Vaccinuri pentru animalele de companie – cât de importante sunt pentru animalele ținute în casă?

Vrei să îți mărești familia cu un cățel sau cu o pisicuță. Și din momentul în care iei aceasta decizie, te și vezi plimbând cățelul prin parc, jucându-te cu mingea sau mângâind pisicuța care îți toarce în brațe în timp ce te uiți la serialul preferat. În pregătirea marelui eveniment, faci un drum la Pet Shop și cumperi o sumedenie de accesorii și jucării colorate, pentru a te simți ca un adevărat stăpân de câine sau de pisică. Cu toate acestea, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te pregătești pentru o discuție cu un doctor veterinar pentru un consult medical și un plan de vaccinare urmărind un calendar strict.

Un stăpân știe că sănătatea animalului este cea mai importantă și că este 100% responsabil de acest aspect. Bolul de mâncare poate fi și o cutiuță sau farfurie veche, patul confortabil, special și colorat va fi de multe ori înlocuit de covor, patul tău sau pătura ta preferată. Dar vaccinurile care protejează animalul de boli sunt baza unei vieți fericite în casa ta.

De ce sunt importante vaccinurile?

Vaccinurile protejează animalele de boli care pot lăsa sechele sau pot fi fatale. Mai mult, lipsa vaccinurilor și îmbolnăvirea animalului pot duce la perioade lungi de convalescență, cu complicații medicale și facturi consistente la medicul veterinar. De ce să treceți prin așa ceva când aveți mijloace de prevenție la dispoziție?

Mai mult decât atât, orice animal nevaccinat poate reprezenta un risc atât pentru alte animale din imediata apropiere, cât și pentru om. Există o serie de boli care se pot transmite de la animale la om.

Vaccinurile câinelui trebuie menționate corect în carnetul de sănătate pe care trebuie să îl ai la tine atunci când ieși cu patrupedul din casă, valabil chiar și pentru plimbările în parc. Dacă vrei să călătorești, animalul de companie trebuie să aibă vaccinurile la zi (înregistrate în pașaport) și evident, în RECS. Atât în cazul în care vine cu tine sau în cazul în care vrei să îl lași în grija altor persoane sau la un hotel special pentru animale de companie.

Animalele vaccinate se mai pot îmbolnăvi?

Vaccinurile recomandate de către medicul veterinar se repetă anual și acoperă cele mai frecvente boli la care sunt expuse animalele de companie. Pe lângă acestea, există o serie de alte virusuri neacoperite de schema de vaccinare obișnuită.

Trebuie să-mi vaccinez câinele dacă stă doar în casă sau doar în curte?

Desigur! Dacă locuiești în apartament, vei scoate câinele afară să își facă nevoile. În acel moment îl expui la virusuri de la alți câini de pe stradă și alte boli care l-ar putea afecta. În cazul animalelor care stau în curte, și acestea pot intra în contact cu câini din vecini, cu pisici care trec în vizită. În plus, nu este sănătos pentru un câine să nu fie socializat deloc. Acesta trebuie să intre în contact cu alte animale, să se joace. Acest lucru nu este la fel de sigur în cazul animalelor nevaccinate.

Ce vaccinuri trebuie să fac?

Vaccinurile pentru câini și pisici diferă, în mod evident. Ambele au două scheme diferite: vaccinuri de bază și vaccinuri neesențiale.
În cazul pisicilor, vaccinurile de bază sunt:
– pentru gripa felină
– pentru virusul panleucopeniei feline
– pentru virusul leucemiei feline

Aceste vaccinuri au rapel la 12 și 16 săptămâni, apoi anuale după ce pisoiul împlinește un an.
În funcție de stilul de viață al tău și al animalului tău de companie, doctorul veterinar va ști ce alte tipuri de vaccin să recomande. De exemplu, dacă intenționezi să lași pisica să umble prin curtea ta sau a vecinilor, sau dacă vrei să călătorești însoțit de pisică, antirabicul ar fi foarte util.

Discuțiile periodice pe care le vei avea cu veterinarul vor include și adaptarea schemei de vaccinare la nevoile reale, precum și un calendar de rapeluri.
Vaccinurile de bază în cazul câinilor sunt cele care previn:
– turbarea (antirabic)
– jigodia
– hepatita canină
– parvoviroza canină
– leptospiroza.

Aceste vaccinuri se repetă anual pentru jigodie, hepatită infecțioasă și parvoviroză după ce cățelul împlinește un an.
Printre vaccinurile recomandate se numără cel împotriva tusei de canisă. Medicul veterinar va ști foarte bine ce să recomande în funcție de stilul de viață pe care îl ai și pe care îl vei imprima și animalului tău de companie. Dacă te plimbi prin parc des cu alți prieteni cu câini, dacă vrei ca animalul tău de companie să fie sociabil și îl duci des la locuri de joacă pentru câini sau în vizite, dacă intenționezi să călătorești, discută toate aceste aspecte la fiecare vizită la cabinetul veterinar.

Atenție! În cazul ratării unor doze de rapel, unele scheme de vaccinare vor trebui reluate. Ține un calendar de vaccinare pentru a te asigura că nu uiți aceste lucruri importante pentru sănătatea animalului tău de companie.

Puii care încă mai primesc lapte de la mame sunt protejați de aceste boli?

Deși există un transfer de anticorpi de la mamă la pui, numărul acestora începe să scadă în câteva săptămâni odată cu înțărcarea puilor. În plus, în cazul în care mama nu a fost ea însăși vaccinată împotriva acestor boli, nu are ce anticorpi să transfere.

Trebuie să vaccinăm și câinii adulți sau seniori?

Câinii seniori nu mai sunt în stare să se lupte cu o eventuală boală și să aibă sorți de izbândă asemeni celor tineri (de cele mai multe ori, nici cei tineri nu au mult succes). Cât despre un eventual câine adult care ar putea ajunge în grija ta și pentru care nu ai avea informații medicale, un medic veterinar va ști cel mai bine ce e de făcut. Cu siguranță va începe o schemă de vaccinare sau va alege să testeze anticorpii din sânge, în cazul în care opțiunea aceasta există.