Cum te acomodezi cu un câine orb?

Oamenii nu sunt singurii care își pot trăi viața normal, chiar și cu nevoi speciale. Dovada evoluției unei societăți constă în capacitatea de a-i îngriji pe cei care au nevoie. Această capacitate se extinde acum și la prietenii noștri patrupezi.

Cum ar putea ajunge cineva să aibă în grijă un câine nevăzător?

• Ar putea face un gest extrem de admirabil să adopte un asemenea animal.
• Propriul câine s-ar putea confrunta cu astfel de probleme la bătrânețe sau ar putea suferi de pe urma unui accident care i-ar putea provoca orbirea.
• Unii câini au probleme congenitale care se manifestă de când sunt pui sau care se pot manifesta oricând pe parcursul vieții.

În cazul persoanelor ai căror câini orbesc pe parcursul vieții, șocul poate să fie foarte mare. Poate mai mare pentru stăpâni decât pentru câini. Situația este mai ușor de tolerat de către persoanele care adopta un cățel orb în mod voluntar.

Cum te pregătești pentru a avea grijă de un câine nevăzător?

Întrucât are celelalte simțuri atât de bine dezvoltate, un câine nevăzător nu va simți că are un handicap. Mirosul și auzul contribuie mult în a-l ajuta să se orienteze. Cu răbdare și dedicare față de prietenul tău, vă puteți obișnui amândoi cu noua situație și vă puteți descurca binișor.

Ține minte următoarele lucruri:
– un câine nevăzător poate fi dresat la fel de BINE (poate nu ușor, dar la fel de bine), precum un câine văzător.
– trebuie să fii extrem de consecvent și de răbdător. Dresarea și traiul alături de un câine nevăzător țin foarte mult de rutină. A ta, a întregii familii, și a câinelui care, odată ce-și găsește locul în mijlocul vostru, va naviga fără probleme.

Ar fi bine de știut dacă animalul pe care te pregătești să îl iei acasă a fost dintotdeauna nevăzător sau a suferit o traumă care a dus la starea lui actuală. În cazul primei situații, câinele este mai obișnuit cu situația și are deja obiceiul de a suplini lipsa văzului atât de bine cu ajutorul celorlalte simțuri. Pe de altă parte, un câine care a rămas orb la un moment dat în timpul vieții, va fi mai confuz, mai nesigur, mai temător. Dresajul lui va necesita mai multă atenție, răbdare și blândețe.

Cum te pregătești?

Înainte de a aduce câinele acasă:

● Pregătește locuința așa cum ai face-o pentru un copil care merge de-a bușilea. Verifică să existe în casă trasee clare și fără obstacole pe care câinele le poate parcurge.

Amortizează colțurile de mobilier în care s-ar putea lovi, cu atât mai mult la început când nu știe ce este unde. Dacă ai o curte sau o casă foarte mare, blochează accesul în zonele periculoase cum ar fi scările sau piscina.

● Cumpără un halo special pentru câini nevăzători. Aceasta este un ham ce are instalat pe spate un arc elastic ce înconjoară câinele fără să-l atingă. Rolul acestui halo este de a se lovi de obiecte în locul câinelui. Simțind că nu poate înainta, câinele se oprește și schimbă direcția. Acest ham cu halo poate fi folosit și în timpul plimbărilor.

Poate suna amuzant, dar nu ar fi o idee rea să mergi prin casă, legat la ochi și în patru labe. Așa îți faci o idee de cât de bine te poți orienta și mișca. Dacă te lovești cu capul de prea multe lucruri, mai ales că tu cunoști casa, atunci este cazul să schimbi poziția mobilei înainte ca patrupedul nevăzător să ia același contact cu ea. Sau să amortizezi foarte bine zonele expuse, acoperind totul cu materiale moi. Câinii, chiar și cei nevăzători, sunt mult mai agili decât noi. Animalul tău se va obișnui cu locul repede, dar trebuie să îl păzești de traume repetate până în acel punct.

● Trebuie să te obișnuiești cu aranjamentul lucrurilor prin casă deoarece nu vei mai putea muta lucrurile după bunul plac. Odată ce câinele se obișnuiește cu locul fiecărei piese de mobilier, nu este indicat să faci schimbări.

● Poți folosi mirosuri și sunete distincte pentru fiecare cameră, precum și covoare cu texturi diferite, pentru ca patrupedul să se poată orienta ușor.

Parfumurile nu trebuie să fie puternice, deoarece câinele are un miros foarte bine dezvoltat, iar substanțele disponibile în hypermarketuri sunt de regulă prea tari. Dar un odorizant subtil, pe bază de uleiuri naturale (consultă medicul veterinar să afli ce arome sunt interzise în cazul câinilor), poate atenționa câinele că se află în apropierea bucătăriei, un altul poate fi dedicat sufrageriei și tot așa. Nu trebuie să umpli casa cu mirosuri. Doar să semnalizezi încăperile principale.

La fel poți folosi indicii sonore, precum un clopoțel de vânt într-unul dintre balcoane. Și texturile diferite pot ajuta câinele să se orienteze. Un covor mai moale într-o încăpere, mochetă aspră în alta, parchet sau gresie în alte camere. ATENȚIE! Nu lustrui podelele și nu pune covoare pe care câinele poate aluneca. Dacă nu au un sunet sau un miros specific, cel mai probabil se va împiedica în ele sau va aluneca, putând să se rănească.

Cumpără boluri de apă și mâncare de culori contrastante. În cazul câinilor cu vedere parțială, acest contrast îi poate ajuta să zărească bolurile. Stabilește un loc al bolurilor cu apă și mâncare și nu le muta de acolo. Chiar dacă se poate orienta rapid după miros, câinelui îi va fi greu să se ducă la ele dacă le schimbi constant locul.

Un țarc mare sau o lădiță specială pot fi locuri sigure pentru animal până când se acomodează. Atunci când nu poți să stai cu ochii pe el în timpul explorărilor prin casă și atunci când doarme, sunt locuri în care poate sta în siguranță. Nu te speria dacă le va prefera la început. Explorarea se face pe măsura ce se acomodează și el cu locul nou.

Poartă accesorii sonore. Dacă aduci un câine nevăzător într-o casă cu mai multe persoane și cu mai multe animale, ar fi o idee bună să purtați accesorii care scot sunete. Brățări cu clopoței, curele zgomotoase, papucei care fac zgomot atunci când merg. Acest lucru îl poate ajuta să distingă între membrii familiei și își poate da mai ușor seama unde sunteți în casă. După ce se obișnuiește cu voi, puteți renunța la aceste concerte sau le puteți reduce.

Cumpără jucării sonore, cu miros și textură. Și câinii nevăzători pot face la fel de multă mișcare prin joacă. Doar că trebuie să faci unele lucruri odată cu ei. Dacă vrei să înveți un câine nevăzător să fugă după jucărie, ia una care face zgomot. Fă zgomot cu ea înainte de a i-o arunca, asigură-te că face zgomot în timp ce este aruncată, fugi împreună cu câinele până la jucărie și calc-o cu piciorul pentru a o face să scoată din nou un sunet. Câinele va învăța să se ghideze după sunet. Mingile cu clopoței în interior, care fac zgomot la cea mai mică mișcare și la mult timp după aterizare sunt cea mai bună idee.

Pentru plimbări

● Pentru plimbări achiziționează o vestă special inscripționată, o lesă scurtă și solidă sau un ham. Și pregătește-te să-ți ferești câinele de străinii prea prietenoși. Plimbările cu un câine nevăzător nu trebuie să fie mult mai stresante decât cele cu un câine văzător. Dar trebuie să știi la ce să te aștepți.

● Ține mereu câinele în lesă din scurt. Astfel, te va mirosi și va ști că ești aproape, iar tu îl vei putea ghida cu ușurință. Dacă tu te ferești de un stâlp, se va feri și el. O lesă lungă nu îți va permite să îl ferești la timp. Dacă trebuie să urci și să cobori de pe borduri, exersează întâi acasă. Comenzile simple și scurte „sus”, „jos” pot atenționa câinele că trebuie să urce sau să coboare o treaptă.

Câinele nevăzător are tendința de a se lovi ocazional de piciorul stăpânului în timpul plimbării. Este modul lui de a se asigura că ești încă acolo. Pe măsură ce vă veți găsi un ritm constant în plimbările voastre, acest tip de check-in va fi tot mai rar.

Atenție la străinii curioși! Oamenii nu sunt neapărat răuvoitori, dar nu se gândesc prea mult la anumite implicații. Orice stăpân de câine știe că nu trebuie să se apropie brusc de un câine și nu trebuie să-l ia pe nepregătite. Oamenii de pe stradă pot să nu observe faptul că animalul tău este nevăzător și se pot apropia să-l mângâie prin gesturi ce pot fi interpretate ca fiind prea bruște sau agresive de către câine.

● Fii în gardă cu privire la acest aspect! Tu și câinele tău vă veți obișnui cu multe lucruri, dar nu poți educa o masă de străini. Trebuie doar să faci lucrurile cât mai clare și să te înarmezi de la bun început cu replicile rapide care pot opri o tragedie: „Vă rog nu puneți mâna!

Toate aceste sfaturi pot fi adaptate în cazul câinilor care devin nevăzători din cauza vârstei sau a unei boli sau traume. Cel mai important este ca tu, ca stăpân responsabil, să continui să ai grijă de el. Situația nu trebuie să fie cu mult mai tragică, întrucât câinii sunt foarte adaptabili. Adevărata traumă și dramă pentru ei ar fi pierderea stăpânului, mai mult decât a vederii.

Dacă stai la bloc și vrei să-i dai câinelui tău nevăzător șansa de a alerga, alege un spațiu deschis. Nu trebuie să existe copaci sau alte obstacole, nici măcar la nivelul solului. Inspectează perimetrul alături de câine înainte de a începe joaca. Dacă locația îți permite, lasă la marginea perimetrului stabilit indicii olfactive sau sonore. Ar fi de mare ajutor dacă ați merge însoțiți de încă o persoană în cazul în care acest spațiu ales de voi este într-o zonă intens populată. Astfel, însoțitorul vostru poate atenționa ceilalți oameni sau câini că aveți nevoie de spațiu și să nu intre brusc în zona voastră.

Câinele este nevăzător!” Dacă omul este în continuare interesat să socializeze cu câinele, cere-i să lase câinele să-l miroasă și să se acomodeze cu el mai întâi. Atenție cu atât mai mare în cazul copiilor. În ceea ce privește aceste aspecte, exceptând momentele în care te duci prin locuri unde cei din jur vă cunosc și știu deja cum să reacționeze, trebuie să fii mereu în gardă.