățel – un cățel simte durerea la fel ca un om și nu va aprecia să fie folosit pe post de scaun.
• Lovitul cățelului – lovitul, chiar și în joacă, este un gest care îi va provoca multă suferință cățelului tău. El nu va înțelege că intenția ta nu a fost să îl rănești și va crede că este pedepsit pentru ceva ce a făcut. Animalele ar trebui să fie tratate mereu cu compasiune și dragoste!

Atâta timp cât ești blând și îți încurajezi cățelul atunci când face ce trebuie, momentele voastre de joacă vor fi super. Nu uita că tu decizi cât timp durează joaca, iar cățelul trebuie să asculte și să fie răsplătit pentru bună purtare.