Frica de sterilizare explicată de către un anestezist

Frica de sterilizare este un subiect care apare și reapare mereu în discuție! Unii folosesc acest motiv doar pe post de scuză, iar alții chiar simt această teamă și sunt speriați că această operație de rutină îi va cauza probleme mari cățelului lor. În spatele fricii de sterilizare mai este însă ceva: frica de anestezie. Operația de sterilizare nu poate fi efectuată fără procedura de anestezie, iar unii proprietari de câini au teama că patrupedul nu se va mai trezi. Dacă frica de anestezie împiedică procedura de sterilizare atunci înseamnă că trebuie să dezbatem subiectul cu un anestezist.

Ei bine, am discutat deja despre acest subiect, controversat în opinia unora, cu medicul veterinar cu specializare pe anestezie Iulia Stoica. Discuția a avut loc în cadrul ediției cu #36 a podcastului oferit de către ROLDA România „În jurul cozii”. Am aflat lucruri interesante văzute limpede din postura unui specialist care nu doar că este un profesionist desăvârșit, dar care este și o persoană care iubește animalele de orice fel.

Riscuri și beneficii

În general, proprietarii de câini sunt speriați atunci când vine vorba de operația animalului lor și de sterilizare. Rolul unui medic veterinar și al unui anestezist nu este doar acela de a rezolva problema medicală pe masa de operație, ci și de a calma proprietarii înainte de operație. Un proprietar liniștit înseamnă și un câine liniștit. Totuși, cum decurge o discuție de acest gen?

„Intrăm foarte des în contact cu proprietarii înainte de operație. Ca la pediatrie, câinele vine la operație cu mămica și cu tăticul. Proprietarul vine întotdeauna stresat. În momentul în care se întâmpla asta, trebuie să îi explici persoanei respective că are dreptate să fie stresat. Da, există riscuri, dar pe lângă acele riscuri îi expunem și beneficiile. Îi explicăm care sunt toate lucrurile pe care le putem face ca să minimalizăm riscurile. Îi asigurăm că ceea ce facem, facem în așa fel încât să fie cât mai sigur cu putință pentru animăluțul lor. În momentul în care îi spun cuiva că vom face tot ce se poate pentru ca lucrurile să iasă bine, eu trebuie să știu că în primul rând acest lucru este adevărat pentru că altfel nu am cum să conving pe cineva. În momentul în care le explici și le spui sigur pe tine aceste lucruri, de cele mai multe ori se liniștesc. Este foarte important să fii calm și liniștit și cu proprietarii, dar și cu animăluțele. Și animăluțele își dau seama dacă știi ce vorbești”, a explicat la podcast veterinarul anestezist.

Frica de sterilizare și anestezie

Ei bine, frica de sterilizare înseamnă în multe cazuri frica de anestezie. Oamenilor le este frică că patrupezii lor nu se vor mai trezi din operație, însă fără să se bazeze pe ceva care chiar să justifice această temere. Este mai ușor să plasezi frica în față, iar apoi să renunți la sterilizare. Trebuie precizat că un proprietar de câine care îi vrea cu adevărat binele animăluțului, știe cât de importantă este această operație uzuală. Am întrebat-o la podcast pe Iulia Stoica ce le transmite proprietarilor care au această temere față de sterilizare și anestezie?

Avem această discuție destul de des. Le spun tot timpul să se gândească la sănătatea animalului lor. Să se gândească că este un animal care le este drag și pe care vor să îl aibă alături cât mai mult timp. Cu vârsta apar tot felul de probleme dacă o cățelușă sau o pisicuță nu sunt sterilizate sau că un cațel nu este castrat. Și atunci ajungem destul de des pentru că ne-a fost frică de anestezie la un câine tânăr, sănătos, fără probleme, același câine să trebuiască operat la 10, 12, 14 ani când deja sunt și alte probleme de sănătate. În această situație nu mai discutăm strict despre sterilizare, discutăm despre o infecție uterină, chisturi, tumori sau chiar cancere mamare care implică operații mult mult mai invazive și care în mare parte puteau fi evitate printr-o operație de sterilizare când animăluțul era tânăr și sănătos. Eu le spun așa, știu că vă iubiți cățelușul și tocmai pentru că îl iubiți ar trebui să încercați să îl expuneți la riscuri cât mai mici. Mai sănătos decât atunci când e tânăr nu va mai fi niciodată, sunt cele mai mici riscuri pe care le poate întâmpina în întreaga sa viață”, a concluzionat subiectul medicul veterinar.

Concluzii

Ironia este că de multe ori ne este mai frică să ne înfruntăm fricile decât ne este frică de temerea propriu-zisă. După cum explică și specialistul, mai ales dacă patrupedul este tânăr, riscurile în fața unei operații de sterilizare și în fața anesteziei, sunt în general mici. O cercetare ceva mai amănunțită ar face să ne dăm seama că operația de sterilizare nu ajută doar cățelul pe termen lung, dar ajută și întreaga lume a cățeilor.

Lipsa sterilizării este cea care face ca patrupedele să trăiască pe străzi într-un număr atât de mare care tot crește. Principiul “nu e treaba mea, nu mă interesează” nu mai merge pentru că, deși nu te interesează, tot ești afectat și tu de lipsa sterilizării și de efectele sale. Poate că este timpul să ne luăm fricile de guler și să le oferim câinilor o lume mai bună în care să trăiască.

Puteți viziona ediția integrală a podcastului “În jurul cozii”, aici.