De ce crește rezistența câinilor la tratamentele cu antibiotice?

Rezistența câinilor la tratamentele cu antibiotice este semnalată din ce în ce mai des de către medicii veterinari din străinătate. Este adevărat că acolo această problemă are o amploare mai mare, dar și medicii din țară spun că România merge deja pe același traseu. Cu cât această rezistență va crește mai mult, cu atât va fi mai dificil și mai scump, să vindeci o anumită problemă medicală prin administrarea de antibiotice. De ce crește rezistența câinilor la tratamentele cu antibiotice și ce putem face să limităm problema? Am încercat să aflăm răspunsul la aceste întrebări discutând în cadrul podcastului „În jurul cozii” cu medicul veterinar Sabadoș Florin.

Așadar în lume problema rezistenței crescute a cățeilor la tratamentele cu antibiotice reprezintă o situație reală și îngrijorătoare. Subiectul este din ce în ce mai abordat la congresele internaționale de specialitate. S-a ajuns în acest punct din cauza folosirii excesive și a administrării incorecte a antibioticelor. Este clar că nu poți, ca și medic veterinar, să nu administrezi un tratament cu antibiotic unui câine care are nevoie neapărat de un tratament de acest gen. Soluția este una singură, iar aceasta a fost și este ignorată în principiu atât pe plan internațional, cât și național: realizarea unei antibiograme înainte de a decide ce antibiotice se vor folosi.

Antibiograma, morală sau imorală?

Motivul pentru care, într-o situație medicală de acest gen, este nevoie de o antibiogramă, este foarte simplu: antibiograma are scopul de a identifica cel mai eficient antibiotic pentru o anumită infecție, minimizând riscul administrării unui medicament care nu va avea efect și evitând în acest fel contribuția nedorită la creșterea rezistenței. Costurile mari îi determină însă pe medicii veterinari să se gândească de două ori înainte de a solicita o antibiogramă.

„Teoretic orice antibiotic administrat ar trebui administrat după realizarea unei antibiograme, așa ar fi teoretic. În practică nu se face așa ceva de cele mai multe ori din motive financiare pentru că sunt costuri suplimentare și atunci, de cele mai multe ori, oamenii nu vor să facă asta. Nici noi, medicii, nu suntem obișnuiți să facem asta la noi în țară pentru că tot timpul când vine un om la tine în cabinet te gândești să nu îi încarci foarte mult factura. Noi suntem privați și toți banii îi luăm de la proprietar, nu avem subvenții, nu avem absolut nimic, ca să funcționăm trebuie să luăm bani”, a explicat Sabadoș Florin în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Antibiorezistența crește și în România

Motivele pentru care rezistența la antibiotice crește nu sunt reprezentate doar de către folosirea greșită și în exces a antibioticelor. Pe lista motivelor găsim și transferul de rezistență, adică rezistența transferată prin schimbul de bacterii între câini și chiar între câini și oameni. Pe această listă mai identificăm și dezvoltarea foarte scăzută în ultimii ani de antibiotice noi. Acest aspect a dus la limitarea opțiunilor de a combate rezistența crescută a câinilor la antibiotice. Problema care este din ce în ce mai discutată în afara țării, începe serios să își facă simțită prezența și în România.

„În străinătate este o problemă foarte mare cu antibiorezistența. Eu am fost recent la un congres în Manchester și se discută deja din ce în ce mai mult despre această problemă. Este o problemă și cu germenii patogeni pe care animalele îi transmit la proprietar și invers care sunt rezistenți la antibiotice. Se folosesc aceleași antibiotice și la oameni și la animale, rezistența este din ce în ce mai mare. În străinătate este mai bine cuantificată această problemă pentru că noi deocamdată nu cred că știm exact ce se întâmplă la noi în țară. Din ceea ce trimitem noi la laborator pot să vă spun că tot mai multe cazuri vin cu rezistență la antibioticele uzuale. Ești nevoit să folosești antibiotice de rezervă. Avem noroc, între ghilimele fie spus, pentru că noi nu avem o istorie atât de îndelungată cu tratarea animalelor de companie și nu putem să zicem că s-a instalat rezistența atât de mult cum este instalată în străinătate. Dar dacă nu vom avea grijă, suntem și noi pe același drum, îi vom ajunge și noi pe ceilalți din urmă”, precizează medicul veterinar prin intermediul ROLDA România.

Concluzii

Așadar, realizarea unei antibiograme are un rol extrem de important în combaterea creșterii rezistenței a anumitor boli la tratamentele cu antibiotice. Este important de precizat în același timp faptul că nu orice infecție necesită, înainte de administrarea tratamentului, o antibiogramă. Experiența unui medic veterinar este capabilă să decidă dacă situația medicală respectivă impune sau nu realizarea unei antibiograme. În orice caz, acolo unde este cazul, deși vizita la veterinar poate să fie costisitoare, antibiograma trebuie realizată fără ezitare.

Puteți viziona discuția despre acest subiect, dar și despre problemele cu articulații ale câinilor, urmărind ediția cu numărul 26 a podcastului „În jurul cozii”, aici.