Este custodia comună benefică pentru câine? Poți să treci peste fosta relație în acest fel?

Există cupluri care se despart, dar care nu vor cu adevărat să treacă mai departe peste povestea de dragoste avută. Fie că vorbim despre ambele persoane care au fost implicate în acea relație sau doar de una singură, câinele fostului cuplu reprezintă de multe ori elementul care face ca ochii care se văd, să nu se uite. De multe ori una dintre persoane nu vrea să renunțe definitiv la câine tocmai pentru a nu rupe de tot conexiunea cu fostul sau fosta. Se gândește însă cineva și la câine? Este o custodie comună benefică pentru el? Și dacă tot vorbim puțin și despre relații, poți să mergi mai departe cu viața ta dacă te întâlnești în mod constant cu fostul partner? Am abordat subiectul la podcastul „În jurul cozii”, alături de psihologul și sociologul, Diana Zazula.

Atunci când despărțirea nu este chiar o despărțire

Din păcate multe persoane spun că își iubesc la nebunie cățelul, dar când vine vorba de fapte, realitatea arată puțin altfel. În cazul subiectului abordat în acest articol vorbim despre situația în care unul dintre parteneri îl manipulează emoțional pe celălalt prin intermediul cățelului. Adică solicită întâlniri dese cu pretextul de a vedea cățelul, dar în realitate având doar dorința de a vedea fostul partener sau îl pedepsește pe cel pe care l-a iubit decizând brusc și categoric că fostul nu va mai vedea cățelul niciodată. Lista situațiilor bizare de acest gen în care cățelul cade nevinovat la mijloc poate continua, dar întrebarea este dacă poți să treci în acest fel peste povestea de iubire?

„Eu zic că depinde foarte mult și de specificul relației pentru că sunt anumite relații care se termină cu mult mult timp înainte ca ei să oficializeze despărțirea. Din perspectiva asta poate că nu e atât de complicat să îți revezi fostul partener pentru că ai trecut deja prin toate procesele în așa fel încât să poți să gestionezi emoțional treaba respectivă.În cazul ăn care e o despărțire cu năbădăi, în cazul în care intenția pe care o are unul dintre parteneri este aceia de a manipula într-un fel sau altul fostul partener și găsește un instrument prin care să poată să facă treaba asta încercând să mențină conexiunea prin intermediul cățelului, consider că nu este ok. În general, eu zic că după o despărțire cel mai important este să îți acorzi timp, adică să nu fie contact cu fostul. Trebuie să poți să gestionezi toate emoțiile acelea, o despărțire este o pierdere. Nu îți este totuna, te-ai trezit într-o dimineață că ieri aveai partener, azi nu ai și trebuie cumva să îți reconstruiești identitatea fără acel partener. Mai ales atunci când discutăm despre aceste situații în care se ajunge și la un câine, mă gândesc că e vorba de o relație de lungă durată, cel mai sănătos este să nu existe contact o perioadă destul de lungă de timp până îți gestionezi tu emoțiile”, a explicat psihologul în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Este custodia comună benefică pentru cățel?

Am mai abordat puțin această temă și în unul dintre articolele precedente, dar este foarte important ca în acest caz al relațiilor care s-au terminat, dar nu s-au prea terminat de fapt pentru că ne folosim de cățel ca să ne mai vedem, să precizăm că situația nu este deloc benefică pentru patruped. O custodie comună poate destabiliza emoțional animăluțul.

„Consider că este una dintre cele mai proaste opțiuni pentru că în general trebuie să oferim un fel de stabilitate, acum că vorbim de animale de companie, de câini în speță, cu atât mai mult trebuie să existe un cadru de siguranță pentru a ne asigura că acel câine are un comportament bun. În momentul în care există multă incertitudine începe și comportamentul câinelui să se schimbe și pe alocuri poate să devină problematic. Din perspectiva sănătății câinelui ar fi ideal să nu se ajungă la această custodie comună sau și dacă se ajunge să nu fie o chestiune care să fie foarte frecventă. Adică dacă se întâmplă o dată sau de două ori pe an pentru că așa sunt condițiile și ai nevoie de ajutor să îngrijești câinele, da, este foarte bine pentru că patrupedul este deja obișnuit cu tine”, a concluzionat subiectul Diana.

Concluzii

Chiar dacă este greu uneori să uiți pe cineva, a folosi câinele pentru a ajunge la acea persoană este oarecum josnic. Mai ales în situația în care ești un iubitor de câini și știi cât de importantă este stabilitatea emoțională a cățelului. O custodie comună de acest gen poate să aducă anxietatea în viața cățelului, anxietate care mai ales atunci când nu este depistată la timp, poate să deterioreze grav starea de snănătate a patrupedului.

Puteți urmări ediția integrală a podcastului, aici.