21 aug.

De ce să nu îţi laşi câinele în maşină vara: pericolul supraîncălzirii

De ce să nu îţi laşi câinele în maşină vara: pericolul supraîncălzirii!

Deşi vara este unul din anotimpurile noastre favorite, pentru proprietarii de animale este, din păcate, o perioadă dificilă a anului. Şi asta nu numai din cauza abundenţei de paraziţi externi care devin foarte activi odată cu creşterea temperaturii. Există un alt pericol, care se ascunde exact în faţa ochilor noştri: canicula. Iar, spre deosebire de purici şi căpuşe, canicula poate provoca moartea unui animal într-un interval de timp extrem de scurt.

De ce? Pentru că animalele noastre de companie (ne referim în principal la câini şi pisici) nu transpiră. Prin transpirat organismul uman poate regla temperatura corporală, menţinând-o la nivele normale, pentru a evita supraîncălzirea. Căţeii şi pisicile noastre nu au această posibilitate. Singura lor armă împotriva supraîncălzirii este gâfâitul, care din păcate afectează ritmul normal al respiraţiei animalelor. În situaţii extreme, gâfâitul excesiv poate duce la sufocare.

Pe lângă faptul că animalele de companie nu se pot „răcori” prin transpiraţie, mai există un factor care îi lasă vulnerabili în faţa caniculei: propria lor temperatură corporală. Parametrii normali de temperatură atât la câini cât şi la pisici ajung până la 39 grade Celsius, în timp ce maximul normal al oamenilor este 37. Cu alte cuvinte, pentru că animalele noastre de companie sunt biologic mai calde ca noi, sunt mai predispuse la creşteri periculoase de temperatură.

De asemenea, unele rase de câini şi pisici au o sensibilitate înnăscută la temperaturi extreme. Câinii cu botul scurt, ca şi buldogii şi pechinezii, respiră mai greu comparativi cu rasele cu botul lung, deci nu se pot „răcori” prin gâfâit la fel de eficient. Pisica persană intră şi ea în această categorie de animale cu dificultăţi respiratorii. Greutatea este şi ea un factor de luat în considerare. Un animal supraponderal va fi mult mai afectat de caniculă decât un animal cu greutatea aflată în parametrii normali. Lungimea blănii sau a părului joacă şi ea un rol: cu cât este mai lungă/deasă blana cu atât este mai mare riscul supraîncălzirii*. Un ultim aspect ce poate face un animal mai sensibil la temperaturi este starea de sănătate. Bolile de inimă sau cele respiratorii, în mod special, afectează extrem de mult mecanismul animalelor de răcorire.

*Deşi nu este obligatoriu, stăpânii animalelor de companie cu blana/părul lung ar trebui să ia în considerare tunderea animalelor pe perioada verii, pentru a-i ajuta să suporte temperaturile ridicate mai uşor. Ne referim aici în principal la animalele de companie pe care le plimbaţi frecvent sau care sunt expuşi direct şi constant la temperaturile externe (câinii de curte, pisicile de curte). O pisică care îşi petrece toată viaţa în apartament/casă, unde temperatura nu atinge niciodată cote extreme nu ar beneficia prea mult de tuns vara.

Acum gândiţi-vă puţin cât de incredibil de cald este în maşina dumneavoastră, după doar câteva ore sau chiar minute în care aţi lăsat-o în soare. Când deschideţi uşa de multe ori aveţi acea senzaţie că vă veţi sufoca, nu? Durează câteva minute bune ca aerul condiţionat să îşi facă treaba şi ca maşina să devină un spaţiu suportabil, dacă nu comod. Dar ce credeţi că se întâmplă în momentul în care opriţi maşina, şi vă lăsaţi câinele sau pisica acolo, în timp ce faceţi cumpărăturile sau rezolvaţi alte probleme? Cât credeţi că se păstrează acea „răcoare”?

În doar 10 minute temperatura din maşină creşte cu câteva grade, sau poate ajunge la parametrii extremi dacă temperatura de afară deja este insuportabilă. Ca şi paralelă, la o temperatură externă de 23-25 de grade ( pe care nu o putem numi caniculă) într-o oră temperatura din maşină poate ajunge până la 40-45 de grade. Dar când afară temperaturile se învârt deja extrem de aproape de marcajul de 40? Cât va dura ca maşina dumneavoastră să devină un cuptor în toată regula? Cât credeţi că poate un animal rezista în acele condiţii? Din păcate nu foarte mult. Chiar dacă parcaţi maşina la umbră sau lăsaţi geamul întredeschis, aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a preveni situaţii de urgenţă. Un sfert de oră poate părea puţin pentru dumneavoastră, dar pentru animalul închis într-o cutie de metal care continuă să se încălzească cu fiecare minut, este de multe ori prea târziu.

Este de datoria stăpânului să nu îşi pună animalul în pericol. Nu vă păcăliţi gândind că veţi fi plecat doar câteva minute. Acele „câteva” sunt suficiente pentru a produce un efect letal. Nu riscaţi viaţa şi sănătatea animalelor dumneavoastră. Dacă nu aveţi posibilitatea de a lua animalul cu dumneavoastră sau de a-l lăsa acasă, atunci asiguraţi-vă că, în timp ce sunteţi plecaţi chiar şi pentru câteva minute, animalul dumneavoastră va fi în siguranţă. Asta însemnând: să lăsaţi aerul condiţionat pornit, să vă asiguraţi că maşina nu stă direct în soare (sau dacă nu aveţi posibilitatea de a lăsa maşina la umbră, asiguraţi-vă geamul din dreptul animalului dumneavoastră este acoperit/ animalul dumneavoastră are o sursă de umbră pentru a evita insolaţia) şi să îi puneţi animalului dumneavoastră la dispoziţie o sursă de apă proaspătă (nu rece! la temperatura camerei).

Ce faceţi în cazul în care animalul dumneavoastră este în stare critică după ce a stat la temperaturi extreme/în soare o perioadă îndelungată? Scoateţi-l din maşină şi duceţi-l într-o zonă umbrită. Folosiţi cârpe umede (nu extrem de ude) sau pachete de gheaţă învelite în cârpe şi plasate în zona subraţului, pentru a-i scădea temperatura şi puneţi-i la discreţie apă proaspătă ( din nou, atenţie la temperatură!)*. După ce aţi oferit aceste măsuri de prim ajutor, vizitaţi urgent un veterinar.

*Acestea sunt doar măsuri de prim ajutor şi nu ar trebui considerate „tratament”. Vizita la veterinar este obligatorie pentru a determina starea de sănătate a animalului şi nu ar trebui amânată. Nu uitaţi că supraîncălzirea poate fi letală.
Pentru perioadele caniculare ale anului asiguraţi-vă permanent că animalul dumneavoastră nu este expus prea mult la soare. Ideal ar fi să scoateţi câinele din casă dimineaţa sau seara, când căldura nu este aşa puternică, şi chiar şi atunci să încercaţi să plimbaţi căţelul în zone mai umbrite. La fel de important, nu ieşiţi cu căţelul din casă vara dacă nu aveţi o sursă de apă proaspătă la dumneavoastră şi un bol/castron – pe caniculă hidratarea este extrem de importantă pentru a evita supraîncălzirea.

Nu oferiţi niciodată apă de la frigider căţelului/pisicii dumneavoastră, în special după o sesiune de exerciţii în soare. În încercarea de a-i ajuta le puteţi provoca probleme serioase de sănătate. În schimb, puteţi refrigera/pune la congelator jucăria de mestecat preferată a căţelului dumneavoastră înainte de a i-o oferi – acesta este un mod sigur de a oferi căţelului o modalitate de răcorire.

Canicula este un pericol real, atât pentru noi cât şi pentru prietenii noştri blănoşi. Doar că ei, spre deosebire de noi, nu au un mecanism biologic extrem de eficient care să îi ajute să gestioneze temperaturile externe. Aşa că, este de datoria noastră să ne asigurăm că animalele sunt mereu în siguranţă. În acest caz, prevenţia este cea mai bună armă. Decât să ne lăsăm animalele în situaţii care au potenţialul de a deveni extrem de periculoase, nu mai bine prevenim complet aceste situaţii?

*Acestea sunt doar sugestiile şi sfaturile noastre care nu ţin loc de indicaţiile unui medic veterinar. ROLDA nu are nici o obligaţie şi nici o vină referitoare la starea de sănătate a animalelor de companie. Recomandăm consultarea unui specialist în cazul oricărei probleme de sănătate.