De ce alergiile câinilor sunt tot mai frecvent întâlnite?
Iubitorii de câini știu deja că alergiile care apar la câini sunt tot mai frecvent întâlnite, poate la fel cum și alergiile care apar la oamenii sunt în ultimii ani tot mai frecvent întâlnite. De ce sunt alergiile câinilor tot mai frecvent întâlnite? Aceasta este întrebarea căreia îi vom căuta răspuns în cadrul acestui articol. Am discutat despre acest subiect al alergiilor, cu medicul veterinar Anca Condurache, specialist în cadrul unei clinici veterinare din Nord – Vestul țării. Vom afla care cele mai întâlnite alergii, care sunt simptomele lor, de ce acestea sunt tot mai frecvente și la ce să ne așteptăm din acest punct de vedere pentru viitor?
Care sunt cele mai întâlnite alergii?
Probabil că majoritatea iubitorilor de câini știe deja că în principal alergiile apar fie din cauza alimentației, fie din cauza unor factori din mediul exterior. Am abordat vastul subiect în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. Veterinarul nu a enumerat doar cauzele, ci a oferit și exemple de variante mai puțin cunoscute de tratament.
„Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate provocate de saliva de purece, e alergia cea mai ușor de depistat și de tratat. Alergiile alimentare sunt și ele foarte des întâlnite. Pot să fie provocate atât de proteina de origine animală, dar și de proteina din ouă sau lapte. În cazul acesta este puțin mai dificil de depistat alergenul pentru că în general cățeii care dezvoltă aceste alergii le dezvoltă după primul an de viață. De obicei proprietarii au tendința să schimbe mâncarea, ei cred că animăluțul se plictisește și încearcă să schimbe mâncărica tot timpul. Schimbând mâncarea și uneori dându-i mâncare și din casă ne este mai greu sa depistăm exact alergenul. În cazul acesta se recomandă o dietă pe bază de mâncare hipoalergenică, adică cu proteină spartă și recomandăm să nu primească o altă mâncare în afară de aceea. Se găsește atât sub formă uscată, cât și sub formă umedă. Se administrează undeva la două săptămâni, dacă în acest interval simptomele dispar sau se ameliorează înseamnă că am depistat cauza. O altă problemă des intâlnită sunt alergiile acelea la mediu. Aici e puțin mai dificil de depistat, dar nu imposibil. Recomandăm proprietarilor să încerce să țină minte perioada în care apar alergiile, la unii dintre ei se repetă în mod periodic. În cazurile mai dificile sunt și acele teste intradermice care pot indica alergenul. Daca nici aceste rezultate nu sunt concludente mai există varianta de a trimite probe de sânge la laboratoare în Germania de unde primim cu siguranța un răspuns”, a explicat medicul veterinar Anca Condurache.
Care sunt principalele simptome ale alergiilor?
În mod evident, în momentul în care alergia începe să acționeze asupra cățelului apar și primele simptome care ne dau de înțeles că ceva nu este în regulă. Este important să știm să le recunoaștem și să acționăm cât de repede posibil.
„La căței apare pruritul. În momentul în care cățelul începe să se toaleteze, să se lingă și să se scarpine din ce în ce mai des și insistent în anumite zone ar trebui să ne pună niște semne de întrebare. Dacă acel cățel este cu deparazitarea externă la zi ar fi bine în această situație înainte să apară și alte simptome să mergem la medicul veterinar. Prin acel scărpinat excesiv cățelul își poate provoca răni, răni care se pot infecta. Alergiile de obicei se extind, cel mai des apar undeva la piciorușe, la membre, pe spate, dar se extind și sunt însoțite și de căderea părului, de alopecie. Vreau să amintesc că în cazul alergiilor alimentare acestea pot fi însoțite și de anumite simptome digestive, anume cățelul vomită, are diaree sau este schimbată consistența fecalelor”, a precizat specialistul.
De ce alergiile sunt tot mai des întâlnite?
Specialiștii confirmă faptul că alergiile sunt întâlnite din ce în ce mai frecvent. Motivul este cu siguranță unul la care iubitorii de câini se gândesc mai puțin. Iată ce a explicat cu privire la acest subiect Anca Condurache în cadrul podcastului “În jurul cozii”.
„Este adevărat, alergiile sunt tot mai des întâlnite. Cazuistica noastră este din ce în ce mai bogată în alergiile la căței, dar și la pisici. Cred că acest lucru se datorează ingineriei genetice. Rasele, pe măsură ce sunt tot mai ameliorate, vin pe lânga partea estetică și cu anumite probleme. Știm cu toții că strămoșul cățelului a fost lupul, de la lup încoace unii și-au dorit căței cu blăniță puțin mai lungă, sau mai creață, știm cu toții că există acele rase toy care ajung la maturitate undeva la 1,2 kg – 1,5 kg. Vă dați seama că toate acestea au fost obținute în laborator, adică am tot selecționat, vrem cățelul cu boticul mai lung, mai scurt sau cu blaniță patată. Din această cauză s-a ajuns aici”, a spus specialistul.
Cum arată viitorul?
Nu puteam în mod evident să nu întrebăm specialistul cum arată viitorul alergiilor? Vor fi cazurile de alergii tot mai frecvente?
„Eu zic că da pentru că în ultimii ani frecvența lor a crescut. După cum știm aceste alergii nu sunt boli propriu-zise, ci sunt niște reacții exagerate ale organismului la anumiți alergeni, alergeni cu care animalutul vine în contact prin ingerare, inhalare sau contact direct. Unele alergii apar după un timp îndelungat de interacțiune cu alergenul, cum sunt alergiile alimentare sau cele din mediul exterior, polen, anumite plante, mucegai, acarieni”, a concluzionat Anca Condurache.
Concluzii
Aceasta a mai precizat că este foarte important ca în momentul în care apar primele simptome care ne dau de înțeles că este vorba despre o alergie să nu așteptăm ca reacțiile să se agraveze și să ne adresăm din timp medicului veterinar. Această abordare, adaugă Condurache, poate face ca suferința cățelului să fie mai scurtă și tratamentul să fie mai puțin costisitor.
Puteți urmări ediția integrală în care a fost invitat medicul veterinar Anca Condurache, aici.