Echipa canină involuntară care afectează considerabil cățeii din adăposturi

Cățeii din adăposturile din România suferă. Nu suferă practic în adăposturi pentru că acolo au parte de iubire, mâncare și un acoperiș deasupra capului. Suferă atunci când vine vorba despre viitorul lor. Viitorul lor este incert pentru că majoritatea vor rămâne pentru totdeauna acolo. Acolo este cu siguranță mai bine decât pe stradă sau mai bine decât în curtea unui stăpân abuzator. Dar de ce nu ar avea fiecare dintre ei dreptul să viseze la o familie iubitoare care să aibă grijă de ei? De ce să nu viseze că vor fi adoptați? Cățeii din adăposturi nu sunt adoptați din foarte multe motive, dar unul dintre ele este poate mai puțin cunoscut… echipa canină involuntară pe care o fac împotriva maidanezilor, câinii de rasă și cei metiși.

Da, câinii de rasă și cei metiși fac echipă fără să știe împotriva cățeilor comunitari. Chiar și împotriva lor pentru că uneori în rândul comunitarilor se regăsesc și patrupezi de rasă sau metiși. Majoritatea oamenilor vrea doar câini de rasă sau metiși și nu este nicio problemă cu asta, e dreptul fiecăruia să aibă în grijă orice fel de câine dorește, atâta timp cât, în mod evident, chiar are grijă de el! Singura problemă este că această combinație și în mod special comercializarea ilegală a metișilor, fac ca maidanezii să primească foarte puține șanse.

Doriți și pedigree

Am discutat despre acest subiect interesant cu Edina, tehnician veterinar, în cadrul ediției cu numărul 17 a podcastului oferit de către ROLDA România, „În jurul cozii”. Edina este, printre altele, și crescător de câini cu pedigree, dar ca și copil a crescut între câinii maidanezi, câini maidanezi pe care îi ajută și astăzi ori de câte ori este nevoie. Am întrebat-o în cadrul podcastului dacă apreciează că oamenii nu suportă maidanezii din cauza popularității mult mai bune și mai mari a câinilor de rasă și a celor metiși? Am aflat însă mai multe lucruri interesante.

„E o chestiune interesantă și puțin delicată pentru noi. De foarte multe ori suntem puși, noi crescătorii, pe aceiași pagină cu înmulțitorii și nu este același lucru. Înmulțitorii sunt cei care înmulțesc câini fără valoare chinologică, fără pedigree, fără expoziții, fără teste de sănătate. De aici rezultă de multe ori pui bolnavi, căței bolnavi și cu tot felul de probleme, înmulțiți între ei, chiar și între frați. Aceștia sunt câini vânduți mult mai ieftin în comparație cu un câine dintr-o canisă. Din păcate în România avem foarte mulți înmulțitori și preferă românul să își cumpere pe bani mărunți câine de rasă. Cred că și din această cauză nu se prea adoptă în România”, a răspuns Edina la „În jurul cozii”.

I-am transmis Edinei că din informațiile noastre în rândul înmulțitorilor există comercianți care îți oferă și pedigree atunci când îți prezintă un metiș. Ți-l oferă doar dacă dorești.

„Dacă cineva se ocupă serios și este crescător, acolo nu se pune problema dacă există sau nu predigree-ul. În momentul în care tu investești în câinele respectiv în sensul în care mergi la numeroase expoziții, faci testele de sănătate, nu ai cum să nu soliciți pedigree-ul de la asociația chinologică pentru că este o mândrie a ta să dovedești că puiul respectiv provine din părinții cutare. Dacă vânzătorul îți spune că de exemplu pentru încă 100 de lei îți scot și pedigree-ul, acolo sunt lucruri necurate și smecherii. Problema nu se poate pune așa”, a continuat tehnicianul veterinar.

De ce această industrie ilegală proliferează?

De ce are atât de mare succes această industrie underground în România am mai discutat și am mai discutat și despre (cu părere de rău) superficialitatea românilor care vor un câine de rasă, dar ajung acasă cu un patruped metiș din cauza faptului că nu știu sau nu vor să se informeze. În cealaltă parte a taberei, comercianții acestei industrii nu vor renunța ușor la meserie pentru că este una foarte profitabilă.

„Este profitabilă pentru că înmulțitorii nu investesc. Mâncare de calitate proastă, medic veterinar rar, vaccinuri proaste sau făcute acasă, cu cea mai mică investiție să scoată bani din pui. Sunt chiar femele care fată la fiecare ciclu de fiecare dată când intră în călduri. Crescătorilor le este interzis prin asociație să facă așa ceva. Efectiv nu ți se eliberează pedigree-ul la pui dacă ai încerca să faci așa ceva”, spune revoltată Edina.

Cum creștem branding-ul maidanezilor în “ochii lumii”?

Ei bine, ce este de făcut în această situație? Cum ar putea recupera teren maidanezii în „lupta” de branding cu blănoșii de rasă și metiși? Blănoși care, fără să știe, formează o alianță involuntară care scade mult șansele unui comunitar de a fi adoptat.

„Până când înmulțirea merge așa cum merge în România câinii din adăposturi au mult mai puține șanse. Oamenii care își cumpără câini și spun că nu au nevoie de pedigree pentru că nu vor să meargă la expoziții cu câinele respectiv sunt problema. Păi dacă nu vrei sa mergi în expoziții și nu vrei să înmulțești acel câine care are pedigree, atunci fă bine și du-te și adoptă! Asta este părerea mea, până când această mentalitate nu se va schimba, va fi foarte greu pentru câinii care așteaptă să fie adoptați”, a concluzionat Edina în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România.

Concluzii

Concluzia este simplă: fiecare om poate să aibă în grijă orice fel de câine dorește, dar în același timp orice fel de câine are dreptul să aibă parte de o familie care să îl respecte și să îl iubească. Cine poate face ceva în acest sens? Numai și numai oamenii! Dacă oamenii ar respecta și ar aplica legile române cu privire la câini, industria înmulțitorilor nu ar exista.

Și poate că dacă maidanezii ar avea de dus un duel de branding doar cu cățeii de rasă ar avea o șansă mai mare pentru a fi adoptați. Problema este că deja trăim de prea mulți ani în țară lui „poate că dacă…”