Legătura dintre inflația anului 2023 și mâncarea cățeilor. Ce efect are asupra blănoșilor?

Am mai discutat în cadrul podcastului „În jurul cozii” despre faptul că situația economică globală a anului 2023 afectează nu doar oamenii, ci și mult iubiții căței. Vorbim despre cățeii de pe străzi, despre cei din adăposturi, dar în mod evident și despre cei care au o casă și un proprietar care are grijă de ei. Poate cel mai important lucru pentru un câine, chiar dincolo de iubirea pe care i-o oferim, este hrana cea de toate zilele. Ei bine, anul 2023 a adus scumpiri la mâncarea câinilor în medie de 20% și în unele cazuri chiar de 50%. Ce efect are acest lucru asupra blănoșilor? Am abordat subiectul în cadrul podcastului oferit de către ROLDA România, alături de un proprietar de pet shop din Nord – Vestul țării, Adrian Roatiș.

Nu e greu de ghicit că prețurile mari (nu doar la mâncarea pentru câini) au făcut ca puterea de cumpărare a românului să scadă. Oamenii au început să achizioționeze mâncare mai ieftină, dar în același timp și mai slabă calitativ pentru animăluțul de companie. Așadar, nu suferă doar proprietarul de câine din punct de vedere economic, ci și cățelul care, mâncând măncare mai proastă, poate ajunge la probleme de sănătate.

Cum e să fii proprietar de pet shop în 2023?

Adrian Roatiș este managerul unui pet shop micuț din Nord – Vestul țării, iubitor și proprietar de câini, care știe cât de importantă este alimentația în viața prietenilor noștri necuvântători. El nu face rabat de la calitatea hranei pe care o oferă câinilor săi, dar recunoaște că nu toată lumea procedează la fel.

„Se simte puțin diferența, cel putin la nivelul la care activez eu. Au scăzut puțin vânzările și lumea este ceva mai reticentă, mai selectivă, caută produse mult mai ieftine, chiar dacă calitatea lasă de dorit. Depinde și de rasele de câini pe care le au oamenii pentru că de exemplu un buldog francez cum am eu nu poți să-l întreții cu o hrană prost calitativă pentru că ajungi cu el la veterinar. Eu spun că cel mai important lucru pe care poți să-l oferi unui animal este mâncarea. Cu o mâncare de calitate nu ai probleme cu dermatite și altele”, a spus la podcast Adrian Roatiș.

Este mâncarea mai ieftină mai slabă calitativ?

După acest răspuns am intrat puțin în detalii în ceea ce privește comportamentul consumatorului care frecventează petshop-urile. Am vrut să știm dacă mai ieftin înseamnă neapărat și mai slab calitativ și dacă oamenii cumpără în mod conștient mâncare mai proastă pentru cățeii lor? Răspunsul a fost afirmativ, însă unii au fost nevoiți să-și repare alegerea.

Inflația își spune cuvântul cu siguranță. Am și pierdut clienți pe motivul că mulți dintre ei preferau să cumpere produse de la supermarket care sunt gama low cost, calitate mult prea slabă față de gama low cost pe care o găsești la noi la pet shopuri. Precizez că dintre ei s-au și întors înapoi cu probleme de dermatite sau alte probleme cauzate de o alimentație proastă și au înțeles care este diferența între hrana calitativă și raportul calitate preț”, a explicat proprietarul de magazin.

Vânzări cu orice preț?

Este clar că mai ales în contextul special al anului 2023 un proprietar de petshop micuț dintr-un oraș de provincie trebuie să aibă vânzări pentru a supraviețui. L-am întrebat pe Adrian Roatiș dacă insistă în a le explica cumpărătorilor atunci când sunt pe cale să facă alegeri proaste pentru animăluțul lor sau lasă garda jos pentru a obține vânzarea respectivă? Răspunsul tânărului antreprenor și iubitor de animale este uimitor mai ales în contextul în care se bate pentru atenția cumpărătorilor cu 4 – 5 branduri mari care sunt în oraș, dar și cu un mall care este deschis până seara târziu.

Nu merg neapărat pe principiul de a vinde. Prefer să-i spun omului exact cum stă treaba, să îi explic problema din punctul meu de vedere și prin prisma experienței mele cu câinii. Chiar dacă risc să iasă de la mine fără să cumpere nimic, prefer să-i spun părerea mea. Sunt și oameni care nu ascultă și spun ok, dar mie tot ală ieftin îmi trebuie. Banul este ochiul dracului și în secolul în care trăim noi. Eu merg pe principiul că omenia rămâne”, a concluzionat acest subiect proprietarul de petshop la „In jurul cozii”.

Concluzii

Mentalitatea aceasta conform căreia „omenia rămâne” aparține mai degrabă petshop-urilor mici sau așa numite de cartier, locuri în care proprietarul face de regulă ceea ce face numai de dragul pasiunii și al animalelor. În aceste locuri proprietarul preferă într-adevăr să nu vândă decât să te înșele și să îți „înșele” animalul de companie. De regulă, această mentalitate nu se regăsește la brandurile mari, consacrate, însă există în mod evident și excepții.

Este clar că anul 2023 nu este unul ușor pentru animăluțe. Există însă diferențe mari între anumite situații. De exemplu, sunt căței care mănâncă hrană mai proastă, dar sunt și căței care nu mănâncă deloc sau care mănâncă numai atunci când cuiva i se face milă de ei. Vorbim evident despre cățeii străzii care poate sunt cei mai afectați de actuala situație economică pentru că au parte de gesturi de „omenie” mai puține. Ambele situații sunt de nedorit, deși este clar care dintre ele este mai gravă. Va fi oare anul 2024 ceva mai bun pentru căței?

Puteți viziona ediția integrală a podcastului „În jurul cozii” în care a fost invitat Adrian Roatiș, aici. Au fost abordate și alte subiecte interesante care privesc cățeii.