Ajutor! Patrupedul patrulează noaptea – ce faci când câinele tău devine agitat pe timp de noapte?

Ce a pățit câinele meu de este atât de agitat în timpul nopții? Credeam că doar pisicile sunt animale nocturne și se fugăresc singure prin casă la 3 dimineața. Iar dacă mă gândesc la o pisică de câteva kilograme care face maraton prin sufragerie versus un „grăsun” de 30 de kilograme care se fâțâie întruna pentru că nu-și găsește locul, dar nici nu pleacă de lângă stăpân (are și loialitatea asta dezavantajele ei), deja frustrarea crește, mai ales pentru nopțile consecutive de somn de proastă calitate.

Ce se întâmplă?

Pentru a rezolva problema, trebuie să găsești cauza ei reală. Cel mai bine este să iei lucrurile în ordinea posibilităților, pornind de la cele mai rele – nu pentru că suntem sadici, ci pentru că acestea ar putea reprezenta urgențe medicale, așa că trebuie să le iei in considerare primele.
Iată ce trebuie să urmărești înainte să mergi la veterinar:
● Cum se manifestă câinele? Se fâțâie întruna, scheaună, gâfâie, latră, este agitat, nu-și găsește locul? Tremură, salivează excesiv, se linge în vreo zonă anume?
● La ce oră din noapte se întâmplă?
● Cât durează starea de agitație? Iese greu din această stare?
● S-a întâmplat ceva în viețile voastre de curând, ceva care i-a afectat câinelui programul?

Iată câteva dintre problemele care ar putea cauza această agitație, din nou, de la cele mai rele la cele mai ușor de rezolvat.

1. Disfuncția cognitivă – sau demența canină – ÎN CAZUL CÂINILOR ÎN VÂRSTĂ

Da. Se întâmplă și la câini, la aproape 50% din animalele cu vârstă de peste 11 ani, mai exact. Pe măsură ce animalul înaintează în vârstă, șansele de demență cresc. Dacă tu ai un pui sau un câine mai tânăr de atât, citește mai departe.

Cauza acestei boli nu este cunoscută. Cel mai probabil, este o condiție asociată bătrâneții. Alte simptome la care trebuie să fii atent în situația în care ar putea fi vorba de disfuncție cognitivă sunt:
● dezorientare
● pierderea memoriei
● urinare și defecare anormale
● lipsa energiei – câinele este considerabil mai inactiv decât în trecut.

Dacă agitația din timpul nopții este dublată de comportament din această listă, va trebui să consulți un medic veterinar. Acesta va face o ecografie, o radiografie și analize de sânge. Dacă rezultatul este unul pozitiv, atunci va fi prescris un tratament de specialitate, menit să amelioreze situația pentru prietenul tău cel mai bun.

Chiar și în lipsa simptomelor din lista de mai sus, dacă ai un câine aproape de vârsta de 11 ani, care dintr-o dată a devenit agitat pe timpul nopții, cel mai bine ar fi să mergi oricum la un consult veterinar, deoarece, dacă este depistată la timp, demența canină poate fi ameliorată, iar câinele tău nu trebuie să sufere și să „bifeze” toată lista de mai sus până să primească ajutor.

2. Durere

În cazul în care prietenul tău este deranjat de durere, el se va trezi brusc de cele mai multe ori. Semnele asociate lipsei somnului și agitației se numără:
● linsul excesiv al unei zone anume
● scâncit prelungit
● gâfâit
● mers constant înainte – înapoi căutându-și locul.

Un câine în vârstă poate suferi de dureri articulare, durere de cap, dureri de coloană. Dacă nu pot liniști durerea, se vor fâțâi, vor gâfâi de durere. Le va fi greu să găsească o poziție confortabilă din cauza artritei. Alte ori, câinii pot avea suferințe digestive, caz în care trebuie să urmărești salivare excesivă, lins pe bot în mod mai frecvent decât de obicei, chiar tremurat. Nu toate manifestările digestive se „traduc” prin vomă sau scaune modificate.

Unele dintre problemele care s-ar putea manifesta cu durere sau nevoie de a ieși la toaletă în mod excesiv în timpul nopții ar fi:
● infecții urinare
● infecții gastrointestinale
● boli renale
Un consult veterinar ar trebui să stabilească mai exact cauza acestor probleme, iar tratamentul corespunzător va ajuta câinele să se simtă mai bine.

3. Anxietate

Ieșim din zona de urgență medicală și venim cu un răspuns care s-ar putea să te liniștească după ce ai parcurs informația de mai sus: principalul motiv pentru care câinii au asemenea manifestări în timpul nopții este anxietatea.

Anxietatea poate fi declanșată de situații specifice – a dispărut cineva din familie (deces sau mutare), a fost de curând o furtună foarte violentă sau un spectacol de artificii foarte zgomotos, s-a întâmplat ceva care l-a speriat foarte tare.

Manifestări asociate anxietății la câine sunt:
● lătrat
● scâncit
● urinat frecvent, de multe ori cu accidente până să ajungeți afară
● salivat excesiv
● tremurat.

Uneori cauza anxietății poate fi un zgomot pe care tu nu îl sesizezi. Poate o alarmă sâcâitoare de la vecini, sau animalul simte prezența unei rozătoare prin casă. În aceste situații trebuie să fii atent la ce face. Se duce mereu într-un loc anume? Devine mai agitat în anumite zone din casă? Urmărește ceva?

Verifică echipamentele tehnice din casă. Unele dintre ele pot avea senzori care pornesc noaptea sau care pornesc în timpul zilei, câinele se sperie și asociază anumite sunete cu momentele de piuit. Centralele termice, boilerele, calculatoarele, uneori chiar frigiderele au sunete deranjante.

4. Lipsă de activitate

O altă explicație simplă pentru agitația nocturnă a câinelui tău și care nu este legată de motive medicale grave, ține de lipsa de activitate. Te înțeleg că atunci când ajungi acasă după o zi de muncă nu vrei decât să te prăbușești pe canapea, dar prietenul tău blănos a stat toată ziua închis între 4 pereți. Este frustrant, obositor de plictisitor, iar toată energia neconsumată nu se evaporă pur și simplu doar pentru că te vede. Oricât încearcă să fie un cățel bun și cuminte, va fi agitat, nu va avea somn, se va foi.

Incearcă să introduci în programul tău plimbări cât mai dese și activitate fizică: alergat, hârjoană, joacă activă. Majoritatea câinilor nu sunt parteneri de viață pentru persoanele sedentare (însă sunt și unii câini care nu-și doresc decât să fie ținuți în brațe sau să stea în preajma ta). Dacă acum afli acest lucru, pregătește-te să-ți schimbi stilul de viață. Fii chiar tu mai activ și include câinele în planurile tale de mișcare. Va fi mai sănătos și va dormi mai bine.

ATENȚIE! Nu începe cu activitate fizică intensă direct fără a te asigura că nu ai tăiat de pe listă posibilele motive de mai sus. Nu forța un câine care ar putea avea probleme de sănătate să facă mișcare dincolo de posibilitățile lui. Aceasta este o listă de pe care se exclud variante de sus în jos. Fii onest cu descoperirile pe care le faci cu privire la condiția câinelui tău.

BONUS 5: O jucărie nouă

Uneori, atunci când câinii primesc jucării noi care le plac foarte mult, le vor căra după ei neștiind ce să facă mai departe. Acesta este un scâncit specific de „ce fac cu asta acum?”. Cel mai probabil, instinctul îi spune să o ascundă – ar îngropa-o dacă ar avea acces la curte sau dacă ar ști să facă asta.

Dar ajunge să se plimbe cu ea în bot, scâncind, întrebându-se: „Ce fac cu ea? O rod? Dorm pe ea? O car după mine scâncind patetic în noapte când de fapt pe mine nu mă doare nimic și sunt doar bucuros, dar confuz?”.

În acest caz nu prea ai ce face decât să-l lași să se dumirească. Vestea bună este că nu va dura mult până o va face.

Sper că ți-am dat câteva ponturi bune. Succes în pregătirea celui care deja îți este cel mai bun prieten!