Doar o luptă surdă? Câinii abandonați vs Corupția României
Zi de zi, asociațiile și organizațiile care luptă pentru salvarea și reabilitarea animalelor abandonate dau totul pentru cauza lor și pentru binele animalului pe care îl au în grijă. De multe ori însă, la sfârșitul zilei, în momentul în care se trage linie, impresia este că nu s-a obținut mai nimic. Un „câmp de bătălie” în care succesele sunt micuțe și rare iar eșecurile sunt mari și parcă peste tot. Atunci când un câine este sterilizat și speranța surâde, undeva în țară o cățea a nimănui, naște 10 pui din care la rândul lor, câțiva dintre ei, vor naște alți pui și tot așa. În urma unei cățele nesterilizate pot să apară în câtiva ani din pui în pui, câteva sute de câini ai căror soartă este doar în mâna divinității. Ceea ce este durerea organizațiilor cărora le pasă, este fericirea și zâmbetul perfid al celor care spun că nu mai vor patrupezi pe străzi, dar care pe sub birouri numără cu greu teancurile de bani obținute de pe urma exploatării suferinței câinilor din România. Discutăm în acest articol despre bătălia teribilă pe care politicienii se fac că nu o văd, dar despre care știm cu toții: câinii abandonați vs corupția României.
Am abordat subiectul alături de președintele interimar al NOA România, Lucian Rad, invitat fiind la podcastul oferit de către ROLDA România, “În jurul cozii”. Lucian Rad a oferit detalii din întunecatele culise ale corupției, vorbind despre actorii principali care dau totul pentru ca România să rămână la fel.
Sute de kilometri pentru sute de milioane de euro
Mintea politicienilor corupți care vor doar să zâmbească în fața camerelor de filmat însă fiind mereu cu gândul la noi scheme ilegale de îmbogățire este de neoprit și de o perversitate greu de imaginat de către omul de rând care vrea doar să ducă o viață normală și liniștită. Aceste minți “iluminate” și utilizate greșit și-au dat seama că prietenul necuvântător al omului, câinele, este o sursă neexploatată de a face bani. Au conceput scheme care sunt puse în practică zi de zi, dar care sunt aproape imposibil de oprit pentru că există, ca o aură întunecată dintr-un joc video de strategie, o blindată și impenetrabilă susținere politică.
„Totul este pe interes. Cei de la PET au făcut un calcul acum jumătate de an în care spuneau că în România au fost capturați două milioane de câini și au fost omorâți peste un milion dintre aceștia, iar suma cheltuită a fost 750.000.000 de euro. Oameni buni, cu jumătate dintre acești bani am fi reușit să rezolvăm pentru totdeauna problema. Uitați-vă la țările vestice, nu trebuie să inventăm noi roata. Trebuie doar să aplicăm o soluție care a fost aplicată în țările vestice și care a funcționat și functionează și astăzi. Sunt sigur că asta se întâmplă și vă spun din ceea ce se întâmplă la Brașov. S-a dezvoltat un nou tip de afacere în care firme private fac contracte cu diverse primării și în schimbul unor sume mari de bani, pana în 1500 de lei per câine capturat, se plătesc acești bani publici. Aceste firme prind câinii într-un județ și îi transportă în alt județ, ceea ce este total ilegal și ceea ce face imposibilă recuperarea câinelui de către un om de bună credință, dacă considerăm că un câine a ieșit efectiv din curte nesupravegheat. Dacă acel om vrea să își recupereze câinele este aproape imposibil să o facă fiind nevoit să meargă până la 500 de km să și-l recupereze. Haideți să fim serioși, puțini o să-și recupereze câinele în asemenea fel”, a spus la podcast Lucian Rad.
Rețeaua „torționarilor” la costum
Și asta nu e tot. Descrierea acestui fenomen tragic pentru câinii României pare a fi un vis urât, dar în realitate este mai mult decât atât: este un adevărat coșmar. Președintele interimar al NOA este prima persoană invitată la „În jurul cozii” care a confirmat prin experiența sa zvonurile despre care auzisem demult. Zvonuri care spuneau că unii reprezentanți ai administrațiilor locale sunt doar niște „torționari” îmbrăcați la costum. „Torționari” care și-au creat adevărate rețele ale suferinței pentru câini, dar rețele care aduc milioane de euro pentru cei implicați.
„Gândiți-vă că sunt firme în Craiova care gestionează gunoaiele și exact aceeași firmă gestionează și câinii. Și se vede că acei oameni nu sunt profesioniști. Avem niște filmulețe îngrozitoare în care câinii sunt mutați cu un fel de clește, sunt prinși cu un fel de clește și mutați în niște țarcuri murdare și ude. Da, este o afacere. Din păcate sunt 9 sau 10 firme în România la nivel național care funcționează exact pe rețeta aceasta. Mai mult, ei se cunosc între ei, discută și încearcă să combată cumva măsurile pe care noi încercăm să le luăm împotriva lor și din păcate au și susținere politică. Toate aceste firme, așa-zise ONG-uri, pentru că acum se numesc și ele ONG-uri, sunt susținute politic. Primăriile în loc să se organizeze în ADI-uri pentru a urmări clar circuitul banilor publici, aleg să se asocieze într-o formă total nepotrivită pentru niște UAT-uri, într-un ONG. Efectiv asta se întâmplă în localitățiile din jurul Brașovului unde iată, primari și viceprimari dau banii acestor firme iar pe de altă parte îi încasează ei pentru că sunt membri ai acestor firme. Avem plângeri penale pe cazurile de această speță. Reușim de foarte puține ori să obținem un rezultat pozitiv tocmai din cauza faptului că aceste firme sunt susținute politic, prim urmare susținerea politică spală ilegalitățile care se întâmplă în majoritatea țării”, a concluzionat în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, reprezentantul NOA.
Concluzii
Oamenii știu și văd ceea ce se întâmplă, dar s-au săturat, iar din cauza traiului de pe o zi pe alta, nu au putere să facă ceva. Impresia generală este că organizațiile care “dau din coate” zilnic pentru drepturile câinilor, se luptă cu morile de vânt. Adevărul nu este însă acesta. Chiar și o mică victorie, un câine sterilizat sau un câine adoptat, reprezintă un semn că se poate și că schimbarea se întâmplă deja. Viteza cu care se întâmplă schimbarea este într-adevăr una mică și este descurajant, de exemplu, să nu înțelegi clar dacă Poliția Animalelor este de partea ta sau nu este de partea ta?
Dar chiar și o mică victorie are capacitatea să prindă rădăcini din care la un moment dat să răsară normalitatea și schimbarea pentru câini. Este însă nevoie în mod clar de eforturi mai mari și forțe mai multe întrucât inamicul cu care se duce “bătălia” este un uriaș îmbrăcat la costum, pe când salvatorii de căței sunt doar niște micuțe furnici.
Puteți viziona episodul integral în care a fost invitat Lucian Rad, aici.