Testamentul – o necesitate sau un dar din suflet?
Cu toții vrem să facem lumea un loc mai bun și să contribuim cumva la ajutorarea cauzelor care ne mișcă profund inimile. Însă nu este întotdeauna ușor să îi susții pe alții, mai ales dacă nu ai timpul sau resursele necesare să te gândești la nedreptățile din lume.
Oricât de bine intenționate și altruiste ar fi cauzele caritabile, tot au nevoie de susținerea financiară a publicului pentru a funcționa. Speranțele și șansele la o viață mai bună se cumpără cu bani. Asta e lumea în care trăim. Nici ROLDA nu ar putea funcționa fără ajutorul iubitorilor de animale din România și din afară care cred în misiunea noastră și care vor să ofere o șansă animalelor fără stăpân.
Sunt multe feluri în care puteți susține o organizație caritabilă. Cele mai populare alegeri sunt de obicei donațiile monetare sau de materiale/resurse (cum ar fi în cazul nostru mâncare, pătuțuri pentru căței și jucării). Dar există și alte căi de a sprijini cauzele la care țineți. Dacă luăm ca exemplu ajutorarea animalelor fără stăpân, pentru că asta este aria noastră de expertiză, câteva moduri simple în care puteți contribui ar fi:
Educarea generațiilor tinere (copiilor) cu privire la modul corect de a se comporta cu animalele și promovarea responsabilității și a dăruirii.
Susținerea cauzei și a organizaţiilor în mediul online, de exemplu prin intermediul reţelelor sociale.
Ca persoana fizică puteti redirecţiona până la 3.5% din impozitul pe venit, bani care altfel ajung la stat.
Dacă dețineți o firmă, puteți alege să sponsorizati cu până la 20% din impozitul pe profit, bani care iarăşi ajung la stat dacă nu decideţi dvs unde să ajungă!
Puteți ajuta animalele fără stăpân din zona în care locuiti oferindu-le mâncare, un adăpost modest sau acces la servicii medicale dacă au nevoie. Multe animale de la scara blocului supraviețuiesc datorită eforturilor unor locatari cu inimă mare.
Există şi un alt mod surprinzător prin care puteți sprijini o organizație caritabilă fără a face un efort financiar considerabil, iar acesta este donația prin testament. Înainte să vă faceți o idee preconcepută despre această modalitate de a susține o cauză care reprezinta valorile în care credeti, haideți să înțelegem mai bine cum funcţionează și ce presupune o donație prin testament.
În primul rând, donația prin testament se referă la actul notarial prin care puteti menționa în testament o organizație caritabilă, atât în cazul în care aveţi moștenitori, cât şi în cazul în care nu aveţi moştenitori . Testamentul se realizează doar la notar și nu poate fi contestat sau anulat după moartea persoanei în cauză.
Un testament poate fi modificat sau anulat doar printr-un act notarial sau prin crearea unui nou testament legal care îl revocă pe primul. Fiind un act legal înscris în Registrul Național Notarial, testamentul făcut la notar nu se desfiinţează atunci când este rupt, ars sau distrus în alt mod.
Testamentul: Mai mult decât un dar din suflet, o necesitate pentru protejarea bunurilor dvs.
Mulți nu se gândesc la importanța unui testament, însă majoritatea nu cunosc faptul că averea persoanelor fără testament și moștenirile intră în posesia statului.
Dacă din motive de comoditate nu doriți să faceți o vizită la notar pentru a decide unde doriți să ajungă bunurile dumneavoastră (case, terenuri, sume de bani, obiecte de artă la care ţineţi, obiecte din metale prețioase, asigurarea de viață, etc.) acestea vor ajunge în proprietatea statului.
Dacă o persoană nu are moștenitori sau urmașii de drept nu sunt găsiți de către Fisc, bunurile persoanei sunt considerate succesiuni vacante şi sunt scoase la licitaţie sub preţul pieței pe site-urile ANAF pentru a fi valorificate. Cu alte cuvinte, dacă nu există moștenitori și/sau un testament care să stipuleze ce se întâmplă cu bunurile, acestea revin statului care va avea grijă ca acestea să ajungă unde trebuie.
Concluzia ar fi că, deși nu ne place să ne gândim la ce se va întâmpla cu bunurile noastre după ce noi nu vom mai fi, indiferența noastră poate duce la exploatarea acestor bunuri și agonisiri greu dobândite. De ce să lăsăm statul să aleagă în numele nostru unde să ajungă aceste bunuri când putem să le alocăm noi înșine celor dragi? Și, dacă avem posibilitatea, de ce să nu folosim această oportunitate pentru a oferi un dar din suflet unei organizații caritabile?
Deși în România nu este popularizată această practică, în alte țări este destul de comună. De exemplu, în 2018 – 6% din populația din Anglia a făcut o donație caritabilă prin testament. Mai mult chiar, un studiu din 2019 a concluzionat că 40% din britanicii cu vârsta de peste 40 de ani sunt deschiși la ideea de a susține în acest mod o organizație nonprofit. Donațiile prin testament sunt atât de prevalente în Anglia încât reprezintă o treime din fondurile pentru cercetarea cancerului și sunt folosite pentru finanțarea muzeelor, a organizațiilor de protecție a mediului și a altor nonprofituri esențiale. Pe lângă utilitatea lor practică, donațiile prin testament aduc și beneficii emoționale, deoarece oferă acel sentiment că faci parte din ceva mai presus de tine.
Să ne întoarcem puțin la testamentul în sine. Am clarificat deja că, în lipsa unui testament bunurile tale ajung unde decide statul. Și totuși mulți ezită să întocmească un testament. De vină nu este superstiția sau indiferența ci preconcepțiile. Unii oameni cred că notarul cere un tarif în funcție de valoarea testamentului (adică pentru o casă mare, onorariul notarului va fi mai mult decât o garsonieră).
Însă notarii percep un onorariu fix de aproximativ 250 RON pentru întocmirea actului în sine, iar acesta nu variază în funcție de valoarea obiectului sau a proprietății lăsate moștenire. Altă preconcepție este că procedura de autentificare a unui testament este complexă și de lungă durată.
Adevărul este că autentificarea se face pe loc, la biroul notarial, și necesită doar câteva documente:
1. Actul de identitate al persoanei care lasă testamentul (testator);
2. Actele de identitate ale celor doi martori care îl vor asista pe testator la notar;
3. Datele de identificare ale persoanei în favoarea căreia testatorul lasă testamentul (legatar);
4. Dacă există, actul de proprietate asupra bunurilor pe care testatorul le va lăsa prin testament;
Nu foarte complex, nu-i așa? Tot procesul poate fi finalizat într-o zi, costă în jur de 250 RON și are caracter permanent atât timp cât nu faceți modificări printr-un alt act notarial sau nu creați un nou testament. Fie că alegeți să susțineți o organizație nonprofit prin testamentul dvs. sau că doriți să vă asigurați că bunurile vor ajunge unde credeți de cuviință, concluzia rămâne aceeași: testamentul este o necesitate. Un testament vă protejează agonisirile de o viață și vă oferă controlul total asupra acestora.
ROLDA este o organizație nonprofit care funcționează doar datorită bunăvoinței iubitorilor de animale de pretutindeni. Pentru că apreciem persoanele cu suflet mare și vrem și noi să dăm o mână de ajutor ne propunem ca, în următoarele câteva luni, să plătim taxele notariale persoanelor care aleg să își protejeze bunurile după moarte și care includ Fundaţia ROLDA în testament.
O donație, oricât de mică ar fi, contează și ne permite să investim în misiunea noastră de a salva și reabilita animalele abandonate de pe teritoriul României. Dacă ne trimiteți datele dvs. de contact împreună cu o copie după testament (doar partea care face referire la ROLDA) vom suporta noi costurile notariale. Nu avem fonduri la dispoziţie pentru această iniţiativă, dar răsplătim în felul nostru modest, pe cei care se gândesc la noi pentru anii ce vor urma şi investesc în viitorul misiunii noastre.
Indiferent de cauza pe care ați dori să o sprijiniți sau de organizațiile cărora doriți să le faceți acest dar din suflet, contribuția dvs. va conta și nimic nu se va compara cu sentimentul de mulțumire sufletească provocat de acest mic gest. Sperăm că acest articol v-a ajutat să înțelegeţi mai bine importanța unui testament și v-a încurajat să contribuiți în crearea unei lumi mai bune!